Mezinárodní kuchyně II. – Arabská kuchyně

Rubrika: Ostatní

1248060_than_long_crabsV druhém díle – mezinárodní kuchyně – si představíme Arabskou kuchyni.
Arabská kuchyně
Tato kuchyně se vyznačuje velkou pestrostí…K přípravě se používá velké množství zeleniny. Např. u nás méně známých jmenujme okru – jedlý ibišek. Často se používá také lilek, kapary či olivy.

Typické pokrmy a přísady

  • pita – kulatý placatý arabský chléb
  • hummus – pasta z cizrny
  • pyré – připravuje se z lilků
  • kuskus – pšeničná krupice
    Kuskus můžeme přidat do salátů, jí se na sladko s ovocem nebo na slano s vařenou zeleninou, luštěninami či masem.
    Typickým pokrmem jsou v Arábii zeleninové karbanátky, tzv. falafel. Hlavní ingrediencí je cizrna.

    Maso

  • jehněčí nebo skopové
  • drůbež
  • ryby zde patří spíše k luxusu
    Obvyklou úpravou masa je kebab.

    V restauraci nebo doma?
    Nabídka arabských restaurací je u nás přece jen nižší než restaurací asijských, při troše štěstí ale určitě na nějakou narazíte. Co se týče ingrediencí, které je možné sehnat v běžné obchodní síti, není problém najít lilky nebo cizrnu, u dobrého řezníka seženete i jehněčí maso. V obchodech se zdravou výživou je možné sehnat směs na přípravu falafelu nebo méně tradiční koření. Nejlepší arabské jídlo však určitě ochutnáte právě v zahraničí.

    Recepty na domácí přípravu

    • Hummus, 5 až 6 porcí

      – 200 g cizrny nebo hrachu
      – 100 g sezamové pasty (Tahini)
      – 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
      – 2-3 stroužky česneku
      – Sůl
      – 1-2 lžíce olivového oleje
      – Arabský chléb (pita)

      Cizrnu nebo hrách namočíme na několik hodin do vody, nejlépe přes noc. Po důkladném nabobtnání scedíme, propláchneme a rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáme tahini nebo arašídovou pastu a ochutíme solí, česnekem a citrónovou šťávou. Při podávání pokapeme olivovým olejem. Podáváme s rozpečeným arabským chlebem.

    • Tajine (z Maroka), 5 až 6 porcí- 1/3 šálku olivového oleje
      – 1 větší cibule nasekaná na jemno
      – 1 stroužek česneku
      – 1 lžíce zelené petrželky nasekané na jemno
      – 1 lžíce čerstvého koriandru nasekaného na jemno
      – Sůl
      – Černý pepř
      – špetka šafránu
      – cca 1 kg naporcovaného kuřecího masa
      – citron nakrájený na měsíčky
      – 1/3 šálku zelených oliv

      V silnostěnné pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a přisypeme cibuli, česnek, petrželku, koriandr, sůl, pepř a šafrán. Přidáme kuřecí maso a důkladně obalíme v cibuli s kořením. Přidáme citron, přikryjeme a pomalu dusíme asi 1 a ½ až 2 hodiny, nebo dokud není maso velmi měkké. Vyjmeme kuřecí maso a citron a uchováváme v teple. Tekutinu v pánvi přivedeme do varu a nepřestáváme míchat, dokud nevznikne hustá omáčka. Přidáme olivy a prohřejeme. Nakonec přelijeme přes kuřecí maso.

    zpracováno podle tiskových materiálů – Mezinárodní kuchyně – Bc. Miroslav Kubec
  • Napsal/a: Peťka

    Toto taky stojí za přečtení!

    [Soutěž] Van Goghova hvězdná noc

    Startujeme poslední letošní soutěž. Opět si představíme 3 knížky pro děti a o jednu z nich si rovnou zahrajeme…

    Čtu dál →

    Recenze: Pod zemí, pod vodou

    Jestli mohu být tak troufalá a označit nějakou knihu opravdu za bombu, tak je to dozajista knížka autorů Aleksandry

    Čtu dál →

    Václav Kopta: Člověk musí vědět, čeho si vážit

    V následujícím rozhovoru se herec a muzikant Václav Kopta rozpovídal nejen o hře Dvě noci na Karlštejně, která měla v záři

    Čtu dál →

    Co na to říkáte?

    Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

    Sdílet
    Sdílet
    TOPlist