O co jde, když se řekne celiakie

Rubrika: Ostatní

Celiakie je onemocnění zažívacího traktu, ohrožující tenké střevo a v důsledku jeho poškození zhoršující vstřebávání mnoha živin. Onemocnění je vyvoláno nesnášenlivostí jistého typu bílkoviny, kterým je gluten (je to však směs jiných dvou bílkovin, a to gliadinu a gluteninu). Ve většině obilnin je – dejme tomu asi 8–10 % bílkovin, z nichž celých 90 % tvoří právě gluten…

Tato bílkovina se u nemocných chová jako antigen, což vyvolá přehnanou imunitní odpověď a lokální zánět, což nakonec vede k velmi vážnému poškození střevní sliznice a tím k zásadnímu zhoršení funkceschopnosti. Kromě toho neustálé „dráždění“ imunity organismus vyčerpává a váže na sebe celou kapacitu výkonného obranného systému zažívacího traktu. V důsledku poškození sliznice tenkého střeva procházejí do krevního oběhu další antigeny, které by jinak zůstaly ve vylučovaných zbytcích nebo by byly dokonale zpracovány enzymy, takže by ztratily alergenicitu. Zhoršuje se tak celkový stav pacienta. Na onemocnění je zvláštní fakt, že je často diagnostikováno až v dospělosti. Podle mého názoru je to proto, že se až v dospělosti vyvíjí. I když není jasné proč. Udává se, že tímto problémem trpí 1 člověk z 200, ale současně se upozorňuje na to, že mnoho příznaků je tak zvaně skrytých nebo neakceptovaných postiženým, a proto uniká pozornosti. Až vážné poškození zdraví, které se projeví jinak než typická celiakie, může nakonec objasnit pravou příčinu problémů. Odhad výskytu potenciálně postižených osob je tudíž minimálně 20 ze 200, a to v závislosti na způsobu stravování (a to závisí na geografických a sociálních podmínkách).

Projevy onemocnění
(podle prof. Conleth Feighery, St. James´s Hospital, Dublin, Irsko)

Děti do 2 let
Průjem, zvětšené břicho, ztráta hmotnosti, ztráta zásobního tuku, zhoršení kvality vlasů, nechutenství, zvracení, oslabení svalové soustavy.

Děti starší
Chudokrevnost, ztráta chuti k jídlu, pomalý růst, časná osteoporóza.

Dospělí
Průjem střídavě se zácpou, chudokrevnost, afty, moučný jazyk, glositis, zánět ústní sliznice, špatné zažívání, bolesti břicha, únava, neplodnost, deprese a úzkostnost, osteoporóza, svalová slabost a neuropatie.

Další obtíže
V případě onemocnění je také pozorován pokles produkce některých tříd imunoglobulinů, týká se to především IgA. Také osteoporóza může být důsledkem, ale asi nikoliv příčinou onemocnění. Dalším onemocněním, vyvolaným celiakií, je například epilepsie!

Co dělat?

Jistě nejdůležitější je formulovat postup léčby, který logicky spočívá v přísné dietě. Ano, tentokrát to je dieta, i když je to vlastně také nový výživový styl dr. Mercoly, totiž „no grain diet“. Za zmínku stojí také paleolitická strava s ohledem na to, že v době před 10 tisíci lety (a ještě dříve) lidé v podstatě nekonzumovali žádné obilniny, tím méně šlechtěné.

Základem diety celiatika tedy je vyloučení rizikových obilnin, kterými jsou:
pšenice, žito, ječmen, špalda, triticale, kuskus, amarant, kamut, quinoa, oves. Pochopitelně také všechny potraviny a pokrmy, které jsou vyrobeny s použitím těchto surovin (obilnin). Podle jedné z velmi fundovaných kolegyň, Zsuzsanny Fajcsak, která je autorkou velmi kvalitního odborného materiálu (In: The World of Food Ingredients, 2002), je skutečně účinná léčba poněkud obsáhlejší, protože po prvních 9–12 měsíců zahrnuje nejenom vyloučení výše uvedených obilnin, možná s výjimkou ovsa, ale také všech mléčných produktů (protože přispívají ke zhoršení stavu střevní sliznice) a dokonce po dobu prvních 6 měsíců také rýže, kukuřice a sóji a sójových produktů, a to ze stejných důvodů.

Co je možné konzumovat?
Ovoce a zeleninu, luštěniny, kozí a ovčí mléčné produkty, vejce, maso všeho druhu, ořechy a semena, pohanku a proso, brambory, hrachovou mouku, fazolovou mouku a fazolovo-hrachové těstoviny (tak zvané skleněné nudle).
S ohledem na nepříznivé důsledky malnutrice, vyvolané celiakií, je nutné současně konzumovat kyselinu listovou, vitamin B12, stopové prvky, antioxidanty a imunitu podporovat podáváním kolostra a beta-glukanů a k obnově funkce použít desinfekci střevního traktu včetně plísní koloidním stříbrem, chlorofylem a extrakty z oregana, zázvoru a čajem z Lapacho (Pau´d Arco).

Tak co mám jíst?
V předchozím textu jsem uvedl řadu odkazů na vědeckou literaturu, v níž se hovoří o možných souvislostech mezi celikaií a mnoha chorobami. Možná by se ještě hodilo připomenout další souvislosti. Konkrétně již roku 2000 se v časopise Lancet (vol. 356) objevil článek, upozorňující na možný vztah mezi neplodností či opakovanými potraty u žen, které trpí klinicky nemanifestovanou nebo dosud nediagnostikovanou celiakií. Ve formě vědecko-populární se problémem celiakie jako podceňovaného pro zdraví rizikového autoimunního onemocnění zabývají dva lékaři, James Braly a Ron Hoggan (kniha se jmenuje „Dangerous Grains“, doslova přeloženo – „nebezpečné zrniny“, tedy obilniny). Pokud byste nevěřili tomu, co zde uvádím, pak by vás mohl přesvědčit můj americký kolega Jen Allbritton svým podrobným článkem, z něhož si dovolím citovat některé údaje základního významu.

Podrobnosti o celiakii naleznete na jiném místě publikace a především na webových stránkách www.celiacdisease.com nebo www.coeliac.co.uk nebo www.celiaccenter.org.

Jedná se o ukázku z knihy Tak co mám jíst?.
Vydalo nakladatelství Grada, 2009.

Napsal/a: Petr Fořt

Toto taky stojí za přečtení!

10 pravidel, jak oblékat děti v zimě

Venku přituhuje, nejen na horách napadla sněhová pokrývka. Zatímco my poznáme, kdy je nám zima nebo naopak příliš teplo

Čtu dál →

Tipy, jak zabavit děti na zahradě v zimě i v létě

Zahrada je pro děti osobitým útočištěm, kde mohou stále něco nového objevovat. Stačí pár vychytávek, nezbytných komponentů i vhodný

Čtu dál →

Tipy na dárky pro děti podle věku – zabaví se a rozvinou dovednosti

Lámete si hlavu s tím, co potěší nastávající, novopečené či už ostřílené rodiče, respektive jejich děti? Přečtěte si naše

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist