Domácí zmrzlina

Rubrika: Recepty, Výživa

Máte rádi zmrzlinu? Děti ji přímo zbožňují. Venku může mrznout, ale děti chtějí zmrzlinu. Co s tím? Koupit jim točenou, kopečkovou nebo mraženou? Zkuste jim udělat pravou domácí zmrzlinu!


Nepotřebujete žádný speciální stroj na zmrzlinu. Vystačíte si tím, co máte doma. Jenom si musíte koupit potřebné suroviny. A pak už jen záleží jakou máte nejradši – vodovou, ovocnou, tvarohovou nebo smetanovou?
Žádný problém, můžete přece vyzkoušet všechny 🙂

Jahodovo broskvová
1 velká vyzrálá broskev
500 ml broskvového džusu
200 g jahod
50 ml jahodového nektaru

Omytou broskev rozpůlíme, zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do forem.
Tip:
Na výrobu nanuků můžete použít pouze džus, vybírejte ale kvalitní 100%.

Ovocné jogurtové nanuky
1 malé mango
1 lžíce citronové šťávy
1 sáček vanilkového cukru
2 kelímky sladkého bílého jogurtu
2 lžíce cukru krupice
4 lžičky jahodové šťávy

Mango oloupeme, rozřízneme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na malé kousky. Rozmixujeme s citronovou šťávou, polovinou vanilkového cukru a lžící jogurtu. Formičky na nanuky směsí naplníme do poloviny a dáme na hodinu zamrazit. Zbytek jogurtu promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud se cukr nerozpustí.
Vyjmeme formičky z mrazáku, mangovou vrstvu polijeme jahodovým sirupem a přidáme oslazený jogurt. Mrazíme další 4 hodiny.
Tip:
Nemáte rádi mango? Použijte meruňky nebo broskve. Ale doporučuji vyzkoušet. Já mango nemusím, ale v této zmrzlině mi nevadí.

Pokud máte rádi kiwi, určitě vyzkoušejte tento recept:
Kiwi nanuky
600 g kiwi
250 g cukru krupice

Kiwi oloupeme, nasekáme na malé kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Tu propasírujeme přes sítko.
Cukr promícháme s půl litrem vody, na malém plameni pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, a pak vaříme jednu až dvě minuty při vyšší teplotě. Cukrový sirup promícháme s kiwi a naplníme formy na nanuky.V Ikea si můžete za pár korun koupit 6 formiček na nanuky. Zamrazíme na 5 hodin.

Pro milovníky čokolády:
Klasická čokoládová zmrzlina
250 ml plnotučného mléka
120 g cukru krupice
200 g čokolády na vaření
500 ml smetany ke šlehání
2 kapky vanilkové tresti

Přivedeme mléko k varu. Nastrouháme čokoládu a promícháme s cukrem. Do horkého mléka všleháme čokol. směs, dokud se nerozpustí. Vychladíme a přimícháme smetanu a vanilku.
Vychladlou směs uložíme na hodinu do chladničky. Poté přelijeme do širší nerez mísy nebo na plech, zakryjeme fólií a dáme na 30 minut do mrazáku. Po půlhodině prošleháme a dáme znovu hodinu mrazit. Stejně postupujeme ještě 3x po hodinovém mrazení.
Tip:
Čím víc šleháte, tím bude zmrzlina krémovější. Nasekané ořechy, kousky ovoce a rozinky přidávejte až v polovině mražení, aby neklesly dolů.

Jahodová zmrzlina s jogurtem
jahody
bílý jogurt
lístky stévie sladké (Stévie je sladká bylinka, která nahrazuje cukr.)
šťáva z citronu

Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kostičky, případně rozmixujeme. Do jahod vmícháme bílý jogurt, pár kapek šťávy z citronu a nasekané lístky stévie sladké. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Domácí zmrzlina – Míša
1 tučný tvaroh
1 zakysaná smetana
3 lžíce moučkového cukru
1vanilkový cukr
1 tabulka hořké čokolády

Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a vanil cukr dáme do vyšší nádoby na šlehání a vše mixérem smícháme. Vzniklou hmotu kterou nalijeme do formiček nebo do nádoby od zmrzliny (já používám prázdné misky od zmrzlin). Rozehřejeme si hořkou čokoládu a přelijeme tím hmotu, kterou máme připravenou.
Dáme do mrazničky.

