A zase to kojení…..

Kojení bylo, je a bude. Kojilo se od nepaměti a přesto se paradoxně z kojení stává trend jednadvacáteho století. O jeho důležitosti se dočteme ve všech časopisech pro maminky a těhulky. Jenže…..Jenže stále ještě z porodnic odchází hodně maminek, které plně nekojí, kojí přes klobouček nebo nekojí vůbec. Což je velká škoda. První přiložení děťátka k prsu maminky by mělo nastat do jedné hodiny po narození. Děťátko tak od ní přijímá pozitivní emoce. Teplo a vůně kůže matky jsou pro ně příjemné. Zapojuje zrak a sluch, což má vliv na další vývoj mozku a regulačních systémů. Vytváří se trvalé pouto k matce, rodičům a domovu tím, jak si vtiskuje do paměti tvář, hlas a vůni maminky a tatínka. Pro ně je stav, kdy může být u maminky a sát mateřské mléko, stav komfortu, tedy pozitivní emoce, která je důležitá k dalšímu pozitivnímu vývoji dítěte.
Bohužel, se také děťátku můžou dostat emoce negativní. Nastávají tehdy, kdy má dítě hlad, žízeň, je mu chladno či strádá. Při těchto negativních emocích se vývoj mozku a dalších regulačních mechanismů bude nejen opožďovat, ale i odlišně vyvíjet.
Pokud dítě plně kojíme, je i naše „dušička“ více spokojená. Kojící maminka netuší kolik mililitrů její děťátko vypilo, ale pokud je spokojené je spokojena s ním. Netrápí se tím, že včera její cvrček vypil 150 ml a dnes jen 70 ml. Děťátko si vezme, kolik potřebuje, a tím snižuje možnost obezity v budoucnu. Děťátko přikládáme k prsu dle potřeby, některé jí po hodině, jiné po čtyřech, prostě každé miminko je jedinečný originál a nelze je srovnávat ani porovnávat. Některé maminky se vyděsí, když jejich malý brouček saje příliš často, a ze všech stran, hlavně od našich babiček, se jí dostává rozumů, že má asi „slabé mléko“ a podobně. Maminky, nelekejte se!!! To jen miminko má častěji hlad, žízeň a nebo jen chuť.
Když se miminko poprvé přisaje novopečené mamince k prsu, je to nepopsatelný pocit, který si každá maminka sama vychutná. Vždyť čekala devět měsíců, až konečně drobečka uvidí a najednou jsou spolu a tak neskutečně blízko, odvážím si říci, že je jeden závislý na druhém. Děťátko si pamatuje její hlas ještě z dělohy. Učí se maminku poznávat a seznamuje se s její vůní, kterou později bezpečně pozná.
První kojení přináší oběma výhody. U maminky i děťátka se vylučuje hormon Oxytocin, nazývaný také „hormon lásky“, který aktivuje produkci Prolaktinu (hormonu potřebnému k tvorbě mléka). Další z výhod včasného kojení je, že se děťátko cítí bezpečně a snižuje se jeho nemocnost. I když malý brouček vypadá úplně bezbranně, dokáže se vlastními pohyby po těle matky dostat až k prsní bradavce. Tyto pohyby si miminko nacvičilo už u maminky v bříšku a tím, že se plazí po matčině břiše, pomáhá při zavinování dělohy, čímž se snižuje krvácení a urychluje vypuzení placenty.
U kojení jsme začali a u kojení také skončíme. Ne každá maminka má to veliké štěstí a může plně kojit svého potomka. Ale pokud to alespoň trošičku jde, nevzdávejte se naděje na kojení, dáte svému děťátku do vínku to nejcenější, co můžete dát.

tisková konference k Českému týdnu kojení,
MUDr. Anna Mydlilová, Národní laktační centrum, FTN Krč