Vánoční pečený čaj

Rubrika: Recepty, VD tipy

Venku mrzne, co si takhle připravit něco teplého na zahřátí? Příprava je jednoduchá, jenom je potřeba nakoupit si pár surovin před přípravou. Co jsem si pro vás přichystala tentokrát? Vánoční pečený čaj. A ten vás po celé adventní období může zahřívat každý den.

Budete potřebovat
1 kg ovoce čerstvého i mraženého ovoce hruška, jablko, pomeranč, rybíz, švestky, mandarinka, jahody, maliny, borůvky…
1 200 g cukru
2 dcl rumu
1 citron (pořádně ho pod vodou očistíme kartáčkem)
1 lžička skořice
3 celé hřebíčky

Ovoce nakrájíme na kousky. Jablka a hrušky loupat nemusíte, nakrájíme i se slupkou.Ve větší míse, nebo přímo v pekáči, smícháme nakrájené ovoce s cukrem, přilijeme rum, citron nakrájený na kousky i se slupkou, přidáme skořici a hřebíčky.
Všechno promícháme a dáme do vyhřáté trouby na 220°C na 30-45 minut péct. Pečeme tak dlouho až ovoce pustí šťávu, během pečení ovoce občas promícháme. Nezkoušíme, nebo nám nic nezbude 🙂

Po upečení hned horké dáváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem nahoru.

Necháme vychladnout a pak dáme 2 – 3 lžičky do hrnečku podle toho, jak chceme mít čaj sladký, zalijeme horkou vodou a máme hotovo. Ovoce, které zbude na dně hrníčku, sníme lžičkou.

Čaj je vynikající a pokud chcete, aby vám vydržel po celý advent, doporučuji udělat velkou dávku. A pozor na děti, ty vám klidně vypijí a sní i ten váš hrníček 🙂

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (16 vyjádření)

  • bamiska

    Pavlínko také jsem dnes dělala – potřebuji do práce k vánocům jako pozornost…takže mám také před sebou pro kontrolu..tentokrát jsem tam dala višně, borůvky, jablíčka, pomeranč, rozinky, broskve…skořici..

  • Tak jsem právě zavíčkovala letošní dávku pečeného čaje, tak vytahuju na povrch tento článek pro připomenutí 😉
    Konečně jsem spotřebovala ovoce, které jsem měla od léta v mrazáku nasyslené pro tento účel 🙂 Už cinkají lžičky o hrníčky, takže to u nás tradičně asi dlouho nevydrží… Zkazit se nestihne 😉

  • Jarmuschka

    Nuninko,
    to je v rámci zachování pestrosti výživy…
    😉

  • bamiska

    nuni dělá ale jen malinko…já si občas neschovat nějakou ňamku tak nemám šanci…u nás jsou to pažrouti toho dobrého .-D

  • Jarmusch, ty, ty, ty, to se dětem dělá 🙂

  • Jarmuschka

    Lien, tak zkus udělat menší dávku bez cukru – jen ovoce a koření, kapku rumu.
    Pak bych to ale asi uchovávala v chladu.
    Jinak klasický pečený čaj mám normálně ve špajzce, dokud ho nespotřebujem (ale občas ho holkám zatajuju).

    Jinak „babiččin čaj“ je ve variantě s fruktozou – dá se to koupit v malých i větších baleních….
    Tak třeba je nějaká varianta…
    😯

  • Lien

    no mě je to i jedno, že ztratí co má, my ho prostě máme tolik, že cukr vůbec nepoužívám, jde spíš o to, co píše jarmuschka, že nejspíš ten čaj konzervuje, no tak ho udělám s cukrem a rozdám 🙂

  • já bych taky řekla,že med dávat hned ztratí vše co má.taky by mohl to ovoce spíct dohromady.Přece se kuře pomazává medem,aby mělo kurčičku.
    Jinak jsem se k tomu ještě nedostala…

  • Jarmuschka

    S medem neporadím, ale s alkoholem je to tak, že pokud projde varem (pečením), alkohol se vypaří a zůstane už jen ta chuť.
    Ověřeno u profi kuchařů.
    My třeba tu a tam do mas „na divoko“ přidáváme víno, do guláše pivo a naše děti to jí.

    Med bych nepřidávala – tím pečením podle mě zcela ztratí svá pozitiva, ten bych dávala až při podávání čaje.
    Ale nevím, jestli to jde udělat zcela bez cukru…
    On to totiž i konzervuje.
    (Já ho třeba dávám méně, než je v receptech běžně uvedeno…)
    😯

  • Lien, s tou dávkou rumu, která je napsaná ten rum ani nepoznáš. jak píší holky, rumu tam dávají daleko více. Opravdu to tam nejde poznat.
    Med určitě použít jde, ale nevím kdy by bylo nejlepší ho přidat. Asi až ke konci.

  • Lien

    Mně by zase zajímalo, jestli můžu použít místo cukru med a jestli ho tam mám dát na celou dobu nebo přidat až po zchladnutí a jak je to s tím rumem a pečením, opravdu je to potom i pro děti?

  • Vyzkouším,pila jsem ho u známe a chutnal mi.Akorát by mě zajimalo když to dám do větší skleničky jak dlouho to vydrží když to načnu.

  • psohlavkyne

    Zkusím, děkuji….mám doma jahody, tak je použiji.:)

  • Tak já ho pila v Přelouči u kolegyně minulý měsíc. Jahodový :-).
    Nekecám, do té doby jsem o něm neměla ani tuchy,ale musím říct byl VYNIKAJÍCÍ!!!
    A tak děkuji za recept a co nejřív se do něj pustím.Jen toho rumu do trouby by mi bylo líto dávat :-).

  • Jarmuschka

    Taky znám a už pár let dělám – hlavně z toho, co mám aktuálně k dispozici z domácích a sousedských zdrojů.
    Tak mě překvapilo, že se tomu tady říká „vánoční“ čaj.
    Rumu taky dávám víc, dávám ho rovnou do té směsi k pečení – tak se alkohol vypeče a čaj je i pro děti. Někdo dělá verzi pro dospělé – rum přidává až do sklenic…
    Ovoce nevyndávám, vyjídám (moje děti ne).
    Moje sestra vyrábí tento čaj z černých jeřabin. Dostala jsem od ní sklenici – mě chutnal, moje holky ohrnuly nos.
    😉

  • bamiska

    znám a dělám 😀 nejvíc mě tam chutnaj višně a rumu dávám mnohem víc 😀 a nic necedím ráda lžičkou pak to ovoce dobu…

    nejvíc používám rybíz, višně, černej rybíz…vyzkouším i to co píšeš ty….já dala maliny a ty jsou dobré, ale už není tak dobré to mlsání lžičkou…ty jejich jadýrka:-D

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist