Tatínek na mateřské

Tak se teď v médiích probírá, jak se bude zrovnoprávňovat postavení maminek a tatínků tak, aby tatínkové nebyli diskriminování v péči o děti a maminky zas na trhu práce…
Nyní může mateřskou dovolenou čerpat pouze maminka dítěte (pokud nenastaly takové okolnosti, že se to musí řešit jinak – ale to už je zase jiná kapitola). Na rodičovskou dovolenou už ale může nastoupit i tatínek…Zatím znám vlastně jen jednoho takového – a to mého švagra. Když bylo jejich malé asi 2,5 roku, podnik, ve kterém švagr pracoval, se reorganizoval a on spolu s dalšími (v podniku služebně nejmladšími) dostal výpověď. Sestra se zas jako lékařka potřebovala vrátit do praxe kvůli plánované atestaci. Tak jim to vlastně přišlo vhod a na toho půl roku si to vyměnili.
Sestra chodila do práce, ale kromě toho zvládala i domácí práce – prala, žehlila, vařila tatínkovi a dcerce jídlo. Švagr se tehdy netajil svým údivem, co všechno taková matka malého dítěte zvládá a musí zvládat. O prádlo se nestaral, o přípravu jídla taky ne. A vlastně ani o běžný chod domácnosti (nákupy, úklid…) – bydleli tehdy u rodičů, a tak se hodně starala babička. Vlastně „jen“ pečoval o malou a i tak říkal, že to tak tak zvládá.
Takže tenhle tatínek zůstal doma s dítětem, ale vlastně hlavně z finančních důvodů – z rodičovského příspěvku a podpory v nezaměstnanosti by se jim, i za vydatné podpory rodičů, žilo těžko.

Brzy by tedy mělo být možné, aby mateřskou čerpal i otec, později, až bude dítě starší a bude chodit do školky nebo školy, aby se oba rodiče střídali na „paragrafu“, když bude dítko nemocné.

I finančně by si měly rodiny s dětmi „polepšit“. Peněžitá pomoc v mateřství (mateřská) je nyní na úrovni nemocenských dávek, v novém systému by se měla odvozovat minimálně od průměrné mzdy (nevím tedy, jestli je míněna průměrná mzda té konkrétní maminky, resp. tatínka, nebo průměrné mzdy v celém státě).
Rodičovský příspěvek má nyní fixní hodnotu (3635 Kč/měsíc, u rodiče-studentky/a je to tuším o 200Kč/měsíc více), prý by se měl v dohledné době pravidelně valorizovat třeba jako důchody, do budoucna by měl být dokonce v obdobné výši jako dávky v nemoci (takže jestli tomu dobře rozumím, jako „mateřská“ teď…).

I při těchto zlepšeních, která nás čekají (otázka ale je, zda se my, které už mateřskou nebo rodičovskou dovolenou čerpáme, dočkáme…), v naší rodině stejně zůstaneme při stávajícím modelu péče o děti – otec vydělává, ať se děje co se dějě, matka chodí do práce, ale když děti onemocní, zůstane s nimi doma.
Náš tatínek je totiž OSVČ, takže když nepracuje, nemá ho kdo zaplatit. Finančně jsme si to vyzkoušeli teď nedávno, když kvůli úrazu zůstal manžel 3 týdny doma (jako zaměstnanec by do práce určitě tak nespěchal…)

Ale takových rodin, jako ta naše, je určitě víc, že!?