Vánoční speciál – Polevy a krémy

Rubrika: Recepty, VD tipy

Krémy potřebujeme nejen na dezerty,  zákusky, rolády, ale také na slepování vánočního cukroví. Ano, slepovat můžeme i marmeládou, ale máme také cukroví, které vyžaduje krémy. A proto mám pro vás pár krémů, které určitě nikoho nezklamou. Jemný, máslový, čokoládový, tvarohový nebo nějaký, který vydrží dlouho? Bude záležet pouze na vás, který si vyberete.


Zárukou úspěchu je dobrá příprava. Suroviny si nachystáme alespoň hodinu před jeho přípravou. Je důležité, aby vše mělo pokojovou teplotu.
Příprava krémů se zdá být náročná, ale není. Chce to ale opravu nepodcenit přípravu. Jinak se může krém srazit.

KRÉMY
U každého krému máme stejný postup. Vždy začínáme tím, že změklé máslo vyšleháme s cukrem a dalšímy sypkými surovinami, pak přidáváme žloutky a ostatní přísady.

Vanilkový krém
1/2 l mléka
120 g cukru
2 van. pudinkové prášky
400 g másla
vanilka nebo van. cukr

Do hrnce si dáme mléko, vanilku (van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém. Za stálého míchání ho necháme vychladnout.
Do vychladlého pudinku si zašleháme máslo nakrájené na malé kousky. Šleháme asi tak 5 min, až je krém krásně hladký.

Kakaový s rumem
Základ je stejný jako vanilkový krém. Pak do něho zašleháme kakao a přidáme rum.

Máslový krém z bílé čokolády
3 lžíce mléka
60 g bílé čokolády
4 lžíce kávového likéru (kdo nemá, může dát vaječný koňak)
120 g moučkového cukru
180 g změklého másla.

Mléko nahříváme, až začne při okraji bublat. Do mléka přidáme rozlámanou bílou čokoládu a mícháme tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak přimícháme likér a uložíme asi na 30minut do chladničky. Do větší mísy dáme prosátý moučkový cukr, změklé máslo a šlehačem třeme do pěny. Postupně po částech přidáme čokoládu s likérem a třeme, až vznikne hladký krém.

Karamelový krém
plechovka kondenzovaného slazeného mléka
1 kostka másla

Kondenzované slazené mléko dáme vařit asi tak na 2 – 3 hodiny. Podle potřeby doléváme vodu. Poté musíme nechat vychladnout. Neotevírat, dokud to opravdu nevychladne.
Slazené mléko si můžeme připravit den dopředu.
Karamelové mléko vyšleháme s máslem do hladkého krému.
Ideální krém na cukroví, protože vydrží opravdu dlouho a je dobrý.

Jiná varianta tohoto krému je ta, že z mléka neuvaříme karamel. Kondenzované mléko vyšleháme s máslem do hladkého krému. A máme světlou variantu krému.

Čokoládový krém
100 g másla
100 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa nebo rozpuštěné čokolády
1 žloutek

Citronový krém
100 g másla
120 g moučkového cukru
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu

Krém s vaječným koňakem
30 g másla
50 g moučkového cukru
3 uvařené a najemno nastrouhané žloutky
3 lžíce kondenzovaného mléka
2 lžíce koňaku
piškotové drobečky na zahuštění krému (rozmixované)

Kávový krém
100 g másla
120 g moučkového cukru
1 lžíce kondenzovaného mléka
1 lžíce instantní kávy

Instantní kávu zalijeme trochou vroucí vody a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a po částech vešleháme kávu. Šleháme do hladkého krému.

Tvarohový krém
300 g tvarohu
80 g moučkového cukru
1 van. cukr
2 žloutky
citronová kůra

Všechny suroviny třeme nebo šleháme dokud nevznikne hladký krém.

A pokud se něco nepovede nebojte, zkuste pár rad poslední záchrany.
– Aby se krém nesrazil, postupně do vyšlehaného másla zašleháváme po kouskách puding nebo kaši, případně vejce šlehaná s cukrem v páře, apod…
– Máslo a hotový puding musí mít stejnou teplotu.
– Pokud se krém srazí, lze ho docela jednoduše napravit – do dřezu, nebo větší mísy, napustíme hodně horkou vodu a postavíme do ní mísu se sraženým krémem. Hned začneme šlehat. Jakmile se začne krém od stěn jakoby povolovat, misku vyndáme, ale nepřestáváme šlehat. Krém po chvíli šlehání nabyde a krásně zjemní.

POLEVY

Čokoládová poleva
100% tuk
čokoláda na vaření nebo mikulášské figurky

Do většího hrnce si dáme vařit vodu a do toho si dáme menší hrnec, do kterého dáme nalámanou čokoládu. Podle potřeby přidáváme tuk, mícháme dokud není čokoláda rozpuštěná a krásně hladká.

Čokoládová poleva II.
250 g 100% tuku
čokoláda na vaření nebo mikulášské figurky
50 g kakaa

Do většího hrnce si dáme vařit vodu a do toho si dáme menší hrnec, do kterého dáme rozpustit nejdříve tuk. Poté do něj rozlámeme čokoládu a opět počkáme, až se zcela rozpustí. Nakonec přidáme kakao, které jsme si předem prosily přes sítko, aby se nám v polevě nevytvořily hrudky. Kdo použije „Holandské kakao“, může dát o 10g méně, neboť toto kakao je velmi kvalitní a hodně barví.
Zdobíme cukroví, ale ne hned. Počkáme až trošku zatuhne, aby nám např. neprosvítal krém. Pokud nám poleva zbyde, dáme do dózy s víkem a uchováme. Poleva vydží opravdu dlouho i pár měsíců…

Citronová poleva
175 g cukru
šťáva ze dvou citronů
tuk nebo máslo
2 lžíce horké vody

Moučkový cukr prosejeme do misky. Tuk nebo máslo necháme na mírném ohni rozpustit.
Do prosátého cukru za stálého šlehání přiléváme tuk a vroucí vodu. Polevu třeme, dokud není hladká a jemná.

Poleva kávová, ovocná nebo rumová
300 g moučkového cukru
5-6 lžic horké vody nebo mléka
s příchutěmi:
300 g prosátého moučkového cukru
3 lžíce horké vody nebo mléka
2-3 lžíce příchutí: káva, ovocná šťáva, rum apod

Do misky, nejlépe porcelánové, si dáme cukr, přilijeme tekutinu a vařečkou třeme asi 10 minut (nebo ušleháme), dokud nezhoustne a nezbělá. Poleva musí být hustá a tekoucí. Je-li řídká, přidáme cukr, je-li moc hustá, přidáme tekutinu.

Pomerančová poleva
300 g moučkového cukru
3 lžíce horké vody
2-3 lžíce pomerančové šťávy
pomerančová kůra
kostka cukru

Pomeranč důkladně omyjeme a pak kostkou cukru kůru drhneme tak dlouho, až se na cukru zachytí část kůry – do cukru se nasaje silice, která chuť polevy výrazně zlepší.
Další postup je stejný viz. výše. Do polevy přimícháme pomerančovou kůru – seškrábneme ji z kostky cukru nožem a dobře promícháme.

Mléčná poleva
250 g moučkového cukru
5 lžíc horkého mléka
pár kapek citrónové šťávy

Do prosátého moučkového cukru dáme horké mléko, pár kapek citrónové šťávy a dobře vymícháme.

Snad jsem vám alespoň trochu pomohla. A pokud máte nějaký svůj oblíbený recept na polevu nebo na krém, tak se podělte i s námi ostatními.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (10 vyjádření)

  • Anonymní

    Salmonela se v chovu drůbeže vyskytuje přirozeně. Při dodržování chovu v čistotě se ale do vajec ani na vejce nedostane. Nemocný může být žloutek, pokud je salmonela pomnožena v zažívacím traktu slepice, ta pak infekci přenese krví do žloutku již při jeho tvorbě ve vejcovodech a infekce je pak uvnitř vejce. NEBO a to je častější, protože zpravidla slepice nebývají takto salmonelami promořeny, se infikuje povrch vajíčka při snesení do podestýlky, kde se současně vskytují i výkaly zvířete. Proto je vhodné, když kupujete vejce, aby na nich nebyl trus. Když je tam trus, je tam velká šance na infekci salmonelou pouhým sáhnutím na povrch vajíčka (rozklepnete vejce do pokrmu a pak bez umytí sáhnete na něco, co budete třeba později konzumovat). Osobně jsem proti konzumaci jakýchkoli pokrmů, kde vejce není dostatečně dlouho tepelně upravené – nejíme doma žádné žloutkové krémy ani vejce nahniličko. Je to podobné jako u tasemnice – to pochutnání nestojí za to riziko.

