Tvořeníčko – palička z levandule

V dnešním tvořeníčku si ukážeme, jak si z levandule udělat „paličku“, která uchová její krásnou vůni a nebudou nám nikde opadávat její krásné drobné kvítky. Možná někde existují návody. My se do tvoření prvně pustili s Naďou, když jsem u ní byla na návštěvě. Někde viděla obrázek a tak jsme to zkusili s tím, že to jistě nějak vydedukujeme… Musím přiznat, že u ní jsme měli paličky mnohem krásnější, než jsem pak vytvořila já doma. U ní jsme tvořili z bílé levandule, o jejíž existenci jsem nevěděla a určitě si ji musím příští rok doplnit na zahrádku, k té své fialové…

POMŮCKY:
– levandule
– mašlička
– nůžky

1) Natrhanou levanduli očistíme od lístků, necháme pouze květy.

2) Napočítáme si svazeček, vždy lichého počtu párů – já dělala z 18 stonků – 9 párů – (u Nadi z 22)… vždy dva stonky budeme mít u sebe a počítají se jakoby za jeden a potřebujeme liché číslo (18:2=9)
3) Napočítané stonky uvážeme v kytičku, hned pod květy zavážeme mašličku.

4) Budeme ji držet tak jako já na fotografii – květy k sobě a stonky od sebe.
5) Postupně se pustíme do zaplétání mašličky, budeme zaplétat cikcak pořád dokola 2 stonky pod mašličku, 2 nad mašličku, 2 pod, 2 nad … stále dokola.

6) Na fotografii vidíte, že stonky ohnete a oplétáte jimi vlastně ty květy.
7) Když je všechny obmotáte a květy jsou schované, omotáme dokola a uděláme mašličku.
8) Nezapomeňte odstřihnout a zarovnat konce stonků.


9) Pak už jen najít místo, kam si dáte, aby vám provoněla byt, já si ji dala na místečko, které je mou srdeční záležitostí.

TIP!!!!!! Můžete si nechat stonky delší a dát do váziček, pokud si naděláte paliček víc, vůně bude intenzivnější… U Nadi jsme dělaly fialovou a růžovou mašličkou a moc se mi líbila ta tmavě fialová… Záleží jen na vás, jak doladit barevně, aby se vám to do bytečku šiknulo.

Krásné voňavé tvoření…