Domácí zmrzlina

Rubrika: Recepty, Výživa

Máte rádi zmrzlinu? Děti ji přímo zbožňují. Venku může mrznout, ale děti chtějí zmrzlinu. Co s tím? Koupit jim točenou, kopečkovou nebo mraženou? Zkuste jim udělat pravou domácí zmrzlinu!


Nepotřebujete žádný speciální stroj na zmrzlinu. Vystačíte si tím, co máte doma. Jenom si musíte koupit potřebné suroviny. A pak už jen záleží jakou máte nejradši – vodovou, ovocnou, tvarohovou nebo smetanovou?
Žádný problém, můžete přece vyzkoušet všechny 🙂

Jahodovo broskvová
1 velká vyzrálá broskev
500 ml broskvového džusu
200 g jahod
50 ml jahodového nektaru

Omytou broskev rozpůlíme, zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do forem.
Tip:
Na výrobu nanuků můžete použít pouze džus, vybírejte ale kvalitní 100%.

Ovocné jogurtové nanuky
1 malé mango
1 lžíce citronové šťávy
1 sáček vanilkového cukru
2 kelímky sladkého bílého jogurtu
2 lžíce cukru krupice
4 lžičky jahodové šťávy

Mango oloupeme, rozřízneme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na malé kousky. Rozmixujeme s citronovou šťávou, polovinou vanilkového cukru a lžící jogurtu. Formičky na nanuky směsí naplníme do poloviny a dáme na hodinu zamrazit. Zbytek jogurtu promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud se cukr nerozpustí.
Vyjmeme formičky z mrazáku, mangovou vrstvu polijeme jahodovým sirupem a přidáme oslazený jogurt. Mrazíme další 4 hodiny.
Tip:
Nemáte rádi mango? Použijte meruňky nebo broskve. Ale doporučuji vyzkoušet. Já mango nemusím, ale v této zmrzlině mi nevadí.

Pokud máte rádi kiwi, určitě vyzkoušejte tento recept:
Kiwi nanuky
600 g kiwi
250 g cukru krupice

Kiwi oloupeme, nasekáme na malé kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Tu propasírujeme přes sítko.
Cukr promícháme s půl litrem vody, na malém plameni pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, a pak vaříme jednu až dvě minuty při vyšší teplotě. Cukrový sirup promícháme s kiwi a naplníme formy na nanuky.V Ikea si můžete za pár korun koupit 6 formiček na nanuky. Zamrazíme na 5 hodin.

Pro milovníky čokolády:
Klasická čokoládová zmrzlina
250 ml plnotučného mléka
120 g cukru krupice
200 g čokolády na vaření
500 ml smetany ke šlehání
2 kapky vanilkové tresti

Přivedeme mléko k varu. Nastrouháme čokoládu a promícháme s cukrem. Do horkého mléka všleháme čokol. směs, dokud se nerozpustí. Vychladíme a přimícháme smetanu a vanilku.
Vychladlou směs uložíme na hodinu do chladničky. Poté přelijeme do širší nerez mísy nebo na plech, zakryjeme fólií a dáme na 30 minut do mrazáku. Po půlhodině prošleháme a dáme znovu hodinu mrazit. Stejně postupujeme ještě 3x po hodinovém mrazení.
Tip:
Čím víc šleháte, tím bude zmrzlina krémovější. Nasekané ořechy, kousky ovoce a rozinky přidávejte až v polovině mražení, aby neklesly dolů.

Jahodová zmrzlina s jogurtem
jahody
bílý jogurt
lístky stévie sladké (Stévie je sladká bylinka, která nahrazuje cukr.)
šťáva z citronu

Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kostičky, případně rozmixujeme. Do jahod vmícháme bílý jogurt, pár kapek šťávy z citronu a nasekané lístky stévie sladké. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Domácí zmrzlina – Míša
1 tučný tvaroh
1 zakysaná smetana
3 lžíce moučkového cukru
1vanilkový cukr
1 tabulka hořké čokolády

Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a vanil cukr dáme do vyšší nádoby na šlehání a vše mixérem smícháme. Vzniklou hmotu kterou nalijeme do formiček nebo do nádoby od zmrzliny (já používám prázdné misky od zmrzlin). Rozehřejeme si hořkou čokoládu a přelijeme tím hmotu, kterou máme připravenou.
Dáme do mrazničky.

Moje nejoblíbenější a u nás dělaná nejčastěji
Jahodovo – smetanová
1/2 kg jahod nebo jiné oblíbené ovoce
400 ml smetany na šlehání
salko – půlku konzervy (lze nahradit tatrou)
cukr dle chuti na promíchání ovoce

Jahody rozmixujeme s cukrem dle chuti, smetanu ušleháme do tuha. Do šlehačky opatrně zamícháme asi půl konzervy salka nebo tatry, ale ta je řídká, snad to nevadí. Do plast. misky do mrazáku vrstvíme – ovoce, smetana, ovoce, smetana.
Dáme na 1 hodinu do mrazáku, pak můžeme trošku promíchat a mrazíme dál, nejméně 5 hodin, nejlépe přes noc.
Tip: Přidávám bebe dobré ráno, ty malinké sušenky do mléka a jogurtu.
Když nebudete promíchávat, vzniknou vám pěkné barevné vrstvy :-).

Úplně jednoduchá ovocná zmrzlina
Ovoce nakrájíme na kousky a promícháme s van. cukrem. Přidáme trošičku vody a rozmixujeme na hladkou kašičku. Plníme do nanukových formiček a dáme na mrazák.

Toto jsou zmrzliny, které doma dělám. Když něco slavíme, dělám ještě zmrzlinový dort. Letos určitě vyzkouším i nějaký nový zmrzlinový recept.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (28 vyjádření)

  • lestejska
    lestejska

    Já zkoušela spoustu receptů na zmrzku, ale pořád to nějak není ono, jako ta pravá točená z cukrárny:-) Zřejmě je to věc, kteoru nikdy neudělám dobře 😀
    Ale nejvíc dělám ovoce rozmixovat, osladit dle chuti a buď šlehačku nebo jen 12% smetanu (i mlíko už bylo) a do mrazáku.
    Můj muž si dělá i jen vodu se šťávou. Lest.

  • Peťka

    Nuninko, taky to nechápu. Fakt jak kus ledu a navíc celé vydrolené. No úplně stejně, jako když v zimě škábeš led ze skla auta.

  • Holky, jak se vám to tak daří? Já vytáhnu, nechám pár minut stát a pak naprosto bez problému lžící na zmrzlinu mám kopečky.Ještě se mi nestalo, že by to bylo zmrzlé tak jak píšete.

  • Peťka

    Tak Míša naprosto nepoživatelný, je to zmrzlé na kost, zlomila bych tam lžíci, to neuříznu ani pilkou na železo. 🙁

  • Lien

    Takže už mám ty nanukové formičky, na tom to bude vynikající právě tuhé, koupila jsem dnes 6x za 45Kč.

  • Lien

    bami, já nedělala žádnou tady z nuninčiných, ale vždycky jí tak mám. MMch jak byla v mrazáku přes noc, je z ní zase kamen :-(.
    Dělala jsem vyšlehat šlehačku, tvaroh, řecký jogurt, med a právě poprvé prošlehávala při mražení a večer byla vynikající.

  • bamiska

    lien o které mluvíš té jahodovo smetanové?

    já chladím míšu tak jsem zvědavá na výsledek, šoupnula jsem jim to do nanukových formiček….

  • Zava

    Super návody, díky Nuninko, to budu doma pochválená, až některou vyzkouším!

