Mateřské mléko je lék

Ústředí pro zdravotní osvětu uvedlo ve své publikaci (Kojení a výživa mateřským mlékem, 2001), že kojené děti jsou podstatně méně nemocné. Zatímco například každé šesté nekojené dítě v kritických prvních třech měsících života dostane žaludeční nebo střevní infekci, mezi kojenými dětmi jí onemocní pouze každé třicáté třetí dítě…Tyto infekce dnes v západních rozvinutých zemích hlavně díky dobré lékařské péči nepředstavují velké riziko. V rozvojových zemích to však vypadá zcela jinak: Průjem a zvracení se tam u novorozenců rychle mění v nebezpečné choroby. Děti krmené umělou výživou také častěji onemocní infekcemi dýchacích cest (například černým kašlem, zánětem průdušek, zápalem plic), středního ucha, močových cest a mozkových blan (meningitidou). Naproti tomu u dětí, které byly po narození alespoň po dobu patnácti týdnů kojeny, ukázala dodatečná vyšetření ve věku sedmi let stále ještě existující ochranu proti onemocněním dýchacích cest. Podobně jsou kojené děti chráněny proti průjmu, zánětu středního ucha a infekcím HiB (bakterie Haemophilus infl uenzae typu b je původcem meningitidy a zánětu hrtanu).
V jednom průzkumu deseti tisíc bavorských školáků kojené děti také jednoznačně méně trpěly nadváhou; kladný vliv kojení byl tím silnější, čím déle trvala individuální doba kojení. Ve srovnání s nekojenými dětmi byly děti kojené po dobu šesti měsíců o polovinu méně otylé; pokud byly kojeny až do svého druhého roku, dokonce pětkrát méně otylé, tedy jen dvacet dětí namísto sta! Statistiky kromě toho ukazují, že lidé, kteří jako děti nebyli kojeni, mají podstatně vyšší hladinu cholesterolu. Ten se stejně jako nadváha a diabetes mellitus řadí k rizikovým faktorům prvního stupně vedoucím k arterioskleróze, hlavní příčině nemocí srdce a krevního oběhu (například srdečního infarktu a mrtvice), které pro zdravotnictví znamenají největší náklady.
Podle statistických údajů se celá řada těžkých nevyléčitelných chorob vyskytuje mnohem řidčeji, pokud je dítě v útlém věku kojeno. K nim patří diabetes mellitus 1. typu („mladický“ diabetes mellitus), Crohnova choroba (Morbus Crohn, chronický zánět střev) a maligní lymfomy (zhoubná onemocnění lymfatického systému). Riziko diabetu je u kojených dětí dokonce o padesát procent nižší než u nekojených dětí. I v tomto případě je tím nižší, čím déle je dítě kojeno. Jak prokázaly nové studie, s prodlužující se dobou kojení se rovněž zvyšuje ochrana proti zhoubným nádorovým onemocněním.
Je to dar pro děťátko i pro rodiče – po léta i desetiletí budou mít bezstarostnější život s dítětem, které dobře prospívá a zdravě se vyvíjí!

——————————————————————————–

Mateřské mléko – nejlepší ochrana proti alergiím
Už jediný doušek uměle připravené výživy může po narození u děťátka vyvolat alergii. Ta se za normálních okolností neprojeví hned, ale až v dalších měsících nebo letech. Naproti tomu výlučné kojení v prvním půlroce je proti alergiím tou nejúčinnější prevencí. Alergií se rozumí přehnaná reakce imunitního systému na cizorodou bílkovinu obsaženou v potravě, pylu, zvířecí srsti nebo roztočích. Podle posledních poznatků je lidský trávicí systém teprve od sedmého měsíce natolik vyzrálý, že mu už cizorodé bílkovinné látky v potravě neškodí. Mateřské mléko obsahuje mnoho specifických ochranných látek proti přecitlivělosti, proto může kojení i při zděděném zvýšeném riziku alergie vést k tomu, že příznaky se vyskytnou později a budou mírnější. (Více o prevenci proti alergiím najdete ve čtvrté a páté kapitole, str. 89 a 116.)

Kojení je zdravé i pro vás!
Rychlé a bezproblémové navrácení do původního stavu: Po porodu jsou při kojení hormonálně vyvolávány kontrakce, které přispívají k rychlému navrácení dělohy do původního stavu, zabraňují zbytečným ztrátám krve a tzv. městnání očistků, což je zase dobrá ochrana proti infekcím.
Rychleji opět štíhlá, trvale lepší postava: Díky vyšší spotřebě energie pro tvorbu mléka se kojící matky rychleji zbavují nadbytečných kil. V prvním roce se snáze vracejí k váze před těhotenstvím a v budoucnu jim tolik nehrozí nadváha a z ní vyplývající obtíže.
Menší riziko rakoviny: U žen, které kojily, existuje statisticky menší riziko rakoviny prsu a vaječníků. I nižší výskyt roztroušené sklerózy u těchto žen se dnes dává do souvislosti právě s kojením.

Jedná se o ukázku z knihy Všechno o kojení (autor: V. Weigert)
vydal Portál, 2006