Patlalačinky..

Rubrika: Hlavně když chutná!?

1140270_pancakesPovažuji se za celkem dobrou kuchařku. Lety je mé kuchařské umění již prověřené. Jsem schopna uvařit jak pro dva lidi, tak klidně i pro dvacet. Cokoli…

Třebas i knedlíky, kuře s nádivkou, velikonočního králíka, už jsem pekla i jehně. Umím svíčkovou, koprovku, rajskou – tu fakt excelentní, a úplně nejvíc nejlepší bramborový salát na celém světě((-:.
Umím dobré polívky a úžasné buchty.

Po mých bramborácích se vždy jen zapráší. I ten zpropadenej „nomácí jodurtek“ jsem už zmákla. Na chleba se u nás stojí fronta. Kuře na leču, sekaná, „brgul“, čína.. To každý moc rád slyší, že to bude u nás dnes k obědu.

Občas se vracím k babičkovským receptům. Zkoušeli jsme „kocmatice“, „boží milosti“… S úspěchem. Milujeme „volupsije“ – já teda také, protože je mi moc sympatická jejich příprava: „uvaříme brambory ve slupce“.

Zvládnu dort, kachnu, na husu se chystám. Rohlíky, housky, bábovky… Vše většinou dopadá dobře.

Nerada vařím sladká jídla. Vždycky po nich dostanu chuť na maso. Ale ovocné knedlíky dělám fajne. Zemlbábu nedělám z přesvědčení – památka na školní jídelnu. Rýžový nákyp bych klidně zvládla, ale není, kdo by ho jedl.

NEJÍM palačinky, ale občas je dělám. Manža je miluje a přece jenom mám dvě děti, že jo…

Nejím palačinky a NIKDY si nevzpomenu, jak se vlastně dělají.

VŽDYCKY zapomenu, jak jsem je dělala naposledy. VŽDYCKY zapomenu, která ta pánev na ně byla ta pravá.
VŽDYCKY zapomenu, kam jsem dala ten zaručenej recept, co se pokaždé povede. (Mám po bytě asi třicet kopií, v inkriminované chvíli nenajdu ani jednu..)
VŽDYCKY se opařím olejem.
VŽDYCKY první palačinka končí v boxeří tlamě a kolikrát ani to boží hovádko to nežere…
VŽDY si vzpomenu, která ta pánev to byla, AŽ když se opařím olejem.

VĚTŠINOU mě palačinky doženou ke sprostotě.. („Já kráva“ je jen na rozjezd…)
VĚTŠINOU na mne při vaření něco spadne nebo mi něco upadne… (Dnes obojí..)
VĚTŠINOU se DOBROVOLNĚ a SAMA nabídnu, že palačinky udělám…

OBVYKLE je to v neděli…
OBVYKLE je ta neděle deštivá, příjemně „válecí“, není do čeho píchnout, mlsná huba se kroutí a na nic jiného – sladkého, „co by mi jedli“, doma nejsou suroviny…
OBVYKLE mi nějaká surovina přeci jen chybí…
OBVYKLE si vzpomenu, která to byla, až když už je dopatlalačinkováno, sežráno a nádobí umyté.

PALAČINKY mi začnou samy skákat na pánvi, tak jak mají, až když zbývají dva kusy do konce.
PALAČINKY připomínají palačinky, až když zbývají dva kusy do konce.
MOJE palačinky nemusíte překládat- ony už přeložené jsou – „na fest“.

Přes to přeze všechno, jsou moje patlalačinky jedlé, chtěné, ba vyžadované. Dělám je jen párkrát do roka a u toho asi zůstaneme. Jedno totiž vím. Patlalačinky se nikdy nenaučím.((-:

Napsal/a: Bramborka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (24 vyjádření)

  • JanaOss

    Zákon schválonosti je nevyzpytatelný. Palačinky? tak do toho se mi nechco- to bych musela tak hodinu, hodinu a půl stát u plotny při mých nenažrancích, ale někdy je udělám. Raději se pustím do lívanců, ty jsou sytější a tak mám ušetřený čas.

  • Tak Bramborčin, konečně nějaký chlap. Náhodou tady se probírají i auta, myslím, že i na to pivo bys někoho utáhnul. Sloh i gramatiku, hlavně odvahu zapadnout do babince chválím.
    Co kdybys sem napsal recept na ty utopence nebo nějaké pěkně mastné topinky k pivu? Ber to jako výzvu. Pa

  • Bramborčin

    Ahoj holky, nejsem takovej spisovatel, jako moje drahá polovička, nejsem ani tak krásnej, jsem o něco vyšší a roztomilejší a palačinky taky neumim. Myslel jsem, že moje žena je jedina, která neumí palačinky (podle slov mé matky a babičky, je to ta nejjednodušší věc na světě), ale jak jsem se spletl, když jsem je sám parkrát zkoušel (už dávno), co mám manželínku, tak vařím jen vybrané chuťovky (utopence, topinky, španělské ptáčky, špagety, špécu – recept ani nechtějte, manželína nadává, že je to hnusný a mastný jako prase- no a prej nejlepší kafíčko pod sluncem. Takže všechny palačinkařky a palačinkáře obdivuju a před těma, co s ními hází (a neváží si tak pracně vytvořených štuků, omítek a výmalby) tak před těmi smekám. Občas tu pročítám články, co píšete a máte tu fakt fajn babinec, škoda že chlapi na tohle nejsou, tam by se probíralo pivo, auta, pivo, auta a žrádlo, popřípadě, kdo udělal jakou výhodnou koupi v hospodě. (zaručeně domácí klobásky kilo za 300.-) Takže holky, budu vás bedlivě sledovat a běda, jak tu nebudete pět chválu na můj vytříbeny sloh a skvělou gramatiku. Tak nazdárek (byl jsem upozorněn dozorem, že se přece nemusím podepisovat, že mě to podepíše a to ví přeci každý ….) pa

  • lenous, s tím tvarohem to musí být taky excelentní!!! Nemůžeš zjistit ještě nějaké podrobnosti? 😉
    Předem díky, úplně jsem na nějakou tvarohovou pochoutku dostala chuť…

  • Leni, asi máme stejný recept 🙂 Já dělám někdy z litru, někdy ze 3/4. Jen mouky přidám i trochu polohrubé, palačinky se pak méně trhají 🙂

  • Tak se taky přidám: jen nevážím, dělám všechno přiměřeně, mléka něco kolem 3/4 l, 3 celá vejce, špetka soli, dvě až tři lžičky cukru, hladká mouka – tu fakt nevážím, prostě rozmíchávám, aby to bylo těsto o něco řidší než na lívance a nevypadalo jen jako voda.

    Kamarádka palačinky naplocho zapéká s tvarohovou náplní, taky je to prý moc dobré, ale to jsem nezkoušela, pak to krájí jako dort, na výseče.

  • Taky přidám svůj receptík a kdo chce nadhazovat, může, lítají výborně 😉

    0,5 l mléka,
    300g hladké mouky,
    1-2 žloutky (já dávám jedno celé vejce)
    špetku soli.

    Šejkruju, ale protože se tahle dávka do šejkru nevejde, dávám od oka o něco méně mléka i mouky…

    A pro ty z vás, které nemusí sladkou verzi palačinek, ale s chutí si je dáte jako hlavní (slané) jídlo, pište si:
    Hotové palačinky plníme tím, co máme rádi (a co dům dá) 😉
    1) pokrájená rajčata, olivy, žampiony, trochu kečupu, bazalka/oregano/saturejka, nastrohaný eidam, niva (pokud nebudem dávat nivu, je dobré rajčátka lehce osolit, můžem i opepřit)
    2) salámky/párky/klobásky/uzené, žampiony, trochu kečupu, bazalka/oregano/saturejka, nastrohaný eidam, niva, rajčátka/paprika

    Naplněné palačinky zabalíme buď klasicky do ruličky, ale lepší jsou balíčky, které zabalíme jako dopisní obálku a spíchneme 1-2 párátky, aby se ty potvory nerozbalily a nevysypaly. Celé balíčky obalíme v klasickém trojobale a osmažíme na pánvi do zlatova.

    Je to éňo ňůňo, vyzkoušejte, budete se olizovat. A rozhodně zasytí na delší dobu než sladká verze 😉
    Doboru chuť!!!

  • JanaK

    Musím se přidat, miluju palačinky a hrozně mi vadí, že mi furt a furt nejdou :-((
    Jsem zvyklá spíš na tlustší a nadýchané, ale manžel má raději tenké „gramofony“. Takže než jsem si zvykla, lítali většinou do koše, občas se mi je nepodařilo ani odlepit od pánve – to většinou za nimi letí i zbytek těsta a raději si dám chleba 🙂
    Martasko určitě tvůj recept vyzkouším, mňam, mňam, už se těším 😀

  • Palačinky jsou u nás obvykle, když nevím, co bych vařila. Dělám je v šejkru, manžel je jí suché, starší syn s čokoládou, mladší s marmeládou, dcera s čokoládou a já s čokoládou a šlehačkou. Dělám je většinou z litru mléka a ještě se stane, že se na někoho nedostane.
    Jídlo, které se musí vždycky znovu nastudovat a při kterém děláme pořád stejnou chybu máme asi každá, já jsem dlouho bojovala s houskovými knedlíky, hlavně při vaření, buď byly málo nebo moc, ale poddalo se to.
    Vydrž a patlej, jestli je u nich takhle veselo, stojí to za to. Mimochodem, toho Tvého boxera bych docela ráda poznala, u nás funguji jako popelnice já…

  • Holky, a výborné jsou s kusem zmrzliny uvnitř, nahoru šlehačku a čokoládu… ta zmrzlinka se uvnitř té horké palačinky tak napůl rozteče… to je mňamka :)))

  • Krásnej článeček! Úplně mě nakopl a došla jsem najít ten svůj recept (vím přesně, že je v kuchařce na straně 231) na palačinky, takže nejenom pro Bramborku, holky, tyhle se opravdu, ale opravdu vždy povedou, ani první palačinku nevyhodím (chce to mít řádně rozpálenou pánvičku…)

    2 celá vejce
    250 g polohrubé mouky
    1/2 litru mléka
    špetka soli

    musím je taky udělat, už jsme je dlouho neměli…

  • Bramborko,ty jsi mě pobavila.Dělala jsem palačinky jednou v životě a nevedlo se,takže tohle jsem přenechala ráda manželovi.On je na to u nás expert,i s tím jeho vyhazováním do vzduchu.Já to raději ani nezkoušela.Kluci palačinky milují,tak mají vždy radost,když taťka oznámí,že budou k obědu.Starší je má rád jen tak suché,což vždy kroutím hlavou,protože to by mi nechutnalo.Nejraději je mám s čokoládou a šlehačkou.Takové hezky kalorické.Já tedy dělávám lívance,kdy je to těsto podobné jako na palačinky,ale dávám toho více,takže je to taková silnější placička.To mi chutná s javorovým sirupem.Sladké jídlo moc nemusím,ale kluci mají každou sobotu něco sladkého,tak to si dávám místo toho třeba i 3 talíře polévky.Od té doby,co nám Ježíšek nadělil domácí pekárnu,tak si u nás i návštěvy dopřávají koblihy a buchty.

  • Bramborkooo :)))))))
    Nádherně napsané 🙂 A docela jsem na ně dostala chuť…
    Mno, já se hlásím k těm, které palačinky celkem zmáknou (i když nenadhazuju ani náhodou, i když máme vysoký strop 🙂 ), akorát ta první letí do koše – zásadně! Ta je prostě nejedlá. A že je po nich brzy hlad, to souhlasím. Obecně, já sladké miluju, ale třeba při pečení cukroví bych to nejraději prokládala uherákem a pivem – pak to do vánoc nemůžu ani vidět 🙂
    Tak piš, prosím, dál :)))

  • Bramborka

    Děvčata, děkuji za podporu i za pochvaly, dnes je mi toho hodně ku potřebě.
    Lussy hrozně moc jsi mě pobavila, uplně vidím ty buchty, jak potvory plavou v míse a nejdou spláchnout((-:. (Apropos, buchtičky se šodo – jednou v životě – nežral to ani pes, museli to dojet „brabčáci“((-: ).

  • bamiska

    píšeš moc hezky a člověk s mooooc pobaví a přesně tě u toho sporáku vidí, taky první moje palačinka letí do koše klasika trhačka, pak jsou už ok,ale recept také hledám nedělám je často….tak s boxerem doražte nebudou zbytky :-)) příjemné patlačinkové snaženíčko

  • Bramborko to jsi krááásně napsala.usmívám se ,,pod fousy“:-)))
    S tím receptem to máme stejné…dělám je často,ale pokaždé se MUSÍM podívat jak to vlastně je:-)))

  • Bramborko, krásný, zaručeně dokážeš člověka pobavit. Já palačinky dělám vcelku ráda a tak nějak od oka. A ze všeho nejvíc mě baví nadhazovat je a obracet ve vzduchu. A prcek u mě stojí a obdivně říká: „Týýýý joooo“… 🙂
    Jenže chudák neví, že na kachnu, husu, ani svíčkovou bych si netroufla (taky teda nevím, kdo by to u nás jedl), knedlíky a bramborový salát zásadně kupuju a všechno si vařím tak nějak po svém, kuchařské knížky používám jen jako inspiraci a tak pokaždé je to zaručeně originální, ale nikdy ne stejné. Takže tradiční jídla ode mě nečekej…

    Jsi úžasná kuchařinka a vtipná spisovatelka… 🙂

  • Padmé

    Bramborko, hezounký příspěvek, děkuji.
    Já patlala palačinky zrovna včera :o)
    A jinak: umíš toho dost uvařit a upéct, tak se palačinkama nezabývej :-))))

  • Lussy

    Bramborko:-))))).
    Já to mám naprosto stejné,jen vynech slovo palačinka a dej buchtičky se šodó.
    Taky uvařím a upeču ledacos,ale prostě tohle jídlo mi není přáno.Snad nikdy jsme si nespletla sůl s cukrem,u tohot jídla je to skoro pravidlo.Když jsem poprvé do těsta na buchtičky dala omylem 20 dkg soli místo cukru,poznala jsem to ve chvíli,kdy jsem je dala do trouby a já měla pocit,že peču škvarkové placky.
    Příště jsem se hlídala,ale když jsem vařila pudink,dala jsem tam místo cukru 3 lžíce soli. Na to jsem přišla ve chvíli,kdy jsem buchtičky nandala na talíř,polila šodó a až pak olízla vařečku :-(.Já byla tak vzteklá,že jsem to hodila do záchoda,tam ty potvory nabobtnaly a nešly za boha spláchnout. Manžel večer nechápal,když tu spoušť na WC viděl.
    A když jsem jednou náhodou nespletla cukr se solí,tak ty mršky tak naběhly,že jsem každýmu dala na talíř 3 BUCHTY a rozkrájela na kousíčky.

  • danasi

    Pěkný článek, už mám chuť a asi se sama nabídnu, že je rodině udělám. Tak hurá a dobrou chuť.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist