Máte rádi zmrzlinu? Děti ji přímo zbožňují. Venku může mrznout, ale děti chtějí zmrzlinu. Co s tím? Koupit jim točenou, kopečkovou nebo mraženou? Zkuste jim udělat pravou domácí zmrzlinu!
Nepotřebujete žádný speciální stroj na zmrzlinu. Vystačíte si tím, co máte doma. Jenom si musíte koupit potřebné suroviny. A pak už jen záleží jakou máte nejradši – vodovou, ovocnou, tvarohovou nebo smetanovou?
Žádný problém, můžete přece vyzkoušet všechny 🙂
Jahodovo broskvová
1 velká vyzrálá broskev
500 ml broskvového džusu
200 g jahod
50 ml jahodového nektaru
Omytou broskev rozpůlíme, zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do forem.
Tip:
Na výrobu nanuků můžete použít pouze džus, vybírejte ale kvalitní 100%.
Ovocné jogurtové nanuky
1 malé mango
1 lžíce citronové šťávy
1 sáček vanilkového cukru
2 kelímky sladkého bílého jogurtu
2 lžíce cukru krupice
4 lžičky jahodové šťávy
Mango oloupeme, rozřízneme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na malé kousky. Rozmixujeme s citronovou šťávou, polovinou vanilkového cukru a lžící jogurtu. Formičky na nanuky směsí naplníme do poloviny a dáme na hodinu zamrazit. Zbytek jogurtu promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud se cukr nerozpustí.
Vyjmeme formičky z mrazáku, mangovou vrstvu polijeme jahodovým sirupem a přidáme oslazený jogurt. Mrazíme další 4 hodiny.
Tip:
Nemáte rádi mango? Použijte meruňky nebo broskve. Ale doporučuji vyzkoušet. Já mango nemusím, ale v této zmrzlině mi nevadí.
Pokud máte rádi kiwi, určitě vyzkoušejte tento recept:
Kiwi nanuky
600 g kiwi
250 g cukru krupice
Kiwi oloupeme, nasekáme na malé kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Tu propasírujeme přes sítko.
Cukr promícháme s půl litrem vody, na malém plameni pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, a pak vaříme jednu až dvě minuty při vyšší teplotě. Cukrový sirup promícháme s kiwi a naplníme formy na nanuky.V Ikea si můžete za pár korun koupit 6 formiček na nanuky. Zamrazíme na 5 hodin.
Pro milovníky čokolády:
Klasická čokoládová zmrzlina
250 ml plnotučného mléka
120 g cukru krupice
200 g čokolády na vaření
500 ml smetany ke šlehání
2 kapky vanilkové tresti
Přivedeme mléko k varu. Nastrouháme čokoládu a promícháme s cukrem. Do horkého mléka všleháme čokol. směs, dokud se nerozpustí. Vychladíme a přimícháme smetanu a vanilku.
Vychladlou směs uložíme na hodinu do chladničky. Poté přelijeme do širší nerez mísy nebo na plech, zakryjeme fólií a dáme na 30 minut do mrazáku. Po půlhodině prošleháme a dáme znovu hodinu mrazit. Stejně postupujeme ještě 3x po hodinovém mrazení.
Tip:
Čím víc šleháte, tím bude zmrzlina krémovější. Nasekané ořechy, kousky ovoce a rozinky přidávejte až v polovině mražení, aby neklesly dolů.
Jahodová zmrzlina s jogurtem
jahody
bílý jogurt
lístky stévie sladké (Stévie je sladká bylinka, která nahrazuje cukr.)
šťáva z citronu
Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kostičky, případně rozmixujeme. Do jahod vmícháme bílý jogurt, pár kapek šťávy z citronu a nasekané lístky stévie sladké. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.
Domácí zmrzlina – Míša
1 tučný tvaroh
1 zakysaná smetana
3 lžíce moučkového cukru
1vanilkový cukr
1 tabulka hořké čokolády
Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a vanil cukr dáme do vyšší nádoby na šlehání a vše mixérem smícháme. Vzniklou hmotu kterou nalijeme do formiček nebo do nádoby od zmrzliny (já používám prázdné misky od zmrzlin). Rozehřejeme si hořkou čokoládu a přelijeme tím hmotu, kterou máme připravenou.
Dáme do mrazničky.
Moje nejoblíbenější a u nás dělaná nejčastěji
Jahodovo – smetanová
1/2 kg jahod nebo jiné oblíbené ovoce
400 ml smetany na šlehání
salko – půlku konzervy (lze nahradit tatrou)
cukr dle chuti na promíchání ovoce
Jahody rozmixujeme s cukrem dle chuti, smetanu ušleháme do tuha. Do šlehačky opatrně zamícháme asi půl konzervy salka nebo tatry, ale ta je řídká, snad to nevadí. Do plast. misky do mrazáku vrstvíme – ovoce, smetana, ovoce, smetana.
Dáme na 1 hodinu do mrazáku, pak můžeme trošku promíchat a mrazíme dál, nejméně 5 hodin, nejlépe přes noc.
Tip: Přidávám bebe dobré ráno, ty malinké sušenky do mléka a jogurtu.
Když nebudete promíchávat, vzniknou vám pěkné barevné vrstvy :-).
Úplně jednoduchá ovocná zmrzlina
Ovoce nakrájíme na kousky a promícháme s van. cukrem. Přidáme trošičku vody a rozmixujeme na hladkou kašičku. Plníme do nanukových formiček a dáme na mrazák.
Toto jsou zmrzliny, které doma dělám. Když něco slavíme, dělám ještě zmrzlinový dort. Letos určitě vyzkouším i nějaký nový zmrzlinový recept.
Napsal/a: Nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (28 vyjádření)
Já zkoušela spoustu receptů na zmrzku, ale pořád to nějak není ono, jako ta pravá točená z cukrárny:-) Zřejmě je to věc, kteoru nikdy neudělám dobře 😀
Ale nejvíc dělám ovoce rozmixovat, osladit dle chuti a buď šlehačku nebo jen 12% smetanu (i mlíko už bylo) a do mrazáku.
Můj muž si dělá i jen vodu se šťávou. Lest.
Nuninko, taky to nechápu. Fakt jak kus ledu a navíc celé vydrolené. No úplně stejně, jako když v zimě škábeš led ze skla auta.
Holky, jak se vám to tak daří? Já vytáhnu, nechám pár minut stát a pak naprosto bez problému lžící na zmrzlinu mám kopečky.Ještě se mi nestalo, že by to bylo zmrzlé tak jak píšete.
Tak Míša naprosto nepoživatelný, je to zmrzlé na kost, zlomila bych tam lžíci, to neuříznu ani pilkou na železo. 🙁
Takže už mám ty nanukové formičky, na tom to bude vynikající právě tuhé, koupila jsem dnes 6x za 45Kč.
bami, já nedělala žádnou tady z nuninčiných, ale vždycky jí tak mám. MMch jak byla v mrazáku přes noc, je z ní zase kamen :-(.
Dělala jsem vyšlehat šlehačku, tvaroh, řecký jogurt, med a právě poprvé prošlehávala při mražení a večer byla vynikající.
lien o které mluvíš té jahodovo smetanové?
já chladím míšu tak jsem zvědavá na výsledek, šoupnula jsem jim to do nanukových formiček….
Super návody, díky Nuninko, to budu doma pochválená, až některou vyzkouším!
Jen to čtu a už se mi sbíhají sliny. Určitě vyzkouším 🙂
Tak jsem zkusila prvně prošlehávat, pořádně hlavně ze stěn a ode dna a je vynikající. Kdyby mi jí někdo dal nevěřila bych, že je domácí. Ale musím říct, že kousky ledu jsem neměla nikdy ani krustu ani hrudky, jen byla vždy mnohem tužší.
Nuninko, tak to už asi nepromíchám, mám to v mrazáku už cca 5hodin. A zase mám navrchu ledovou krustu a pod tím je to dobré. Chuťově ovšem skvělé.
Čokoládu nevím, neb obal jsem vyhodila, tuším Figaro? Nicméně to byla 65% a byla dobrá, ale rozpustit fakt nešla. Možná to bude tím, že jsem to zvorala v zárodku, neb jsem to dala do mikrovlnky a až poté, co to nevypadalo ideálně, jsem začala rozpouštět ve vodní lázni a už s tím nešlo nic udělat. Přidala jsem i krapek mléka a stejně nic.
Ono to chce dobře našlehat a během mražení párkrát promíchat. Hrudky jsem ještě teda neměla.
Peťko, co jsi to měla za čokoládu?
formičky na nanuky má tescoma…do konce června jsou za 129. my si koupili už dvoje…nemá to chybu. už jsme měli jahodovou, teď je v mrazáku zbytek jablečné. a z těchto receptů určitě nějaký taky vyzkouším.
Já jí mám taky vždycky takovou jako tužší nebo jak to říct, ne tak našlehanou, ale je pravda, že jí neprošlehávám, prostě jen udělám a nechám zmrazit, tak to tentokrát zkusím, chladí se mi tvarohová, tak uvidíme, snad alespoň 3x to udělám než zmrzne.
Nuninko, právě se mi míša mrazí.
Ovšem koupila jsem nějakou špatnou čokoládu, byla hořká, dokonce jsem vzala s obsahem 65% kakaa a nešlo to potvora vůbec rozpustit. Nechala jsem to ve vodní lázni takovou dobu a nic! Takže jsem kuličky čokolády vložila do směsi a uvidím. 🙂
Já mám právě u domácí zmrzliny vždy problém, že je přemražená, že tam vzniknou jakoby hrudky a nikdy není taková, jako kupovaná! Čím to je?
Peťko, nejmíň mám vždy krabičku od míša zmrzliny. Ale neřeknu ti přesně kolik čeho vždy je. Já dělám většinou dvojitou dávku, tak toho mám 2 krabičky a něco. U té smetanové mám dvě krabičky od menhetnu zmrzliny (obsah je 1400ml)
Nuninko, moc díky za tento Tvůj článek! U nás se teď ochladilo, ale jak zas vylezou teploty, vrhnu se na Míšu a čokoládovou zmrzlinu. Na domácí zmrzlinu jsem zanevřela po nepříjemných zkušenostech u přátel (složitý postup, chuť nic moc). Tvoje recepty ale vypadají dobře, takže mám chuť ke zkoušení. 😉
Nuninko, zmrzlinu milujeme a jen já sama dokážu za večer sníst litrovou vaničku. Ale vybírám si, nemám ráda takové ty z rostliných tuků, to je nepoživatelné. I jsem zkoušela různé domácí a ndy to nbylo ono.
Zajímalo by mě, pokud udělám dle receptu míšu, kolik té zmrzliny budu mít?
TAky dělám tvarohové a smetanové s ovocem nebo čokoládou, ale sladím medem.
Hodně mě zaujal kiwi, budu se muset poohlédnout po formičkách na nanuky, ikea daleko a kdo prodává z ikey přes net, má to hrozně přidražené :-(, ale třeba budu mít štěstí.
V sobotu jsem dělala jahodovo – smetanovou z dvojité dávky a už polovina není 🙂
Mobile Sliding Menu