Mlsná pusa, neposlušné krvinky a H.Ch. Andersen…

Rubrika: Ostatní

1147975_honeycomb_4Jak si tak listuji VašimiDětmi, objevím zajímavý příspěvek Padmé z poloviny dubna letošního roku s názvem „Sladké zlato“. Milá Padmé soutěžila, psala o složení a významu medu – jako čistě přírodního produktu – a mnoho dalšího. Dočetla jsem a svitlo mi, že i já bych měla k medu co říci. Protože:Můj vztah k medu je a byl rozporuplný. Jako jediná z rodiny ho nemám ráda v čaji, který do mně pravidelně nalívali v dětství při nachlazení a při kašli. Nevěděli, že med na kašel není vhodný. Je sice výborným prostředkem na rýmu, ale při kašli se opravdu nedoporučuje. Krystalky této sladké potraviny mohou dráždit sliznice a tím naopak kašel vyvolávat. Já vím, Padmé, že jsi v článku tvrdila (ostatně já jsem taky přelouskala několik více rad o tom, že med pomáhá léčit kašel), že med proti kašli je – ale víš co: „není kašel, jako kašel“… no, a já zase zjistila tady toto – v odborném časopise z letošního roku.

Chleba s medem, který také od malička tvrdohlavě odmítám, mi naštěstí nabízeli jen zřídkakdy. Dnes občas vezmu na milost rohlík, namazaný máslem a medem. Ovšem i kvalitní včelí med postupně zkrystalizuje. Tak takový med, kdepak, to já ani na rohlík. Sklenici medu tedy dám do vodní lázně s teplotou do 50 stupňů a med se pomalu rozpouští. Ještě jednodušší způsob je postavit sklenici s medem na ústřední topení a už jenom čekat na roztavení medu.

Moje mlsná pusa má ráda med turecký, ten mi však v dětství zakazovali (ještě jsem netušila, že se uvedená orientální pochoutka dá vyrobit podomácku z bíků, cukru, medu, ořechů a oplatek) s odůvodněním, že se po něm kazí zuby. V dospívání jsme si ho zakazovala sama – kvůli linii. A dnes? Dnes bych mlsala ostošest i medovník, ale s ohledem na rodinný rozpočet (úměrou k tomu, jak manželovi stoupá věk a krevní tlak, klesá – prý díky ekonomické krizi, říkají – jeho výdělek v zaměstnání) si „sladce zahřeším“ jen zřídkakdy.

Med je přírodní antibiotikum – dezinfikuje organizmus, povzbuzuje imunitní systém. Jakým způsobem a při jakých nemocech pomáhá, zmiňovat nebudu – opakovala bych, co již sdělily svými příspěvky ve VD Marta a Vandula začátkem roku 2005.
Kdysi rodiče namáčeli kojencům a batolatům dětské dudlíky do medu a libovali si, jak drobotinu rychle uklidnili. Velká chyba! Med kazí zuby ještě více než cukr. Pro dětské zoubky není žádoucí, aby děti ucucávaly čaj s medem po malých doušcích během celého dne. Když byly ty naše malé, jednou v televizním pořadu o kazivosti zubů kdosi pronesl, že není dobré jíst čokoládu po malých kouscích, ale sníst ji celou… CELOU… C E L O U… na posezení a pak si vyčistit zuby. Tomu říkám informace pro děti! Tehdy jsme se smáli dětské radosti i my dospělí.

Alergici, pozor!
Vy se vyvarujte požívání medu, pokud jste alegičtí na jarní a letní pyly. Zkoušejte med po malých dávkách a hodně opatrně. Naopak ten, kdo alergický není, může si posílit obranyschopnost organizmu třeba křenovým medem nebo mrkvovým sirupem s medem.
Křenový med: Nastrouháme kořen čerstvého křenu a smícháme se stejným množstvím medu. Pokud nás přepadne nemoc, je dobré užívat několikrát denně jednu lžičku.
Mrkvový sirup s medem: Půl litru čerstvé mrkvové šťávy a asi pět lžic medu smícháme a zahříváme (nevaříme – opravdu, jenom zahříváme) na mírném ohni a to do té doby, než se směs začne podobat sirupu. Během onemocnění užíváme jednu až dvě lžičky několikrát
denně.
Teď přidám jednu radu, jeden zvyk a jednu pověru:
Přesolenou omáčku napravíme lžičkou včelího medu.
Na Zelený čtvrtek se pečou „jidáše“, které jíme namazané medem.
Pokud na Zelený čtvrtek chléb s medem hodíme do studně, zajistíme si pro následující období dostatek vody.

S blížícím se podzimem budeme trávit více času doma s dětmi a s knížkami. Tak si ke čtení uvařte třeba lipový čaj, oslazený medem. Já budu popíjet své horké červené, je prý dobré na krvinky téže barvy, těch mám jako šafránu a taky, v malém množství, víno uklidňuje… A až se u krbových kamen začtu do Andersenovy „Sněhové královny“, tak si na vás vzpomenu. Znovu a znovu mě rozněžní láska malé Gerdy ke Kayovi…
Klidné nadcházející podzimní podvečery – třeba i s medovou masáží – a moje omluva těm pisatelkám, na které jsem v příspěvku o medu nechtěně zapomněla, protože jsem na VD ještě všechny články v archivu nestihla pročíst.

P.S. Med prý působí i jako účinné afrodisiakum!

Napsal/a: hannah58

Toto taky stojí za přečtení!

Domácí salko

Už nějakou dobu chci vyzkoušet domácí salko, jestli to opravdu jde a jaké bude chuťově. A kdy jindy než

Čtu dál →

[Soutěž] Van Goghova hvězdná noc

Startujeme poslední letošní soutěž. Opět si představíme 3 knížky pro děti a o jednu z nich si rovnou zahrajeme…

Čtu dál →

Recenze: Pod zemí, pod vodou

Jestli mohu být tak troufalá a označit nějakou knihu opravdu za bombu, tak je to dozajista knížka autorů Aleksandry

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (12 vyjádření)

  • Hannah, to je pěkný článek 🙂
    Já mám med moc ráda, jen ne ten zkrystalizovaný. Na topení jsem ho dávala, jenže to trvá věčnost. A teplota nad 40st. prý částečně ničí jeho léčivé účinky stejně tak, jako dát ho do horkého čaje.
    Já kupuju med pravidelně na podzim a postupně celou zimu. Ale od známého včelaře, ne v obchodě.
    Mimochodem Sněhovou královnu jsem četla své dceři stokrát 🙂 Knihu od Andersena máme, jen bych ji nemohla číst za asistence červeného vína, to bych nedočetla :-))

  • frančice

    Jasně, zapátrám v paměti a napíšu.

  • HANINA25

    Tak jsem daleko od tý bujný fantazie nebyla.
    Takže moc Ti díky-zkusím to.Všežravec medový-drahý,
    než odjel mi půl sklenice tu nechal.

    Se žloutkem jsem to už zkoušela a pro tvou útěchu i já na to dala teplou vodu-takže zkušenost známa.
    Máš-li víc takových babských rad napiš mi do schránky.
    HANINA25

  • frančice

    HANINO25 já jsem kdysi slyšela tuhle babskou radu s medem od moji babičky. Med se zahřeje na vlažnou teplotu a vetře rovnoměrně od kořínků ke konečkům do vlasů, kde se nechá působit 3 – 5 minut. Poté se opláchne. Když máme doma dost domácích vajíček, přidám žloutek, smíchám s medem a potom nanáším. Ovšem POZOR – poté se oplachuje vlažnou až studenou vodou. Ne jako já teplou a pak jsem ten sražený žloutek nemohla dostat z vlasů. Ale chybami se člověk učí a vícekrát jsem si při této masce na hlavu teplou vodu nedala.

  • Tak mléko s máslem a medem jsem dostávala taky a přiznávám, udělám si ho i dnes, když na mě něco leze. Mně to chutná:)). A dětem jsem dělala v době viróz „utrejch“ jak tomu říkaly. Půl kila medu, šťáva z pěti citrónů a celá palička rozmačkaného česneku. To vše se smíchá a užívá preventivně denně lžička, když už nemoc útočí, tak i dvě. Dělala jsem to holkám, když chodily do školky a nějak zvlášť nemocné od té doby nebyly. A chutná to docela dobře. Asi zase namíchám, do školky nastoupil nejmladší, tak se to možná bude hodit.P.

  • Lien

    Pastovaný necukernatí, ale zase není tekutý vůbec.

  • Jarmuschka
    Jarmuschka

    Zavo, to, co popisuješ (teplé mléko s medem a máslem) dělala moje mamka bráškovi, když už neměl nárok na Sunar (jo, taková byla doba…), ale ještě potřeboval něco „výživného“. A zrovna toto patřilo mezi docela dobře tolerovaná „jídla“.

  • HANINA25

    Zavo ty si číslo,při vzpomínce na to se ošívám.Od tý doby teplý mlíko nemusím a to mi Vincentku do toho nedávali…

    Frančice,jak na vlasy?Mám bujnou představivost,ale tohle nezvládám…
    Už se vidím v koupelně,sklenice medu v umyvadle a já prstíčkama lovím a do vlasů s medem nořím.Je to tak???

  • frančice

    Taky si med dávám pouze na chleba s máslem a do těsta na perník. Do čajem jsem ho naposled dala, když jsem byla těhotná, víkend na krku, ukrutný kašel a bála jsem si bez doporučení lékaře vzít nějaký lék. Také občas používám na rty, ale tam mi moc dlouho nevydrží, protože je moc dobroučký a já se neustále olizuji. A na vlasy nebo do koupele je také k nezaplacení.

  • Zava

    A ještě se mi vybavila snad nejhorší věc na světě! Jako malou a na průdušky slabou mě velmi velmi často nalívali teplým mlíkem s medem a máslem. To jsem měla co dělat, abych udržela. A někdy, aby to bylo ještě horší (no oni si mysleli, že horší je můj zdravotní stav), přidali do toho Vincentku.

  • Zava

    To jsem si početla! Hezky napsané. Já med můžu, na chleba ho mám ráda, ale do čaje fakt ne. Mám pocit, že mi pak v břiše kvasí. Je to možný?

  • HANINA25

    A jsem zas o něco chytřejší….
    Med já ráda,ikdyž v čaji mi moc nesedí.Pamatuju jak mě s ním od mala krmily.Teta chleba s máslem namazala,na kostičky nakrájela a dala mi párátko a já napichovala a baštila.
    Nedávno u nás probíhala medová mánie,že jsem nestačila ho kupovat.Drahý co čaj to pomalu 2polívkový lžíce medu.Já baštila ob den chleba s medem a vzpomínala jak mi ho teta na kostičky krájela.Ale dneska jsem líná si ho pokrájet a tak ukusuji a nostalgicky vzpomínám…
    Ty recepty jsou zajímavý,ale ten křen mi nějak do hlavy nejde.
    A svařáček?Ten taky můžu.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist