Kdy začít se sexuální výchovou???

Sex – „slovo“ pro nás tak velmi blízké a spojené s příjemnými prožitky, ať už psychickými nebo fyzickými. Každopádně je neodmyslitelnou součástí našeho života.  Otázkou ale zůstává… kdy a jakou formou začít se sexuální výchovou u dětí???

Nedávno jsem četla zajímavý článek a v něm i názor, že v dnešní době je otázka „sexu“ stále tabu.  Byla jsem docela překvapená a dovolila bych si nesouhlasit, protože sex – sexuální chování není jen o samotném pohlavním aktu, ale i o rozmnožování, biologickém rozdílu mezi mužem a ženou, je tu souvislost mezi emocemi a biochemií, průběh těhotenství a mateřství jako takového, je také součástí sexuální výchovy.  Domnívám se, že na každém kroku na nás dýchá toto téma, ať už z reklam všeho druhu, kde se vyzdvihuje ženská nebo mužská dominanta, anebo i poukazování na krásu těhotenských bříšek.

Starší děti

Sexuální výchova se v našich školách začíná vyučovat v průběhu 7. třídy. Psycholog Vojtěch Benda říká: „Je ovšem možné, že toto téma přitáhne pozornost vašeho dítka i mnohem dříve. Pokud například zjistíte, že se váš devítiletý syn snaží najít na internetu porno anebo že si osmiletá dcera čte odborné knížky o porodu, nebraňte jim v tom. Rozhodně ale situaci nezlehčujte, nesmějte se jim a neberte danou věc ani na lehkou váhu. V tento moment byste se měli stát spíše kamarády než rodiči. A s dětmi si na dané téma nezávazně povídat.“

Za běžných rodinných poměrů se obecně doporučuje, že maminky by měly hovořit se svými dcerami a tatínkové se syny. Je mnohem jednodušší získat náklonnost u dospívající dívky na toto téma, třeba při nákupu spodního prádla nebo oblečení, kdy otázkou, zda už ve třídě některá ze spolužaček nosí podprsenku a jestli by také nechtěla koupit, můžete velmi pozvolna přecházet k tématům prvního polibku, menstruace, průběhu porodu atd. Tyto rozhovory by se měly nést v duchu povídání dvou kamarádek a ne matky a dcery. U chlapců by vhodným okamžikem k rozhovoru mohl být pobyt na chatě při přípravě ohniště k večernímu grilování nebo i sledování sportovního utkání. (Vůbec si neumím představit, že zapálení fanoušci v podobě otce a syna si povídají na téma sexuální výchovy při napínavém fotbalovém utkání mezi Spartou a Slavii) Ale… rada odborníka je rada odborníka 🙂 Nejmenovaný autor ve svém článku na dané téma doporučuje např. tatínkům, aby shlédli se svými syny film „Nuda v Brně“, kde je velmi nenásilnou formou předvedena herci manipulace s kondomem.

Snažte se, aby vás nepřemohly rozpaky nebo tréma. Není jednoduché hovořit s dítětem na toto téma, obzvláště pokud dostanete záludnou otázku, na kterou neznáte odpověď. Nejjednodušším vyklouznutím z této situace může být i tato věta: „Nejsem si až tak jistý/á, ale co kdybychom se potom pídili společně?“ Buďte upřímní a klidně svému potomkovi vysvětlete, proč jste nervózní… je to nová „situace“ pro vás oba.

Malé děti

Díky dnešní otevřenosti mluvit s dětmi o čemkoliv a nezastírat skutečnost pohádkami typu „Děti nosí čáp nebo vrána.“ vlastně velmi pozvolna a naprosto přirozeně děti vedeme k sexuální výchově již od útlého dětství.

Prvními základy sexuálního chování je, že již malé děti velmi dobře vnímají chování mezi rodiči a vzájemnými něžnostmi mezi lidmi, dokážou rozpoznat, že kluci se „chovají“ odlišně než holčičky… I mazlení je důležitou součástí pro dobrý vývoj, protože člověk pak v budoucnu umí přijímat a dávat tělesné projevy přízně.  Dle všeobecných výzkumů se ví, že nemazlené dítě mívá v dospělosti více neuspokojivých partnerských vztahů.

Velmi důležité je, abyste svému dítku vysvětlili srozumitelnou formou, co je intimní a jaké projevy a hovory patří/nepatří na veřejnost.

Pokud s dětmi začnete mluvit o sexu již v raném věku, je to opravdu nejideálnější. Buďte otevření a nikdy své dítko neodhánějte, byť víte, že dostanete velmi záludnou otázku… Dítě by nikdy nemělo dostat strach s vámi mluvit o těchto záležitostech!!!

Domnívám se, že každý z nás chce, aby ty naše děti jednou vedly zdravý a plnohodnotný život, proto nepodceňujte ani sexuální výchovu.

********************************

Kdy a jakou formou s vámi začali mluvit vaši rodiče o sexu???

Jaký máte názor a přístup k této tématice???

Mluvíte o sexu se svými dětmi???

********************************