Vítání občánků

V TAM-TAMu jsem reagovala na příspěvek pomněnky o Vítání občánků. Petra mě vyzvala, abych napsala víc.
Tak tedy…Nastoupila jsem na městský úřad (dále MěÚ), kde jsem měla mj. na starosti občanské záležitosti – gratulace narozeným dětem, blahopřání jubilantům a besedy starosty s nimi, zlaté svatby, předávání maturitních vyvědčení atp.
Vítání občánků se v té době oficiálně nekonalo – maminkám ale chybělo, tak si je samy obnovily v mateřském centru (dále MC).
Pak ale členové komise pro občanské záležitosti, které jsem dělala tajemnici, přišli s nápadem obřad Vítání obnovit i v obřadní síni, na oficiální půdě.
A tak jsou u nás tyto obřady dva a maminky si mohou vybrat. To podle toho, jestli to chtějí spíš oficiální nebo takové rodinné.

Spolu s pamětním listem pro nového občana města se tedy posílá i informace o možnosti zúčastnit se výše zmíněného obřadu, a to jednak na MěÚ nebo v MC. Součástí této informace je i návratka, kde rodiče uvedou jméno dítěte a kontakt na maminku. Podpisem dávají souhlas se zpracováním osobních údajů (datum narození dítěte, kontaktní údaje).
Chtějí-li se rodiče s miminkem zúčastnit obřadu v obřadní síni, doručí vyplněnou návratku na MěÚ. Mají-li zájem o „obřad“ (spíš přátelské setkání) v MC, mají v těchto zasílaných informacích kontakt přímo do MC. Tam se ale nemusí hlásit dopředu. Vítání občánků se tam koná zpravidla 4x do roka (snad mám pravdivý údaj) a termíny konání jsou vždy uvedeny v místním tisku.
Oficiální obřad na MěÚ se zpočátku konal cca 1x za 2 měsíce – chvilku trvalo, než si na novou možnost maminky zvykly. A také dětí se nerodilo tolik. Nyní, pokud vím, se koná snad 1x do měsíce.

Ve spolupráci s matrikou jsme vždy vybrali vhodný termín (po svatbách – kvůli výzdobě a hudebnímu doprovodu) a rodiče, kteří přicházeli v úvahu (nezvali jsme rodiče s miminky mladšímy než 6 týdnů) jsme pozvali oficiální pozvánkou s datem a hodinou konání (prosba, aby se dostavili o něco dříve, kvůli organizaci) s tím, že pokud jim daný termín nevyhovuje, ať se ozvou a budou pozváni na jiný.
A pak už to probíhá jako každý jiný obřad – příbuzní a přátelé již sedí v obřadní síni a za doprovodu slavnostních tónů varhan vstoupí rodiče s dětmi, kteří mají „rezervovaná“ místa vepředu (my jsme to měli sólo – dvojčátka zaměstnankyně – nám dali židličky dopředu doprostřed, jako u zlaté svatby…).
Celý obřad řídí ceremoniářka, takže každý víceméně ví, co má kdy dělat. Pan starosta, případně jiný zastupitel, přednese projev (o významu rodiny), děti z mateřské školy předvedou své připravené pásmo básniček a písniček.
Děti jsou postupně představeny zástupci města, uloženy do kolíbky, kde je fotí profesionální fotograf, rodiče mezitím přijímají gratulaci a dárky (botičky pro miminko, vzorky kosmetiky, pamětní knížka – „první zoubek, první slůvko…“, kytička pro maminku) od zástupce města a zapisují se do pamětní knihy Vítání občánků, poté i příbuzní a přátelé. Tak postupně jedno miminko za druhým.
Jak už jsem psala, celý obřad fotí profesionální fotograf a rodiče mají možnost si fotky svého miminka objednat.
Navázali jsme také spolupráci i s místní Střední zdravotnickou školou a zpočátku se každého obřadu účastnil někdo ze studentů (opravdu jsme tam jednou měli i budoucího zdravotního bratra…!), který byl v případě potřeby připraven uklidnit plakající miminko dřív, než se rozpláčou i ostatní. Co vím, ještě to nebylo nutné – „naše“ miminka jsou nesmírně hodná – takže studenti SZŠ mají volno…

To, co tu popisuji, už možná tak úplně neplatí (jsem už rok a půl doma) a vím, že se chystaly jisté úpravy. Ale myslím, že spíše v tom smyslu, že celý tento obřad bude více v režii oddělení matriky…

A jak vítali vaše miminko!?