Mezinárodní kuchyně III. – Americká kuchyně

Rubrika: Ostatní

1248060_than_long_crabsVe třetím díle – mezinárodní kuchyně – si představíme Americkou kuchyni.
Americká kuchyně
Mnoho z vás si jistě při vyslovení Americká kuchyně představí všem známé fast – food s jeho všudy přítomnými hamburgery a hranolky…
Pojďme se ale podívat na dnešní americkou kuchyni, jakou si vaří Američané doma.
Jedná se o unikátní kombinaci vlivu starých tradic původních přistěhovalců a nových mezinárodních vlivů, zdomácněla v ní jídla ze všech koutů světa.

Oblíbené pokrmy Američanů

  • pizza (z původní italskou má však málo společného)
  • mexické tacos, francouzská cibulová polévka atd.V jižanské kuchyni zdomácněla cizokrajná koření z Kuby, Mexika nebo Indie, oblíbeným jídlem je smažené kuře, obvyklým nápojem sladký ledový čaj.
    Yankee kuchyně je nejpůvodnější, traduje se již od 17. století a lze v ní rozpoznat jak vliv přistěhovalců, tak zvyky původních amerických domorodců. Vyznačuje se jednoduchými, ale přesto sytými jídly, jsou v ní rozpoznatelné prvky italské, irské nebo třeba portugalské kuchyně. Pro Yankee kuchyni jsou typické husté polévky, jídla „z jednoho hrnce“, ale také třeba pestrá škála jídel vhodných pro tzv. brunch, tedy bohatou snídani na vidličku.

    V restauraci
    Kromě pokrmů a la fast-food (nejrůznější variace na hamburgery atd.) je u nás asi častěji k dostání Tex-Mex . Důležitou přísadu tvoří chilli papričky, ale také kysaná smetana, která pomáhá pálivost papriček překonat, podobně jako oblíbená vařená rýže nebo fazole. Přílohu tvoří tortilly – placky z nekynutého kukuřičného těsta. Ty je možné přikusovat nebo plnit masem a dalšími přílohami. Další možnosti jsou také tacos (tvrdé kornoutky) nebo nachos (lupínky).

    Ke kuchyni Tex-Mex patří také rajčata, kvalitní hovězí maso, česnek a avokádo. Restauraci, která servíruje burritos (plněné tortilly), enchiladas nebo fajitas (proužky grilovaného masa, podávané na horké litinové pánvi s cibulí a paprikou, přílohu tvoří tortilla, různé druhy salsy a třeba rýže) už dnes najdete v každém větším městě, poměrně dostupné jsou i jednotlivé ingredience.

    Recepty na domácí přípravu

    • Hash browns (Yankee styl) , 4 až 5 porcí
      – 500 g brambor
      – 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
      – Olej na smažení
      – Kousek zelené papriky
      – Sůl
      – Mletý černý pepř

      Brambory omyjeme, nakrájíme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Uvedeme do varu, zmírníme oheň a vaříme asi 10 minut. Uvařené brambory necháme vychladnout a nastrouháme nahrubo. Promícháme s cibulí, ochutíme solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme olej, rozprostřeme na něj bramborové těsto a pečeme dokřupava asi 5 minut, poté obrátíme. Na konci je možné bramborák roztrhat na menší kousky, aby byl křupavější a přidat zelenou papriku nakrájenou na kostičky.

    • Hustá kuřecí polévka (z amerického jihu) , 4 porce
      – 2 šálky kuřecího masa (vařeného, pečeného nebo grilovaného)
      – ½ šálku kořenové zeleniny, nakrájené na kostičky
      – 2 šálky čerstvé nebo zmražené zeleniny (brokolice, cuketa, fazolky, květák atd.)
      – 1 svazeček čerstvého špenátu
      – hrst čerstvé bazalky
      – česnek podle chuti
      – 1-2 bobkové listy
      – sůl
      – mletý pepř
      – ¼ šálku rýže
      – 4 šálky kuřecího vývaru
      – 1 lžíce Rama Lahodná máslová příchuť

      Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a opečeme s kořenovou zeleninou dorůžova. Přidáme rozdrcený česnek, bobkový list, nasekanou bazalku a směs zeleniny. Osolíme, opepříme podle chuti, zalijeme vývarem a přiklopené vaříme asi 45 minut. V polovině vaření přidáme propláchnutou rýži. Do hotové polévky vložíme natrhané listy špenátu a podáváme.

    • Chilli con carne (Tex-Mex), 4 porce
      – 1 polévková lžíce olivového oleje
      – 450 g mletého hovězího masa
      – 2 lžičky mletého římského kmínu
      – 2 lžičky chilli
      – 1 lžička sušeného oregána
      – špetka cukru
      – sůl
      – mletý černý pepř
      – ¼ lžičky sušeného česneku
      – větší špetka mleté skořice
      – 2 lžíce hladké mouky
      – 1 konzerva loupaných a krájených rajčat (400 g)
      – 1 konzerva červených fazolí
      – zakysaná smetana nebo Rama Cremefine zakysaná
      – strouhaný sýr (typu Cheddar nebo Eidam)
      – vařená rýže
      – avokádo

      Ve velké pánvi rozehřejeme olej a zprudka opečeme maso, během opékání maso rozmělníme vidličkou. Vmícháme římský kmín, chilli, oregáno, pepř, česnekový prášek, cukr a osolíme. Zaprášíme moukou a skořicí a za častého míchání opékáme asi 3 minuty. Poté přidáme rajčata i se šťávou a vaříme asi ½ hodiny. Nakonec přidáme scezené fazole a vaříme ještě asi 5 minut. Podáváme se zakysanou smetanou, posypané sýrem s rýží a avokádem nakrájeným na malé kousky.

    zpracováno podle tiskových materiálů – Mezinárodní kuchyně – Bc. Miroslav Kubec
  • Napsal/a: Peťka

    Toto taky stojí za přečtení!

    [Soutěž] Van Goghova hvězdná noc

    Startujeme poslední letošní soutěž. Opět si představíme 3 knížky pro děti a o jednu z nich si rovnou zahrajeme…

    Čtu dál →

    Recenze: Pod zemí, pod vodou

    Jestli mohu být tak troufalá a označit nějakou knihu opravdu za bombu, tak je to dozajista knížka autorů Aleksandry

    Čtu dál →

    Václav Kopta: Člověk musí vědět, čeho si vážit

    V následujícím rozhovoru se herec a muzikant Václav Kopta rozpovídal nejen o hře Dvě noci na Karlštejně, která měla v záři

    Čtu dál →

    Co na to říkáte?

    Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

    Sdílet
    Sdílet
    TOPlist