Malá pomocnice

Kdy začít děti zapojovat do běhu domácnosti a do domácích prací? Já myslím, že čím dřív, tím líp. Naše Lucinka nám pomáhá zhruba od doby, co se naučila plazit. Teď je jí 16 měsíců a kromě žehlení, mytí WC a koupelny spolu děláme všechno.

Jak na to? Jednoduše:Vaření – dala jsem do kuchyně podlahové puzzle a když ještě ležela nebo se plazila, měla jsem jí v kuchyni u sebe. Já vařila a ona mě pozorovala. Samozřejmě v bezpečné vzdálenosti od sporáku. Později si dolezla ke kuchyňské lince a já jí vyhradila spodní šuplík, kam jsem jí dala vařečky, plastová víčka, cedník a jiné zajímavé věci. Když začala být zvídavější, přidělila jsem jí ještě jednu skříňku, kde jsou misky, mísy a tácy. Já vařím a ona krámuje nebo „vaří“ sama.

Myčka – jako malinká se snažila vyndat lžičky ze zásobníku na příbory. Časem se zlepšovala a dnes vyndaváme nádobí spolu. Hezky mi ho podává a já ho dávám na linku a pak ho uklidím. Nože a nebezpečné věci nedávám samozřejmě do spodního zásobníku, ale nahoru.

Luxování – na vysavač je zvyklá od miminka, protože rýma je její kamarádka a tak často používáme odsávačku, která se připojuje na vysavač. Nejdříve zkoumala hadici, pak vysavač, dneska ho umí zapnout a když vysáváme, tak důležitě drží hadici a pomáhá.

Utírání prachu a vytírání – prostě okoukala moje pohyby a chodí s hadříkem – zatím suchým – a poctivě utírá a čistí. Když najde drobek nebo vlas, tak ho sebere a hlásí ee.

Pračka – moc ráda strká do pračky prádlo a ještě radši vyndavá. Občas, když pračku plním, musím z ní vyndat hračky, které tam ukryla. Když prádlo věším, tak se mi ho snaží podávat a podává i kolíčky. Sem tam nějaký zláme, ale to mi nevadí. Když prádlo uschne, spolu ho třídíme a srovnáváme. Ona se snaží obléknout moje tričko a nutí mě, abych si natáhla ponožky, i když už jedny na sobě mám.

Nakupování – beru s sebou malou do supermarketu, sedí v košíku, drží mi nákupní seznam nebo studuje postupně věci, co jsem nakoupila. Doma všechno nanosíme do kuchyně a vybalujeme. Občas něco nakousne nebo roztrhne, ale je ve svém živlu.

Plenky – po přebalení odnášíme spolu plenku do koše, cestou hlásí „bobo“ a s radostí plenku vyhodí.

Myslím, že nenásilně dávám dceři základ, který se jí v životě neztratí. Všechny práce samozřejmě trvají 3x déle, než kdybych je dělala sama, ale mě to nevadí, beru to jako hru, jsme spolu, udělám co potřebuji a dcera se zabaví. Některé maminky dělají domácí práce, když děti spí nebo když jsou s tatínkem na procházce. Já si naopak myslím, že by měly poznat, jak funguje domácnost, a že každý má svou roli.

Článek byl zařazen do soutěže Napište o svých výchovných tricích a fintách a metodách, do které můžete až do 20. října 2009 poslat svůj příspěvek i vy.

Ceny do soutěže věnovalo nakladatelství Fragment.