Vysvědčení…radost nebo starost?!

Doslova pár hodin nás dělí od posledního zvonění ve školách a rozdávání tolik očekávaného hodnocení … vysvědčení. Pro některé děti je tato chvíle radostná, ale pro některé může být natolik zdrcující, že si děti mohou sáhnout i na život. Abychom se vyhnuli tragédii nebo útěkům z domova, jaká slova a přístup bychom měli zvolit při hodnocení našich dětí???

Každý rok se koncem června po rozdání vysvědčení rozdrnčí telefony Linek Bezpečí až 2x častěji než kdykoliv jindy. Děti mají obavy z reakcí rodičů na ne zrovna nejlepší známky. Berou vše velmi vážně a spíše než vysvědčení, tak právě ony obavy z rodičovských reakcí v nich vyvolávají stres, který je schopný je dohnat do mezních situací.

„Rozhodně by rodič neměl říci: Se špatnou známkou se domů nevracej!“ říká Petr Porubský z Linky Bezpečí.

Dříve než se budete chtít rozčílit nad vysvědčením svého potomka, měli byste si několik dnů před touto chvilkou nastavit vlastní zrcadlo a zpytovat svoje svědomí, jestli jste udělali maximum proto, aby ten váš školák/školačka dosáhli na lepší známky. Pokud jste se dopídili, že jste svému dítku pomohli, jak nejlépe jste uměli, pak byste si možná měli připustit i myšlenku, jestli nekladete příliš vysoké a nedosažitelné cíle vašemu dítěti.

Zakladatelka Nadace Naše Dítě a Linky Bezpečí Zuzana Baudyšová radí rodičům, aby reagovali v klidu. „Rozhodně nesmějí děti ponižovat, zastrašovat a vyhrožovat jim třeba slovy ,Já si to s tebou vyřídím!´. Špatné vysvědčení by nemělo být pro rodiče překvapením, mají vědět, jak na tom dítě je a jak se během celého roku učí. Pokud přesto rodiče reagují urážkami, výsměchem či ponižováním, pak se s tím často dítě nesmíří a jedná zkratkovitě a neadekvátně.“

Zazvonil zvonec a školnímu roku 2011/2012 je …KONEC…

Jak oslavíte konec školního roku??? Dáváte dětem za odměnu peníze nebo nějaký dárek???

Veškerému rodičovstvu blahopřeji k neprořídlé kštici a všem dětem přeji krásné a  pohodové prázdniny… suodal