Jak jsme pekli velikonoční beránky

Rubrika: Tradice a zvyky (nejen) v naší rodině

Kubíčkovi byly 3 roky, když mi pomáhal péct velikonočního beránka. Strašně se těšil, jak mi bude pomáhat. Úplně sám mi vymastil formu a pak jsme si připravili společně těsto. Po pár minutách bylo vše připravené k vložení do trouby.

„Kubíčku, a co tady ten prášek do pečiva?“ To by se nám ten beránek moc nepovedl. Tak jsme těsto museli zase vylít a vyškrábat zpět do misky a vmíchat prášek do pečiva. Byli jsme upatlaní oba až za ušima. Beránek se ale povedl a po upečení a vychladnutí se Kubíčkovi tak líbil a měl na něj už takovou chuť, že mu ukousnul čumáček a dokonce uřezal 1 ucho.

Co teď? „Už vím,“ řekl brouček. Vymastil znovu formu beránka a těšil se, že může opět smíchat v misce všechny ingredience na těsto nového beránka. Tentokrát jsme byli již namlsaní beránka „zkušebního“, tak jsme druhého vydařeného a o něco tlustšího beránka už jen obdivovali. Moc se nám povedl. Bylo vidět, že jsme získali již praxi. Třetí pokus by býval dopadl úplně na jedničku s hvězdičkou. Naštěstí na něj již nedošlo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Velikonočního beránka jsme na Velikonoce rozkrájeli hostům a ti si ke kávě moc pochutnali. Již jsou to 2 roky, a od té doby pečeme na Velikonoce beránky vždy 2. Prvního sníme ihned po vychladnutí a druhý zdobí náš velikonoční stůl. Teď když se naše rodina rozrostla ještě o syna Davida, tak doufám, že se nezvýší i počet velikonočních beránků na tři.

Ráda Vám přidám recept na Velikonočního beránka, který nám dokonce vytiskli i v časopise.

Ingredience

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mletého cukru
2 vejce
1 hrnek mléka
0,5 hrnek oleje
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva

Doba přípravy
80 minut
Počet porcí
10
Orientační cena
60 Kč

Postup přípravy

1. Všechny ingredience smícháme a nakonec přimícháme prášek do pečiva. Těsto vylijeme do předem vymaštěné a moukou vysypané formy ve tvaru beránka.
2. Beránka pečeme ve vyhřáté troubě při 150° cca. 60 minut. Po vytáhnutí z trouby necháme beránka chvilku zchládnout, a teprve potom ho z vyklopíme z formy.
3. Po vychladnutí beránkovi vložíme do výšky očí rozinky a trošku prořízneme čumáček, kde vložíme travičku. Beránka lze podle libosti ozdobit i bílkovým sněhem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tento článek byl zařazen do soutěže o Příspěvek března 2015, nezapomeňte proto prosím po přečtení na hvězdičkové hodnocení ;-).

Napsal/a: Lenki

Toto taky stojí za přečtení!

Recenze: Konec zlobení

Na pulty knihkupectví se dostává novinka z pera autorky Zuzany Pospíšilové s názvem Konec zlobení. Kniha, bohatě doplněná zajímavými

Čtu dál →

Recenze. Tvoříme hry pro děti a s dětmi

Hrajete rádi hry? Dnešní nabídka her je v obchodech obrovská. Můžete koupit opravdu cokoliv a některé hry nabízejí i

Čtu dál →

Recenze: Velká kniha lidových obyčejů a nápadů

Je docela škoda, že lidové zvyky pomalu zanikají. Přitom jde o naše svátky a lidové obyčeje, které pomalu upadají

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist