Domácí paštika pro děti

Rubrika: Recepty, Výživa

Moje děti mají rády paštiku. Občas jsem jim koupila takovou tu dětskou, ale pak jsem se rozhodla dělat raději svoji, domácí. Mám tak jistotu, co všechno v ní je a vím, že ji můžu bez obav svým dětem dát. Nechcete si také nějakou vyzkoušet? Tyto paštiky chutnají totiž dětem i dospělým.

Domácí paštika

30 dkg vepřových jater
2 vejce
250 g sádla
2 cibule
6 kuliček nového koření
3-4 bobkové listy
sůl
mletá sladká paprika
mletý černý pepř

Játra podle potřeby odblaníme. Pak je nakrájíme na kostky, vložíme do vody a asi hodinu je vaříme. Přidáme bobkový list a nové koření, ale nesolíme. Mezitím si očistíme a nakrájíme cibule a osmahneme je na sádle dozlatova. Přidáme dvě vajíčka a vše společně usmažíme. Vařená játra vyjmeme z vody a společně se smaženými vejci na cibulce najemno rozmixujeme. Můžeme přidat i trochu vývaru z jater, paštika pak bude vláčnější. Základ játrové paštiky ochutíme solí, pepřem, kořením a ještě teplou ji plníme do čistých sklenic. Ty uzavřeme a necháme vychladnout. Jakmile je paštika studená, můžeme ji uložit do lednice.

Játrová paštika

1 kuřecí řízek
1 hrnek kuřecích jater
instantní krupička Nestlé – rýžová (bez příchuti)
olej
sůl
koření
hořčice
pro miminka můžeme použít kojeneckou vodu

Maso nakrájíme na malé kousky a dáme vařit. Od začátku varu ještě alespoň 10 minut – kvůli salmonele. Po vychladnutí doplníme vodou, aby bylo směsi asi 800 ml. Přidáme 8 lžic oleje a rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme krupici, tak osm lžic, záleží na hustotě směsi. Ze začátku je to řídké, ale za chvíli krupice nabobtná a zhoustne. Přidáme nedráždivé koření – drcený kmín, suš. petržel, bazalku, majoránku. V této fázi odebereme do skleničky pro malé děti. Dochutíme solí a okořeníme paprikou, pepřem, provensálským kořením prostě podle chuti. Nakonec přidám asi 2 lžičky hořčice. Pokud chcete paštiku nadýchanou vmíchejte navíc sníh ze 2 – 3 bílků, ušlehaný nad párou.
Paštiky je asi 1 litr, skladujeme jí nejlépe v ledničce. Dá se také zavařit.

Rybí paštika

½ kg čerstvých rybích filetů
šťáva z jednoho citrónu
2 čerstvé žloutky
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
100 ml ušlehané smetany
plátky slaniny
střik šampaňského (sektu, bílého vína)

Nádobu na paštiku vyložíme slaninou. Na menší kousky pokrájíme rybí filety bez kostí a společně se šťávou z citrónu, žloutky, solí, pepřem a střikem šampaňského, nebo vína rozmixujeme. Do takto připravené rybí paštiky vmícháme ušlehanou smetanu a částí směsi vyplníme připravenou rybí nádobu se slaninou.
Uzavřeme pokličkou nebo přikryjeme alobalem a v troubě ve vodní lázni vaříme při teplotě 95 °C rovných 60 minut. Hotovou paštiku necháme v míse vychladnout a potom ji snadno vyklopíme na talíř.

Tip – já paštiku plnila do silikonové formy na muffiny. Ale můžete jí dát třeba do srnčího hřbetu a pak krájet na plátky.

Uvidíte, že na přípravě paštik není nic složitého a všem bude chutnat.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (16 vyjádření)

  • Anonymní

    Virenko, taky takovou masovo-játrovou dělávám.
    A ještě dělávám pomazánku z pečeného masa. Takový lepší bůček (libovější) klasicky osolit, pokmínovat, na plátky česnek a upéct, nechat zchladit a pak rormixovat i s výpekem, přidat na drobno cibulku a dochutit dle chutí – u nás hořčice. A pak na čerstvý chleba a pažitka, libeček, okurek, rajče…. to jsou hody 🙂 *

  • Virenko, děkuji za recept, určitě taky vyzkouším 🙂

  • Virenka

    Právě když vyšel tento Nuninčin článek, byla jsem ve fázi zkoušení domácí paštiky, kterou jsem předtím řadu dní hledala na netu všude možně. Nebýt toho, určitě bych některou nuninčinu vyzkoušela, měla jsem ale zrovna suroviny na ten svůj první pokus. Překvapivě dopadl taky moc chutně, tak sem přidávám ještě jeden nápad, který možná někomu bude chutnat se mnou:

    Játrová pomazánka s vepřovým masem
    0.5kg vepřového bůčku prosolíme, okmínujeme a normálně upečeme,
    cca 0.5kg drůbežích jater (měla jsem 400g a na echt játrovou chuť to krásně stačí) orestujeme na pánvi tak, aby uvnitř nebyly růžové (syrové), nejlépe nejdřív zprudka a potom nechat trochu dojít na slabém výkonu. Játra nesolíme, aby neztvrdla.

    Potom na masovém mlýnku pomeleme upečené maso s játry dohromady, přidáme i všechny výpečky, tím nemusíme paštiku vůbec dosolovat, má krásnou jemnou chuť a díky tuku z bůčku se dobře roztírá. Přidáme podle svých preferencí česnek 1-3 stroužky (u mě 2 menší a moc dobré) a já jsem přidala provensálské koření v množství dvou špetek. Po rozležení konstatuji, že víc není opravdu potřeba. Zchladíme v lednici.

    Vybrala jsem tenhle recept na zkoušku hlavně proto, že jsem těhotná a játra přece jen nejsou tou nejoptimálnější potravinou, ale mám na ně v posledních týdnech strašnou chuť. Těhotenská chuť má podle mě nějaký smysl, takže je i občas (a raději bych častěji) jím, proto jsem radši tu pomazánku chtěla „odlehčenou“. Chutná mi moc, čekám, co jí řekne hlava rodiny, až se vrátí, ale nevím, jestli na něj zbude. Děti paštiku prakticky nejedly, mladší snad jednou u babičky a starší teď poprvé na skautu na nějakém výletě, takže tam nadšení moc nečekám, ale uvidíme. Jako občasná večeře mi přijde chuťově velmi o.k. 😀

  • johana

    Kupované paštiky mě nechutnají, ale domácí to je ňamka. Recepty mám opsané a děkuji… 🙂

  • Bami, tak to jsem moc ráda 🙂

  • bamiska

    nuninko byla jsem pochválena manželovi chutnala ta s bylinkama což překvapil….a Honzík si také pochutnal…

  • Bami, doufám, že bude chutnat 🙂 Já jsem zrovna včera poslouchala, že bych ji mohla zase udělat. Takže musím na játra 🙂

  • bamiska

    tak mám hotovo dělal ajsem tu první paštiku, jen z kuřecích jater, příště zkusím vepřová…..do poloviny jsem pak přidala česnek a bazalku tak jsem zvědavá až to zatuhne jaké to bude a co na to naše osazenstvo…

  • Jsou to fajn tecepty,děkuji za ně vyzkouším.

  • Marinada

    Nuninko, díky moc za radu – udělám to stejně jako Ty.

  • Ježečku, mě zase vepřové přijdou chuťově jemnější. A nedrobí se jako kuřecí.
    Marinado, já si nejprve na dala trochu a na tom orestovala cibulku a s játry jsem dodala zbytek. Dokonce jsem sádla dala méně, než bylo uvedeno, měla jsem strach aby to nebylo moc mastné.
    Dětem teda hodně chutnala.:-)

  • Anonymní

    Skvely napad! Domaci pastika je nejlepsi! Moje maminka obcas to dela a ja ji pomaham. Delame jeste pastiku z hovezich jater.

  • Marinada

    U nás je to jako u Lien – paštiky kupuju jen výjimečně (kvůli složení), ale zájem o ní doma je. Tu domácí vyzkouším a není to ani tak složité, jak bych čekala. Jen mi není jasné, jestli cibulku mám osmahnout na celých 250g sádla? Radši se ptám – aby se mi cibulka neutopila 🙂

  • Lien

    Perfektní, paštiky mám ráda, ale popravdě je už několil let vůbec nekupuji, právě kvůli složení. Určitě zkusím, játrová se mi líbí nejvíce. Nuninko skvělý nápad.

  • bamiska

    napsala jsem si nakoupím sádlo a jdu na to už se těším.-.

  • Ježeček

    Jojo, taky jsem podlehla kouzlu domácí paštiky 🙂
    Akorát místo vepřových používám vždy kuřecí. Příjdou mi jemnější a méně aromatické. U nás játra moc nejíme, takže proto raději ty kuřecí.
    Tajky jsem zkoušela přidat do směsi zabijačkové koření – nebylo to špatné. Ale je jasné, že to je už zase méně vhodné pro děti 😉
    Tak dobrou chuť! *

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist