Vánoční pečený čaj

Venku mrzne, co si takhle připravit něco teplého na zahřátí? Příprava je jednoduchá, jenom je potřeba nakoupit si pár surovin před přípravou. Co jsem si pro vás přichystala tentokrát? Vánoční pečený čaj. A ten vás po celé adventní období může zahřívat každý den.

Budete potřebovat
1 kg ovoce čerstvého i mraženého ovoce hruška, jablko, pomeranč, rybíz, švestky, mandarinka, jahody, maliny, borůvky…
1 200 g cukru
2 dcl rumu
1 citron (pořádně ho pod vodou očistíme kartáčkem)
1 lžička skořice
3 celé hřebíčky

Ovoce nakrájíme na kousky. Jablka a hrušky loupat nemusíte, nakrájíme i se slupkou.Ve větší míse, nebo přímo v pekáči, smícháme nakrájené ovoce s cukrem, přilijeme rum, citron nakrájený na kousky i se slupkou, přidáme skořici a hřebíčky.
Všechno promícháme a dáme do vyhřáté trouby na 220°C na 30-45 minut péct. Pečeme tak dlouho až ovoce pustí šťávu, během pečení ovoce občas promícháme. Nezkoušíme, nebo nám nic nezbude 🙂

Po upečení hned horké dáváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem nahoru.

Necháme vychladnout a pak dáme 2 – 3 lžičky do hrnečku podle toho, jak chceme mít čaj sladký, zalijeme horkou vodou a máme hotovo. Ovoce, které zbude na dně hrníčku, sníme lžičkou.

Čaj je vynikající a pokud chcete, aby vám vydržel po celý advent, doporučuji udělat velkou dávku. A pozor na děti, ty vám klidně vypijí a sní i ten váš hrníček 🙂

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