  • Lien

    no on je právě problém taky v té čerstvosti vajec, jak píše marinada, těžko to člověk pozná při nakupování, kdy bylo snesené 🙁
    Tak jedině nějaké ty slípky ne?

  • Marinada

    Nuninko, to co píšete, jsou pro mě nové informace, tak si o tom začnu zjišťovat víc a uvidím, třeba své rozhodnutí změním. Ale jsem dost tvrdohlavá, tak nevím nevím 🙂 Každopádně díky. Jen mi není jasné, jak můžu zjistit, jestli kupuju opravdu čerstvá vejce. Hygienu v kuchyni dodržuju až až, takže rajčat se nebojím. Vaječný koňak nepijeme a tudíž neděláme, vajíčka naměkko taky nejíme (ale nejedli jsme je nikdy). Z krémů dělám ten vanilkový (jiný dcera nejí), recept mám stejný jako Ty, ale původně (za dob mé maminky)se do něj přidávalo syrové vajíčko – já ho ale vynechala…a jak tak koukám, tak už i „oficiální“ recept je bez toho syrověho vejce…Což nahrává tomu, že nějaký důvod tam asi přece jenom bude 🙂

  • Jarmuschko naprosto s tebou souhlasím 🙂 Já vím, že ohledně vajíček mají lidi strach, proto je třeba koupit vajíčka opravdu čerstvá. A pokud je nechcete použít do krémů, je spoustu jiných receptů bez přidání vajíčka.
    Holky a to neděláte ani vajčňák kvůli použití syrových žloutků? Nebo vajíčko na měkko?
    Jako dítě jsem zbožňovala vyšlehané vajíčko s cukrem a olizovala jsem se až za ušima 🙂
    Doma si dělám i domácí majonézu.
    A víte o tom, že salmonelu můžete dostat i z rajčat? Tuhle informaci mám přímo od lékaře.

  • Marinada

    Já vím, že je to moje volba 🙂

  • Jarmuschka

    A nám se nikdy nic takového nestalo.
    V celé široké rodině – z doma dělaného pokrmu.
    A to jsem já na tyto věci přecitlivělá a „venku“ si musím dávat pozor, co jím.
    Ale je to Tvoje volba.
    😉

  • Marinada

    Jarmuschka, od té doby, co kamarádky 2-letý syn olízl vařečku, která byla od těsta (uvnitř syrové vejce) a byl pak týden hospitalizovaný se salmonelou, tam to syrové vajíčko nikam nedám a měnit to nebudu…Ale to je samozřejmě na uvážení a zkušenostech každé z nás.

  • Jarmuschka

    Dámy, syrová vejce jako taková nejsou problém. Problém je infikovaná skořápka a přenos z ní….
    Tak mi to řekli jak mikrobiolog, tak kuchařky-cukrářky.
    Takže to chce dodržovat hygienu (to jistě děláte) a vyjíčka (skořápky) můžete před použitím umýt.
    Do vaječňáku dávám, tuším, taky syrové žloutky, tam je to navíc konzervováno rumem (nutno uchovávat v lednici.
    A pak mám krémy, kde se mají šlehat syrové žloutky s cukrem – dle mé mamky to šlehám ve vodní lázni – je to tepelně ošetřené.
    😉

  • Marinada

    Já syrová vajíčka vynechávám a zatím to rodina nepostřehla…

  • Zava

    Nuninko, krásně jsi to sepsala. Tolik receptů na krémy a polevy pohromadě! Já jsem strašpytel, bojím se syrových vajec. Nedá se to něčím nahradit?

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist