Domácí jogurt

Rubrika: Ostatní

191894_peach_dessert_1Přestože snad ve všech obchodech máme na výběr z mnoha druhů jogurtů, můžeme si udělat doma vlastní. Je to velice jednoduché, rychlé, budeme mít jistotu, že náš jogurt neobsahuje žádné zbytečné přídatné látky. Domácí jogurt nás vyjde levněji a nebudeme zbytečně hromadit umělohmotné kelímky…

Receptů na výrobu jogurtu jsem objevila několik, a protože se od sebe trochu lišily, z každého jsem si vybrala něco a sestavila recept „vlastní“. Protože v naší rodině je spotřeba jogurtu poměrně velká, pokud se ho rozhodnu dělat, pak rovnou ze dvou litrů mléka. Toto množství nám stačí zhruba na týden, záleží na momentální chuti. Někdy by bylo potřeba více, jindy stačí méně. Ale ještě nikdy se můj domácí jogurt nezkazil.

Co potřebujeme:
* 2 litry čerstvého mléka, nejlépe BIO Olma
* 200 g bílého jogurtu Hollandia
* trocha sušeného mléka (dávám zhruba 1 plnou odměrku na 1 litr mléka)

Mléko ohřívám po jednom litru (neboť větší nádobu nemám) na zhruba 50 °C. V hrníčku rozmíchám jednu odměrku sušeného mléka a přiliju. Do mléka vychladlého na 45 – 47 °C přidám dobře rozmíchanou polovinu jogurtu a vše ještě důkladně promíchám. Potom naliju do předem připravených zavíracích lahviček – od výživy či jakýchkoli jiných a dám do trouby, ve které udržuji teplotu do 50 °C (optimální je teplota 42 – 45 stupňů). Po třech hodinách vyndám, nechám zchladnout a uložím do lednice. Pokud bychom neměli troubu, ve které lze udržet požadovanou teplotu, můžeme lahvičky po staru uložit do peřin.

Napsal/a: Vandula

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (64 vyjádření)

  • Lien

    Tak už je to dobrý, asi to musí i dobře vychladnout, teď je to už jogurt jen trochu řidší. Díky za receptík.

  • Lien

    Taky jsem slila dost vody shora, ale stejně se mi to pořád zdá řídké až moc. Příště ho necham déle v teple.

  • Lien

    dík, tak já počkám do rána a uvidíme.

  • Danniella

    Lien, naposled jsem psala v průběhu výroby, nechala jsem to asi 4 hodiny na 45 stupňů a pak jsem vypnula troubu a nechala to tam dojít. Zhoustlo to na hustotu běžného trošku řidšího jogurtu. Ale nad tím bylo v každé sklenici trochu mléka, které nějak nezareagovalo. Dalo se to bez problémů slít. Dala jsem tam trochu trvanlivého, tak si myslím, že „neobživlo“ a zůstalo v původní formě nahoře. Ale za 3 hodiny to hotové nebylo. U jogurtovačů se píše 6 hod.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist