Tématem další sponzorované diskuze bylo vaření podle televizních pořadů. Zajímá vás shrnutí toho, jak a zda vůbec, podle nich vaří i návštěvníci VD? Chcete vědět víc o vzniku kuchařských knih a o tom, co nového se chystá pro labužníky na pulty knihkupectví?
Začneme po pořádku, od diskuze. Pokud lze říci, tak podle televizních pořadů se u nás vaří. A to v dost velkém měřítku. Výběr pořadů je ale již různý. Někdo uznává sice vulgárnějšího, ale kvalitou hýřícího Zdeňka Pohlreicha, jiným stačí jednoduchý recept třeba právě zmiňovaného Ládi Hrušky.
Andreacool
Budeme srovnávat?
A protože jsme se v diskuzi zaměřili na kuchařskou novinku, z rukou gurmánského experimentátora, nedalo mi to a obrátila jsem se s několika otázkami na manažerku marketingu společnosti Euromedia Group, paní Markétu Daxnerovou. První z otázek byla skutečně hodně zvědavá…
VD: Nakladatelství Ikar se zaměřuje, kromě jiného, i na vydávání kuchařských knih, a to včetně těch, kde jsou autory známé osobnosti, třeba Zdeněk Pohlreich. Nyní vydáváte knihu gurmánského experimentátora Ladislava Hrušky. Zdá se to trochu jako nepoměr. Pohlreichovo mínění o kvalitních potravinách a vymazlení se s přípravou a na druhé straně Hruškovo „všechno nasypeme dohromady“. Podle jakých kritérií si vlastně vybíráte kuchařské knihy, které vydáte? Je za tím jen snaha vyjít vstříc oblíbenosti osobností a televizních pořadů o vaření u čtenářů, resp. žen – kuchařek?
VD: Knihy nabízíte na internetových stránkách i v předprodeji. Jaký byl, ještě před samotným vydáním, zájem o knihu Vaříme s Láďou Hruškou? A jak si jeho kniha stojí ve vašem žebříčku prodeje nyní?
Současné prodeje můžeme ilustrovat aktuálním žebříčkem nejprodávanějších knih Svazu českých knihkupců a nakladatelů, kde je kuchařka Ládi Hrušky na 1. místě v kategorii naučných knih.
Často se v diskuzi objevovalo jakési srovnání vyhlášeného kuchaře Zdeňka Pohlreicha a experimentátora v kuchyni, Ládi Hrušky. Zajímavé nepochybně bylo i to, že někteří z vás se nedívají jen na výsledky kuchařského umění, ale i na slovník a vyjadřování těchto kuchařů. Např. Irenajak prostě pana Pohlreicha nechce v televizi moc vidět, a s tím tedy i jeho výsledky kontrol kvalit restaurací a inspirace v kuchyni, protože jí vadí jeho vulgárnější slovník.
Ostatně, není jediná, kdy oceňujete spisovnou češtinu gurmánského experimentátora a to je určitě chvályhodné…
Pateta
Tak myslím, že Láďa Hruška může být v celkovém pohledu s VD spokojen. Dalo by se říci, že většina z vás některý jeho recept již vyzkoušela. A i když ne vždy byla s výsledkem spokojenost, obecně vzato, jeho recepty jsou jednoduché a snadné. A připočteme-li k tomu jeho slušné a sympatické vystupování, tak prostě asi mezi jeho krátký pořad mezi ostatními tak trochu vede:-)
Na Láďu Hrušku jsem se tady samozřejmě nezaměřila jen tak, bez důvodu. Jeho zbrusu nová kuchařka byla zároveň i výhrou, kterou si za diskuzní příspěvky odnesou dva z vás.
V knize Vaříme s Láďou Hruškou najdete 63 receptů, kterými podráždíte chuťové buňky a zároveň potěšíte peněženku!
Zajímalo mě trochu víc o této unikátní kuchařce…
VD: Jak to vlastně bylo u knihy Ládi Hrušky? Padl podnět na vydání knihy s recepty, jež uvádí v televizi, z Vaší strany, nebo se na Vás obrátil on sám?
Knihy naplněné fotografiemi jsou nepochybně zajímavější, než ty, kde je obrázků jako když na prstech počítáme. Kolik myslíte, že zabere času, než taková kuchařka vznikne?
VD: Jak dlouho trvala příprava na vydání knihy „Vaříme s Láďou Hruškou“? Kniha je například plná fotografií jídel, což obnáší uvaření/upečení podle receptů…
Vaříte podle Ládi Hrušky a chcete knihu, kde najdete všechny jeho recepty? Tak to asi nepůjde. Jak se vybíraly ty, které se do jeho knížky nakonec dostali?
VD: Láďa Hruška již uvedl vcelku dost receptů. Jak náročný byl výběr těch, které se v knize nakonec ocitly?
Populární potravinový inspektor a reportér TV NOVA Láďa Hruška vstoupil do povědomí českých diváků také jako kuchař a dokázal, že vařit se dá levně a přitom chutně. Sestavil sbírku unikátních a většinou jednoduchých receptů na přípravu domácího pečiva, mléčných výrobků, polévek, sladkých i slaných hlavních jídel, dezertů, moučníků a dalších dobrot doslova za pár korun.
Zkuste třeba domácí loupák potřený jahodovou marmeládou s vínem ke snídani, na oběd pizzu z pomazánkového másla a ke kávě nugátové croissanty.
VD: Je příprava k vydání knih na podkladě televizních pořadů obecně náročnější, než příprava kuchařek, kde autorem není např. známá osobnost, ale jedná se o tzv. „běžnou“ kuchařku?
A na závěr oblíbený dotaz na téma, co se chystá? Tentokrát samozřejmě zůstaneme u kuchařských titulů…
VD: Prozradíte, co zajímavého ze žánru kuchařských knih chystá nakladatelství Ikar v nejbližší době? Na co se můžeme těšit?
Nechte si chutnat!
Na závěr samozřejmě nezapomeneme poděkovat všem, kteří se diskuze na téma vaření podle kuchařských pořadů zúčastnili a podělili se o své zkušenosti i názory.
Velký dík patří i nakladatelství Ikar, které podpořilo tuto diskuzi titulem „Vaříme s Láďou Hruškou“. Kdo z vás z ní bude na podkladě výhry z VD vařit, se dozvíte ve vyhodnocených soutěžích.
Tak dobrou chuť, ať už vaříte s kýmkoliv! Hlavně, ať chutná!
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)
Já jí mám,ale pepší je kniha Superjídelníček od Petra Havlíčka.
Kdo si bude kupovat knížku? Přemýšlím o ní, ale nevim zda by za to stála..