Moje nejoblíbenější a u nás dělaná nejčastěji
Jahodovo – smetanová
1/2 kg jahod nebo jiné oblíbené ovoce
400 ml smetany na šlehání
salko – půlku konzervy (lze nahradit tatrou)
cukr dle chuti na promíchání ovoce

Jahody rozmixujeme s cukrem dle chuti, smetanu ušleháme do tuha. Do šlehačky opatrně zamícháme asi půl konzervy salka nebo tatry, ale ta je řídká, snad to nevadí. Do plast. misky do mrazáku vrstvíme – ovoce, smetana, ovoce, smetana.
Dáme na 1 hodinu do mrazáku, pak můžeme trošku promíchat a mrazíme dál, nejméně 5 hodin, nejlépe přes noc.
Tip: Přidávám bebe dobré ráno, ty malinké sušenky do mléka a jogurtu.
Když nebudete promíchávat, vzniknou vám pěkné barevné vrstvy :-).

Úplně jednoduchá ovocná zmrzlina
Ovoce nakrájíme na kousky a promícháme s van. cukrem. Přidáme trošičku vody a rozmixujeme na hladkou kašičku. Plníme do nanukových formiček a dáme na mrazák.

Toto jsou zmrzliny, které doma dělám. Když něco slavíme, dělám ještě zmrzlinový dort. Letos určitě vyzkouším i nějaký nový zmrzlinový recept.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (28 vyjádření)

  • Lien

    Tak naposledy, po cca půl hodince venku je to skutečně nabíratelná zmrzlina :-P.
    Díky

  • Lien

    Ještě jen dodám, že tam nemám kousky ledu /vodového/, mám prostě celý smetanový kámen.

  • Ježeček

    Máme ten pod ledničkou – 3 šuplíkový. A pár minut je tak 10 – 15min. 🙂 Ale je fakt, žeto je taky jako šutr tvrdé.
    Moýžná ještě bude rozdíl ve tvarohu. Ve vaničce je řidší, tak proto možná zmrzne víc.
    To si nepamatuju, ze kterého jsem to dělala. Ale asi z vaničkového – je levnější… *

  • Lien

    No tak to nechápu. Ještě tedy otázečka čemu říkáte pár minut?
    I když podle mě tamoje by povolila tak za půl dne.

  • Mražák máme nastavený na -18 °C a nemáme ten malinký v ledničce, ale 4šuplíkový pod ledničkou, samostatně. Ale nikdy jsem neměla ten problém, že by to bylo zmrzlé úplně na kost.Ovocnou dřeň ano, ale ne ty tvarohové nebo smetanové.

  • Ježeček

    Já dala namrazit ten domácí pribiňák, co na něj byl recept nějaký ten měsíc zpátky. A bylo to výborné. Děti se toho nemohly nabažit. Já zmrzliny moc nemusím, mám toho dost, co musím olizovat kornoutky, aby došly domů slušně a ne jako prasátka 🙂
    No a mražák – ten máme tak sabilně -17°C a taky to zmrzlo na kost. Nechávám to pár minut volně a pak je to akorát 😉 *

  • Lien

    Peťko, taky bych na tom vylomila lžíci, jediné co mě napadá je, že my nemáme ten malý mrazáček v lednici, ale zvlášť mrazák, kde je -20, takže to opravdu zmrzne na kost. Protože večer, cca po 43 hodinách mrazení byla vynikající, ráno kamen. Tak možná mají holky menší zimu v mrazáku :-).
    Ale na nanuky to bude naopak perfektní, že budou opravdu držet.

  • bamiska

    tak já udělala míšu a je bezva…a kluci hned snědli, ale dala jsem to do nanuků a dala jsem tam víc zakysané smetany, měla jsem 400g a nechtělo se mi nechávat ji v kelímku….

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist