Jak jste vařili (nejen) s Láďou Hruškou?

Rubrika: Ostatní, Rozhovory

Tématem další sponzorované diskuze bylo vaření podle televizních pořadů. Zajímá vás shrnutí toho, jak a zda vůbec, podle nich vaří i návštěvníci VD? Chcete vědět víc o vzniku kuchařských knih a o tom, co nového se chystá pro labužníky na pulty knihkupectví?

Začneme po pořádku, od diskuze. Pokud lze říci, tak podle televizních pořadů se u nás vaří. A to v dost velkém měřítku. Výběr pořadů je ale již různý. Někdo uznává sice vulgárnějšího, ale kvalitou hýřícího Zdeňka Pohlreicha, jiným stačí jednoduchý recept třeba právě zmiňovaného Ládi Hrušky.

Recepty Ládi Hrušky jsem už několikrát vyzkoušela a určitě chci zkoušet i nadále.. např. koblížky byly vynikající nebo jablečné růžičky… v jeho receptech je spousta nápadů, které nestojí moc času ani peněz…
Andreacool

Budeme srovnávat?

A protože jsme se v diskuzi zaměřili na kuchařskou novinku, z rukou gurmánského experimentátora, nedalo mi to a obrátila jsem se s několika otázkami na manažerku marketingu společnosti Euromedia Group, paní Markétu Daxnerovou. První z otázek byla skutečně hodně zvědavá…

VD: Nakladatelství Ikar se zaměřuje, kromě jiného, i na vydávání kuchařských knih, a to včetně těch, kde jsou autory známé osobnosti, třeba Zdeněk Pohlreich. Nyní vydáváte knihu gurmánského experimentátora Ladislava Hrušky. Zdá se to trochu jako nepoměr. Pohlreichovo mínění o kvalitních potravinách a vymazlení se s přípravou a na druhé straně Hruškovo „všechno nasypeme dohromady“. Podle jakých kritérií si vlastně vybíráte kuchařské knihy, které vydáte? Je za tím jen snaha vyjít vstříc oblíbenosti osobností a televizních pořadů o vaření u čtenářů, resp. žen – kuchařek?

Markéta Daxnerová: Při výběru kuchařských knih, jejichž autory jsou známé osobnosti, je skutečně jedním z kritérií popularita a poptávka u čtenářů. Jak Zdeněk Pohlreich, tak Láďa Hruška se těší velké oblibě, i když každý u jiné skupiny lidí.

VD: Knihy nabízíte na internetových stránkách i v předprodeji. Jaký byl, ještě před samotným vydáním, zájem o knihu Vaříme s Láďou Hruškou? A jak si jeho kniha stojí ve vašem žebříčku prodeje nyní?

Markéta Daxnerová: Předobjednávky kuchařky „Vaříme s Láďou Hruškou“ ze strany knihkupců byly vysoké. Už na jejich základě jsme tušili, že kniha bude bestsellerem. V českém prostředí se takto označuje titul, kterého se prodalo minimálně 10 tisíc výtisků.

Současné prodeje můžeme ilustrovat aktuálním žebříčkem nejprodávanějších knih Svazu českých knihkupců a nakladatelů, kde je kuchařka Ládi Hrušky na 1. místě v kategorii naučných knih.

Často se v diskuzi objevovalo jakési srovnání vyhlášeného kuchaře Zdeňka Pohlreicha a experimentátora v kuchyni, Ládi Hrušky. Zajímavé nepochybně bylo i to, že někteří z vás se nedívají jen na výsledky kuchařského umění, ale i na slovník a vyjadřování těchto kuchařů. Např. Irenajak prostě pana Pohlreicha nechce v televizi moc vidět, a s tím tedy i jeho výsledky kontrol kvalit restaurací a inspirace v kuchyni, protože jí vadí jeho vulgárnější slovník.

Musím dát za pravdu. U pana Polreicha mi velmi vadí slovník. Raději se dívám na Láďu Hrušku.

Ostatně, není jediná, kdy oceňujete spisovnou češtinu gurmánského experimentátora a to je určitě chvályhodné…

Vaření Ládi Hrušky je nejen zajímavé, ale co zvláště oceňuji je jeho spisovná čeština, což naopak se nedá říci u pana Polreicha. S tím vodopádem vulgarit mě nebaví poslouchat, byť by vařil ze zlata. Láďa Hruška podává své získané recepty s elegancí i vtipem. Recepty jsou mnohdy podobné těm mým po mamince a babičce – asi také proto, že jsem rovněž z Polabí jako on(a taky učitelka vv,)Vyzkoušela jsem PIVNÍ ROHLÍKY – nemají mezi kupovanými konkurenci! I pizza z pomazánkového másla je dobrá a hlavně rychlá.
Pateta

Tak myslím, že Láďa Hruška může být v celkovém pohledu s VD spokojen. Dalo by se říci, že většina z vás některý jeho recept již vyzkoušela. A i když ne vždy byla s výsledkem spokojenost, obecně vzato, jeho recepty jsou jednoduché a snadné. A připočteme-li k tomu jeho slušné a sympatické vystupování, tak prostě asi mezi jeho krátký pořad mezi ostatními tak trochu vede:-)

Na Láďu Hrušku jsem se tady samozřejmě nezaměřila jen tak, bez důvodu. Jeho zbrusu nová kuchařka byla zároveň i výhrou, kterou si za diskuzní příspěvky odnesou dva z vás.

V knize Vaříme s Láďou Hruškou najdete 63 receptů, kterými podráždíte chuťové buňky a zároveň potěšíte peněženku!

varime_s_ladou_hruskou_perex

Zajímalo mě trochu víc o této unikátní kuchařce…

VD: Jak to vlastně bylo u knihy Ládi Hrušky? Padl podnět na vydání knihy s recepty, jež uvádí v televizi, z Vaší strany, nebo se na Vás obrátil on sám?

Markéta Daxnerová: Knihu „Vaříme s Láďou Hruškou“ jsme vydali ve spolupráci s televizí Nova a zájem na jejím vzniku byl oboustranný.

Knihy naplněné fotografiemi jsou nepochybně zajímavější, než ty, kde je obrázků jako když na prstech počítáme. Kolik myslíte, že zabere času, než taková kuchařka vznikne?

VD: Jak dlouho trvala příprava na vydání knihy „Vaříme s Láďou Hruškou“? Kniha je například plná fotografií jídel, což obnáší uvaření/upečení podle receptů…

Markéta Daxnerová: Příprava knihy trvala přibližně 6 týdnů. Fotit a vařit ve většině případů již nebylo třeba, protože základ kuchařky tvoří recepty, které Láďa Hruška připravoval a fotil pro rubriku Levně a chutně Televizních novin.

Vaříte podle Ládi Hrušky a chcete knihu, kde najdete všechny jeho recepty? Tak to asi nepůjde. Jak se vybíraly ty, které se do jeho knížky nakonec dostali?

VD: Láďa Hruška již uvedl vcelku dost receptů. Jak náročný byl výběr těch, které se v knize nakonec ocitly?

Markéta Daxnerová: Při výběru receptů jsme se rozhodovali na základě jejich popularity, kterou dokládaly dopisy od diváků. Kuchařka tedy představuje sbírku divácky nejúspěšnějších receptů Ládi Hrušky a je dárkem divákům rubriky Levně a chutně.

Populární potravinový inspektor a reportér TV NOVA Láďa Hruška vstoupil do povědomí TITUL_FINALLLLLLL.inddčeských diváků také jako kuchař a dokázal, že vařit se dá levně a přitom chutně. Sestavil sbírku unikátních a většinou jednoduchých receptů na přípravu domácího pečiva, mléčných výrobků, polévek, sladkých i slaných hlavních jídel, dezertů, moučníků a dalších dobrot doslova za pár korun.

Zkuste třeba domácí loupák potřený jahodovou marmeládou s vínem ke snídani, na oběd pizzu z pomazánkového másla a ke kávě nugátové croissanty.

VD: Je příprava k vydání knih na podkladě televizních pořadů obecně náročnější, než příprava kuchařek, kde autorem není např. známá osobnost, ale jedná se o tzv. „běžnou“ kuchařku?

Markéta Daxnerová: Příprava kuchařek podle televizních pořadů je srovnatelná s „běžnými kuchařkami“. V případě titulu „Vaříme s Láďou Hruškou“ byla o něco snazší, protože základ již pocházel z vysílání TV Nova.

A na závěr oblíbený dotaz na téma, co se chystá? Tentokrát samozřejmě zůstaneme u kuchařských titulů…

VD: Prozradíte, co zajímavého ze žánru kuchařských knih chystá nakladatelství Ikar v nejbližší době? Na co se můžeme těšit?

Markéta Daxnerová: Na listopad v nakladatelství Ikar připravujeme titul „Škola kuchařských technik“, který obsahuje přes 700 kuchařských technik metodou krok za krokem, jak je vyučuje institut klasických disciplín francouzské kuchyně Le Cordon Bleu. V prosinci se chystáme vydat knihu „Pečeme sladké i pikantní“, která nabízí více než 400 receptů na sladké i slané pečení od rodinných receptů po mezinárodní speciality. V dubnu příštího roku se pak čtenáři mohou těšit na titul „Makronky, madlenky a spol.“ od Mirky van Gils Slavíkové, která v roce 2013 získala světovou medaili za cukrářské modelování.

Nechte si chutnat!

Na závěr samozřejmě nezapomeneme poděkovat všem, kteří se diskuze na téma vaření podle kuchařských pořadů zúčastnili a podělili se o své zkušenosti i názory.

Velký dík patří i nakladatelství Ikar, které podpořilo tuto diskuzi titulem „Vaříme s Láďou Hruškou“. Kdo z vás z ní bude na podkladě výhry z VD vařit, se dozvíte ve vyhodnocených soutěžích.

Tak dobrou chuť, ať už vaříte s kýmkoliv! Hlavně, ať chutná!

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

[Soutěž] Van Goghova hvězdná noc

Startujeme poslední letošní soutěž. Opět si představíme 3 knížky pro děti a o jednu z nich si rovnou zahrajeme…

Čtu dál →

Recenze: Pod zemí, pod vodou

Jestli mohu být tak troufalá a označit nějakou knihu opravdu za bombu, tak je to dozajista knížka autorů Aleksandry

Čtu dál →

Václav Kopta: Člověk musí vědět, čeho si vážit

V následujícím rozhovoru se herec a muzikant Václav Kopta rozpovídal nejen o hře Dvě noci na Karlštejně, která měla v záři

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist