Domácí pekárna

Rubrika: Ostatní

491346_good_foodK narozeninám jsem dostala domácí pekárnu a ráda bych se s vámi podělila o to, jaká je to v kuchyni šikovná pomocnice.
Přístroj je asi tak velký jako friťák pro domácnost. Základní součástí pekárny je nádoba, hnětač (obvykle 1, některé druhy mají 2), topné tělísko a ovládací panel…

Poté výrobci dávají k pekárně další doplňky, např.: hák na odstranění hnětače (zůstane v chlebu, když ho před pečením nevyndáme), odměrka…

Do nádoby se dají ingredience dle receptu, pouze se tam hodí, pekárna si vše uhněte, nechá nakynout a samozřejmě upeče. Před posledním hnětením – pekárna během programu 3x hněte a 3x nechá kynout – zapípá a my můžeme přidat semínka – slunečnice, dýně, mák, kmín, …, pouze jeden druh má přihrádku a tam se zrní – jak říká naše hlava rodiny – dá a pekárna se sama obslouží. Po upečení si nás opět zavolá a my voňavoučký chlebíček vyndáme, nejlépe na mřížku, aby z chleba vyšla pára. Zde se opět určité druhy pekáren liší, některé se vypnou hned po upečení, jiný druh ještě 1 hodinu udržuje chleba v teple, abychom nemuseli ke chlebu hned běžet a vyndat ho, i po té hodině, co je chléb v teple, z něj vyjde pára.

Pekárna nepeče jen chleba, ona umí i zadělat na kynuté těsto, např. na koláče, na buchty, na preclíky, ale i na knedlíky, atd. Samozřejmě pekárny mají i program pro pečení bez droždí, ale pouze s kypřícím práškem, má i program na hotové směsi, např. Labeta, Vitana…

Pekárna má i funkci, kterou uvítáme, když je fůra ovoce a nevíme, co s ním, umí totiž dělat marmelády a džemy. Jen dáme do nádoby očištěné a omyté ovoce, želírovací cukr popř. ještě jiné přísady – záleží na receptu – a zapneme příslušný program, za chvilku si nás zavolá a džem na zimu je hotový. Tak to je asi zhruba vše o programech tohoto přístroje.

Na chuť domácího chleba je potřeba si zvyknout, neboť je úplně jiný než kupovaný. Cenově se to také docela vyplatí, jen pro srovnání: celozrnná mouka stojí cca 17,- Kč/kg, ale koupila jsem jí i za 15,- Kč/kg a pokud vím, celozrnný chléb stojí cca 17 Kč, ovšem váží 0,5 kg a je „v akci“, myslím, že dál už není potřeba počítat, protože i s těmito údaji, je jasné, že buď je to nastejno, nebo domácí chléb vyjde o pár korunek levněji.
Ale nespornou výhodou domácího chleba je, že vím, z čeho chleba je, kdo na něj sahal, kam jsem ho položila a i to, jak je skutečně starý.

Na hlavní bych zapomněla – pekárna umí upéct i bezlepkový chleba, ale zde opět pozor, každý druh to také neumí.

Cenová relace domácích pekáren je asi od 1500,- do 6000,- Kč.

Představte si tu vůni čerstvě upečeného chleba u vás doma. To je fantazie. Jen tak mimochodem, během psaní tohoto článku jsem byla vyndat krásný, zlaťoučký, voňavoučký chlebíček. A ještě jeden dodatek, pekárny je možné naprogramovat, tak je tu i možnost, že si večer dáme do pekárny suroviny a pekárnu si naprogramujeme, ráno máme připravený čerstvý chleba.

Napsal/a: Želvíček

Toto taky stojí za přečtení!

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Spoření pro děti: jaké máte možnosti?

S novým přírůstkem do rodiny je čas začít myslet na budoucnost. Chcete-li svým ratolestem zajistit lepší start do života, neměli

Čtu dál →

Jak vybrat ty pravé plenky pro novorozené miminko?

Očekávání miminka sebou nese spoustu radosti, ale také rozhodování a nákupů. Jednou z věcí, bez kterých se určitě neobejdete,

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (106 vyjádření)

  • Petra Vymětalová

    Peťko, taky se mi pečení moc nedaří (první chlebík byl úžasný, ale všechny další měly nějaké mouchy). Můžeš ten tvůj recept ještě trochu přesnit? – jakou mouku dáváš? a jak dlouho se nechává kynout a péct při tom programu 1? (nemám Etu, tak pro představu, jaký program nastavit na té své pekárně)
    Díky!

  • Peťka

    Lenko, tak pokud sem do diskuze ještě nakukuješ. Pak úplně jednoduchý recept:
    350ml.vody
    1 lžíce oleje
    1 lžička cukru
    1 lžička soli
    540g. mouky
    Přidáme kmín a doprostřed 1,5 lžičky sušeného droždí. V Etě peču na program č.1.

  • Jarmuschka

    Moudré hlasy říkají, že to může být nadměrným množstvím kvasnic či tekutin.
    😯

  • Peťka

    Lenko, zítra ti sem hodím receptík, který se mi v pekárně od Ety vždy povede. Hodně taky dělá droždí a mouka. Jinak v diskutárně je někde diskuze k pekárnám, zítra dohledám a vložím odkaz.
    Zkus se zde zaregistrovat, je to lepší, než být anonymní. 🙂

  • Anonymní

    Díky, že se někdo ozval.
    Během pečení víko neotvíráme, když se domíchá, vytáchnu háky a víko zavřu a už neotvírám. Otvírám, až zazní signál, že už je hotovo.
    Jsem z toho nešťastná.

  • Peťka

    Lenko, tam mě napadá, neotevíráte během pečení víko pekárny?

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist