Jaké potraviny kojené děti nesnášejí?

S mateřským mlékem dítě dostává jídlo matky v upravené formě. Každé dítě reaguje jinak na potraviny, které přijímá jeho matka. Mnohé děti trpí nadýmáním nebo dostanou dokonce vyrážku, když matka sní určité potraviny (viz tab. 1).Příliš ostré je pro dítě silné koření, hořčice, česnek a cibule. V případě kyselých potravin, jako je například ocet, citrusové džusy nebo kyselé ovoce (mimo jiné i rajčata) není divu, že dítě reaguje opruzeným zadečkem nebo průjmem.

Strava kojící matky může u dítěte někdy vyvolat alergickou reakci. Kravské mléko vyvolává alergii dost často. Pak představuje vhodnou alternativu ovčí nebo kozí mléko. Do mateřského mléka může přejít i velmi malé množství bílkovin z kravského mléka. Pokud vaše dítě reaguje na tuto bílkovinu silnou vyrážkou nebo ekzémem, měli byste tuto potravinu týden vynechat, abyste zjistili, zda byla spouštěčem alergie vaše vlastní strava.
Opatrnost je nutná i u potravin obsahujících alergeny, jako jsou slepičí vejce, pšenice, ovesné výrobky, kukuřice, ryby, kuřecí maso, ořechy, celer, sójové výrobky, čokoláda nebo citrusové plody. Postupně eliminujte ze svého jídelníčku vždy jednu z podezřelých potravin a pozorujte, zda příznaky u vašeho dítěte odeznějí.

Pokud vaše dítě reaguje alergicky, jezte pokrmy z celozrnných obilovin, chleba pečený doma, pouze s kvasnicemi, bez soli a koření. Z tuků konzumujte oleje lisované za studena a máslo se smetanovým zákysem. Cukr byste měli vyloučit, stejně jako bílou mouku a konzervy. Z ovoce jsou vhodná sladká jablka, hrušky a banány. Používejte pouze tuzemské druhy zeleniny z biologicky kontrolovaného pěstování.

Tabulka 1:
Potraviny, které u dětí vyvolávají průjem

zelenina všechny druhy košťálovin (kromě brokolice), cibule, pórek, šalotka
luštěniny všechny druhy
obiloviny nahrubo připravené (např. celá zrna nebo šrot)
ovoce citrusové plody, kyselé bobule
kyselé potraviny ocet, kyselé konzervy, kyselé džusy
nápoje silně perlivá minerálka
koření petrželka, ostré koření
Podle UGB (Spolek pro nezávislé poradenství v oblasti zdraví – Verband für Unabhängige Gesundheitsberatung, e. V., Německo,). Plnohodnotná výživa odmalička pro těhotné ženy, kojící matky, kojence a malé děti.

Jedná se o ukázku z knihy Vaříme pro děti.
Vydalo nakladatelství Grada, 2009.