  • Ance2008

    Jen to čtu a už se mi sbíhají sliny. Určitě vyzkouším 🙂

  • Lien

    Tak jsem zkusila prvně prošlehávat, pořádně hlavně ze stěn a ode dna a je vynikající. Kdyby mi jí někdo dal nevěřila bych, že je domácí. Ale musím říct, že kousky ledu jsem neměla nikdy ani krustu ani hrudky, jen byla vždy mnohem tužší.

  • Peťka

    Nuninko, tak to už asi nepromíchám, mám to v mrazáku už cca 5hodin. A zase mám navrchu ledovou krustu a pod tím je to dobré. Chuťově ovšem skvělé.
    Čokoládu nevím, neb obal jsem vyhodila, tuším Figaro? Nicméně to byla 65% a byla dobrá, ale rozpustit fakt nešla. Možná to bude tím, že jsem to zvorala v zárodku, neb jsem to dala do mikrovlnky a až poté, co to nevypadalo ideálně, jsem začala rozpouštět ve vodní lázni a už s tím nešlo nic udělat. Přidala jsem i krapek mléka a stejně nic.

  • Ono to chce dobře našlehat a během mražení párkrát promíchat. Hrudky jsem ještě teda neměla.
    Peťko, co jsi to měla za čokoládu?

  • normandie

    formičky na nanuky má tescoma…do konce června jsou za 129. my si koupili už dvoje…nemá to chybu. už jsme měli jahodovou, teď je v mrazáku zbytek jablečné. a z těchto receptů určitě nějaký taky vyzkouším.

  • Lien

    Já jí mám taky vždycky takovou jako tužší nebo jak to říct, ne tak našlehanou, ale je pravda, že jí neprošlehávám, prostě jen udělám a nechám zmrazit, tak to tentokrát zkusím, chladí se mi tvarohová, tak uvidíme, snad alespoň 3x to udělám než zmrzne.

  • Peťka

    Nuninko, právě se mi míša mrazí.
    Ovšem koupila jsem nějakou špatnou čokoládu, byla hořká, dokonce jsem vzala s obsahem 65% kakaa a nešlo to potvora vůbec rozpustit. Nechala jsem to ve vodní lázni takovou dobu a nic! Takže jsem kuličky čokolády vložila do směsi a uvidím. 🙂

    Já mám právě u domácí zmrzliny vždy problém, že je přemražená, že tam vzniknou jakoby hrudky a nikdy není taková, jako kupovaná! Čím to je?

  • Peťko, nejmíň mám vždy krabičku od míša zmrzliny. Ale neřeknu ti přesně kolik čeho vždy je. Já dělám většinou dvojitou dávku, tak toho mám 2 krabičky a něco. U té smetanové mám dvě krabičky od menhetnu zmrzliny (obsah je 1400ml)

  • kekunka

    Nuninko, moc díky za tento Tvůj článek! U nás se teď ochladilo, ale jak zas vylezou teploty, vrhnu se na Míšu a čokoládovou zmrzlinu. Na domácí zmrzlinu jsem zanevřela po nepříjemných zkušenostech u přátel (složitý postup, chuť nic moc). Tvoje recepty ale vypadají dobře, takže mám chuť ke zkoušení. 😉

  • Peťka

    Nuninko, zmrzlinu milujeme a jen já sama dokážu za večer sníst litrovou vaničku. Ale vybírám si, nemám ráda takové ty z rostliných tuků, to je nepoživatelné. I jsem zkoušela různé domácí a ndy to nbylo ono.

    Zajímalo by mě, pokud udělám dle receptu míšu, kolik té zmrzliny budu mít?

  • Lien

    TAky dělám tvarohové a smetanové s ovocem nebo čokoládou, ale sladím medem.
    Hodně mě zaujal kiwi, budu se muset poohlédnout po formičkách na nanuky, ikea daleko a kdo prodává z ikey přes net, má to hrozně přidražené :-(, ale třeba budu mít štěstí.

  • V sobotu jsem dělala jahodovo – smetanovou z dvojité dávky a už polovina není 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist