Kapesné

Slůvko „kapesné“ se mně osobně líbí nejvíc, „peníze“ nezní tak hezky, aby se to hodilo k dítěti, a pod slovem „odměna“ si vždycky představím šlehačkový dort. Sama nevím, proč tomu tak je… Kapesné je milé slůvko. Jsou to korunky do kapsy. Slouží k nákupu něčeho malého pro potěšení a pro radost.Nejdříve ze všeho bychom si měli ujasnit (jako rodiče), proč svému potomkovi chceme vyplácet kapesné. Jestliže je tu snaha naučit potomka hospodařit, aby se sám učil zacházet s penězi a rozhodovat o svých nákupech, nebo si nějaké peníze sám ušetřil – třeba na jeden velký drahý dárek (notebook, mobil apod.), je všechno v pořádku.
Pokud jde např. o podporu učení – motivace (peníze za jedničky) či vyplácení peněz za úklid (vyluxování obýváku, setření podlahy kuchyně a koupelny), je kapesné diskutabilní – někdo bude „pro“, jiný bude „proti“, a pak už záleží na každém z nás, jaký systém pro své dítě zvolí.

Já jsem toho názoru, že každé dítě, dejme tomu od 6 let, kdy začne chodit do školy, by mělo mít doma nějaké drobné povinnosti, za které nedostane peníze. Může se jednat o vynesení koše, ustlání postele, úklid hraček apod.
Maminka také nedostane zaplaceno za to, že uvaří oběd (pro celou rodinu). Stejně tak neplatíme tatínkovi za to, že umyje auto (a jezdíme v něm všichni). Dítě by mělo odmalička chápat rodinné vztahy a vazby s tím, že v rodině to tak funguje (rozdělení povinností, odpovědnosti, prací atd.), jeden pro druhého něco udělá a je to v pořádku a má to tak být. A nebudeme si za to vzájemně platit…

Pravidla
Pravidla stanovte předem, sjednejte podmínky, vysvětlete dítěti „svůj“ systém, řekněte, kdy se bude kapesné vyplácet a v jaké výši. Pravidla pak dodržujte všichni, rodiče i dítě. Pokud dítě kapesné „rozhází“ (bezdůvodně), nenavyšujte částku. Nechte dítě do další „výplaty“ čekat. Lépe pochopí hodnotu peněz a začne se učit hospodařit.

Pravidelnost
Pravidelné kapesné by měly děti dostávat přibližně od 6 let. V tomto věku už jsou schopny pochopit smysl kapesného a umějí počítat (trochu :-)). Čím dříve se naučí znát hodnotu peněz, tím snadnější to budou mít jako dospělí. Kapesné by se mělo vyplácet pravidelně, termín by rodiče neměli posouvat, odsouvat nebo samovolně přesunovat.

Malým malé, velkým větší
Žádná pevná částka není nikde stanovena. Záleží na vás, na vašich finančních možnostech a chtění. U malých dětí (6 let) se doporučuje vyplácení kapesného častěji a v menších částkách, cca v rozmezí 10-20 Kč na 1 týden. U větších dětí (9 let) už se může částka zvýšit na 50 Kč/1 týden. Děti na 2. stupni ZŠ už mohou dostávat kapesné měsíčně a částku bychom měli posunout na stovky (cca 300 Kč/měsíc). Středoškoláci mohou mít kapesné již ve výši cca 500 Kč/měsíc.

Rodiče větších dětí mohou už také uložit „placení účtů“, např. měsíční kapesné bude 500,- Kč a z toho je 200,- Kč na mobil. Dítě se tak učí platit si své výdaje a postupně ho to vede k zodpovědnosti za sebe sama.
Rodiče by rovněž měli přihlédnout k tomu, co všechno si dítě (většinou až u větších dětí) z kapesného kupuje samo. Je možné kapesné navýšit, pokud si dítě platí dopravu do školy, svačiny nebo např. školní pomůcky. Vždycky záleží na výchozí situaci a na možnostech rodičů.

Rozhodování
Kapesné patří dítěti, takže rozhodování, za co je utratí, je na něm (dobroty, sladkosti, kino, hračka atd.).
Dohled nebo rozmluva jsou na místě v případě, že se jedná o větší nákup drahé věci (v řádech tisíců korun).

Způsob trestu
Rodiče by v žádném případě neměli „používat“ kapesné jako způsob trestu. Dám příklad: dítě přineslo poznámku, má nepořádek v pokoji, potrestáme ho tím, že mu nevyplatíme kapesné.
NE. To není správné.
Pokud se rozhodnete vyplácet dítěti kapesné, vyplácejte je pravidelně bez ohledu na to, jak se dítě učí nebo zda má pořádek v pokoji.

S rozvahou
Závěrem bych chtěla dodat: rozmyslete pravidla a dohodněte se předem, dítěti dobře vysvětlete, na co kapesné má a k čemu slouží. Vemte v potaz vše, co se dá (např. počet dětí v rodině, vlohy jednotlivých dětí – příklad: starší má jedničky „zadarmo“, mladší musí na dvojky „dřít“ – pak asi nebude vhodné navyšovat kapesné podle známek ve škole, bylo by to nespravedlivé).

Naučit děti hospodařit a znát hodnotu peněz je úkol rodičů.