Přestože snad ve všech obchodech máme na výběr z mnoha druhů jogurtů, můžeme si udělat doma vlastní. Je to velice jednoduché, rychlé, budeme mít jistotu, že náš jogurt neobsahuje žádné zbytečné přídatné látky. Domácí jogurt nás vyjde levněji a nebudeme zbytečně hromadit umělohmotné kelímky…
Receptů na výrobu jogurtu jsem objevila několik, a protože se od sebe trochu lišily, z každého jsem si vybrala něco a sestavila recept „vlastní“. Protože v naší rodině je spotřeba jogurtu poměrně velká, pokud se ho rozhodnu dělat, pak rovnou ze dvou litrů mléka. Toto množství nám stačí zhruba na týden, záleží na momentální chuti. Někdy by bylo potřeba více, jindy stačí méně. Ale ještě nikdy se můj domácí jogurt nezkazil.
Co potřebujeme:
* 2 litry čerstvého mléka, nejlépe BIO Olma
* 200 g bílého jogurtu Hollandia
* trocha sušeného mléka (dávám zhruba 1 plnou odměrku na 1 litr mléka)
Mléko ohřívám po jednom litru (neboť větší nádobu nemám) na zhruba 50 °C. V hrníčku rozmíchám jednu odměrku sušeného mléka a přiliju. Do mléka vychladlého na 45 – 47 °C přidám dobře rozmíchanou polovinu jogurtu a vše ještě důkladně promíchám. Potom naliju do předem připravených zavíracích lahviček – od výživy či jakýchkoli jiných a dám do trouby, ve které udržuji teplotu do 50 °C (optimální je teplota 42 – 45 stupňů). Po třech hodinách vyndám, nechám zchladnout a uložím do lednice. Pokud bychom neměli troubu, ve které lze udržet požadovanou teplotu, můžeme lahvičky po staru uložit do peřin.
Napsal/a: Vandula
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (64 vyjádření)
Tak už je to dobrý, asi to musí i dobře vychladnout, teď je to už jogurt jen trochu řidší. Díky za receptík.
Taky jsem slila dost vody shora, ale stejně se mi to pořád zdá řídké až moc. Příště ho necham déle v teple.
dík, tak já počkám do rána a uvidíme.
Lien, naposled jsem psala v průběhu výroby, nechala jsem to asi 4 hodiny na 45 stupňů a pak jsem vypnula troubu a nechala to tam dojít. Zhoustlo to na hustotu běžného trošku řidšího jogurtu. Ale nad tím bylo v každé sklenici trochu mléka, které nějak nezareagovalo. Dalo se to bez problémů slít. Dala jsem tam trochu trvanlivého, tak si myslím, že „neobživlo“ a zůstalo v původní formě nahoře. Ale za 3 hodiny to hotové nebylo. U jogurtovačů se píše 6 hod.
Mobile Sliding Menu