Už jste si asi všimli, že jsem se vrhla na téma zuby. Před chvílí jsem se pustila i do malého nevědeckého bádání a zaměřila jsem se na průzkum cukrů v dětské výživě, neboť cukry škodí na zubech nejvíc…
Nejvýživnější ze všech sacharidů je pro mikroorganizmy způsobující zubní kaz sacharóza a ta je snad všude.
Cukry by mělo dítě dostávat hlavně v přirozené formě, tj. v ovoci apod.
Abyste měli srovnání, jedna kostka cukru je asi 5 gramů (údaj z cukru baleného).
Používáme Sunar (od 12 měsíců) a kromě laktózy, která je i v mléce mateřském, má sladkou chuť i díky sacharóze. Ve 100 ml je 7g sacharidů, z toho 4,4 laktóza a 1 g sacharózy. Tj. plná kojenecká láhev (250 ml) obsahuje půl kostky cukru.
Dětský granulovaný čaj – v jedné porci, tj. 4g je 3,9 g sacharidů, z toho zhruba půl napůl laktóza se sacharózou.
Džus má ve 100 ml dokonce 14 g sacharidů!!! Tady už výrobce podrobněji neuvádí. Tři kostky. V plné sklenici kostek aspoň šest. Navíc naleptávají sklovinu už tím, že jsou kyselé. Končím s pitím a vylepšováním příchuti Libáskova čaje.
Obilné kuličky Ferdy Mravence mají ve 100 g rovných 80 g sacharidů…. A to jsem si myslela, že je to mnohem zdravější mlsání než bonbóny. To i lentilky mají na 100 g sacharidů trochu míň (75 g).
Tak by mě zajímalo, co objevíte doma vy.
Napsal/a: Martyčka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (19 vyjádření)
Lucie, máš pravdu, z článku vyplývá, že obiloviny a ovoce jsou to nejnezdravější, moc dobře by asi nedopadla ani leckterá zelenina.
Škoda, že autorka nevypisovala pouze sacharózu a laktózu u většího množství výrobků, to mi připadá zajímavé.
vím, že je článek už starý, ale autorka článku si plete pojmy – sacharidy jsou sice „cukry“, ale taky škroby… měly by tvořit základ našeho jídelníčku, protože z nich získáváme energii… sacharóza = bílý cukr je ten nejhorší cukr vůbec, ale stejně je na tom i třtinový cukr, ale narozdíl od obyčejného bílého obsahuje alespoň důležité minerální látky… Sacharidy jsou důležité a když je někde napsáho, že výrobek obsahuje x% sacharidů, neznamená to, že je přislazovaný.. výrobky obsahující mouku, vločky, prostě obilí, budou mít spoustu sacharidů (dobrých pro naše tělo)… například i vláknina je sacharid (konkrétně polysacharid) Navíc hodně sacharidů obsahují i luštěniny a opět jsou to důležité sacharidy… pokud chcete sladit zdravěji, kupte si v lékárně melasu nebo si pořiďte stévii… sladit se dá i sušeným ovocem, obilným sladem apod. Vždycky to bude lepší než použít bílý, hnědý nebo třtinový cukr 🙂
Tak koukám také,co nám naše mlsoty nabízí:
Müsli pražené s malinami a brusinkamiod FIT:
100g výrobku má:
energetickou hodnotu 1857 kJ/ 441 kcal
bílkovin 11,2g
sacharidů 66,7g
tuků 14,4g
Bebe Dobré ráno: Ve 100g výrobku je 6,2g bílkoivn, 63,6g sacharidů a 16,3g tuku. Energetická hodnota je 1790kJ/426 kcal
Ještě poznámka – „lepší“ by měly být z hlediska zubů cukry jednoduché, tzv. monosacharidy – tj. glukóza, fruktóza. Glukopur mezi monosacharidy patří.
To jsem zvědavá, co táta na to. Máme doma taky podobně uvedené složení na Apple minies a po podrobném výzkumu všeho, co obsahují, bych řekla, že „cukrem“ je v tomto případě míněná zřejmě sacharóza. A pak se v tom vyznejme…
Tak se přidávám k výzkumu s tím, co jsem doma vyhrábla:
– kukuřičné lupínky (Nový věk): 81,9 g sacharidů, z toho 7,3 g cukrů
– raciolky jablko a skořice (Racio): 81,2 g sacharidů, z toho 23,7 g cukrů (v jedné porci – 2,19/0,64)
– kukuřičné tyčinky (Michelské pekárny): 79,6 g sacharidů, bez cukru
– dukáty meruňkové bez cukru (Natural): 59,4 g sacharidů
– piškoty (Opavia): 76,1 g sacharidů, cukry zvlášť neuvádějí, ale vzhledem k tomu, že složení je pšeničná mouka, vejce, cukr, asi to bude hodně
Otázka je, jak je to s cukrama a sacharidama – nechápu, v čem má být rozdíl, ale poptám se táty chemika a pak napíšu.
Regi ten třtinový cukr je prý dobrý a zdravější! Koukala jsem na něj v Hypernově. A ještě na jiné výrobky, jenže pak přiběhl manžel s vozíkem a s dětma a že u honém jedem…a já nestačila vše v regálech prozkoumat…takže jsem šáhal jen po špaldě a tyčinkách ze špaldy a po pohance a mazali jsme ke kase…:o( Taky se divil, na co je Glukopur. Že by jim na tohel chyběli buňky? Oni si koupili pytlík horkých amerických brambor s česneskem a byli spokojený…a člověk se snaží dělat něco pro zdraví celé rodiny!
Regi, přírodní cukr je stoprocentně zdravější než ten bezcenný bílý. Ale je to pořád cukr. Zůstaň radši u toho glukopuru, případně fruktózy. Já sladím sušenou třtinovou šťávou nebo rýžovým sladem nebo zahuštěnou jablečnou a hroznovou šťávou. Ale to by ses musela dokulit do zdravý výživy… :-)).
…no, teď už taky tolik ne, ale mám chvilky :-)))
Nevím jestli je zdravější,ale je to cukr a určitě zubům škodí,že se nemýlím ,Martyčko?Používám ho když peču moji Zdravou buchtu.Je ale celkem drahý ,takže většinou používám ten normální:-(((
Ale jsi vzorná,Regi!To se cení:-)))
Ještě dotaz – viděla jsem v obchodě nějaký třtinový cukr (byl takový tmavší, snad to píšu dobře)….takový přírodní a myslím, že byl BIO… neznáte ho někdo??? Jestli jsem to nepopletla…. Byl v průhledném obalu, okolo půl kila a cena snad 30,-Kč…. To jen na upřesnění…. Nebyl by třeba zdravější a lepší než cukr hroznový???? Nevíte někdo????
…..úplně jsem odbočila od těch cukrů – když byl Viki ještě menší, kupovala jsem přesnídávky neslazené a šťávičky taky bez přídavku cukru…. Čaj jsem dávala hořký nebo jenom s troškou glukopuru, což dělám dodnes. K pití má teď Viki nejradši jablečný džus, ale ředím ho s vodou…. Kaši dělám rýžovou bez cukru a přidám ovoce nebo trochu granka….Aspoň někdy se snažím to víc hlídat. A pak přijde Viktorek s tatínkem z města a nese si kornout vážených haribo bonbónů….. No, jo no…..co nadělám :-)))
Viki tuhle tvrdil, že ho bolí zub a má v něm díru. Orosilo se mi čelo, už jsem ho viděla, jak si ho nechá vrtat…. Vzali jsme s manželem baterku a posvítili si na to. Zuby čisté, nikde nic…. Pak z malého vylezlo, že to má jako Líza…. Ten den byla totiž v Kouzelné školce holčička Líza u zubaře s bolavým zoubkem.. Tak jsme si oddechli. No, naše dítě si vůbec nejradši hraje, že někoho něco bolí, že pro něho jede sanita, letí vrtulník… Prostě samý katastrofický scénáře. Asi budu muset častěji vypínat televizi a napomínat babičky, až začnout mluvit o tom, kde je co bolí :-)))
Beo, je, ale jak mě poučili zubaři, to se nesmí říkat, abychom na to nespoléhali příliš:-) Ale vzhledem k tomu, že Libásek je s mojí péčí a spoustou sťápaných sladkostí bez kazů, tak na tom snad něco bude a doufám, že bude mít zuby odolný.
To se určitě vyplatí!Myslím si,že každá máma je na své dítko ze začátku opatrnější a taky si všechno daleko víc hlídá,ale jak dítko odrůstá,tak…
Taky si myslím,že je to hodně otázkou dědičnosti,co si o tom myslíš,Marty?
Tak já jsem prošla přesnídávky značek Sunárek, Hami a Hamé a ve všech je sacharidů přibližně stejně, a to plus mínus 18g/100g výrobku. záleží i na druhu ovoce. Prodávají se ale i přesnídávky bez cukru.
Beo, je to tak. Spíš mě zarazilo, že kolikrát automaticky předpokládáme, že výrobky jako umělá mléčná výživa nebo kojenecký čaj budou vyhovovat všem zdravotním nárokům. A připomněla jsi mi, že jsem zapomněla napsat, že rizikové jsou vždy první dva roky poté, co zuby vylezou (mléčné i stálé) – proklubou se nehotové s nevytvrzenou sklovinou, která se zpevňuje právě zhruba ty dva roky. Takže ze začátku, kdy navíc dítě ještě není ve styku s vrstevníky, se to trochu hlídat určitě vyplatí.
Martyčko,já sem ničím nepřispěju,ale zajímavý článek.Radši se po ničem pídit nebudu,protože něčím ty naše děti krmit musíme.Ale tím nechci v žádném případě říct,že by sme je měli ládovat sladkostma.Podle mě odrostou a stejně se tomu neubráníme.Navíc všude je všeho tolik,že bych nestačila malému vysvětlovat, proč právě on to nesmí.Takže zastávám názor všeho s mírou.
Mobile Sliding Menu