Tvořeníčko – brýlatá dýně

Dnes pro vás mám tvořeníčko v podobě dlabání dýně. Do ruky se mi dostal sešítek TOPP a hned jsem si jednu díky fotečkám v něm běžela koupit. Dočetla jsem se „zlepšováky“, jak na dlabání dýní … a tak se s vámi o ně ráda podělím. Víte, že před dlabáním by se dýně měla vychladit, aby se s ní lépe pracovalo a výsledně by se měla nastříkat zevnitř bezbarvým lakem?

POMŮCKY:
– dýně
– voděodolný fix
– nůž – ostrý!!!
– lžíce a miska (na odpad při dlabání dýní)
– drátek
– vrtačka

1) Nejprve si vybereme motiv, který chceme vytvořit na dýní, překreslíme ho na průhledný papír, vystřihneme a obkreslíme na dýni.
2) Prvním krokem je vykrojení „čepičky dýně“.
3) Potom se pustíme do vydlabáni dýni – jádra a dužinu vydlabáváme lžičkou, stěna by měla zůstat 1 – 2 cm široká podle velikosti dýně.




4) Pustíme se do vykrajování motivů, použijeme ostrý nůž, malou pilku nebo rydlo, to co se používá na linoryt (jestli si pamatujete ze školy).
– já ho bohužel neměla, ale trochu jsem si dopomohla dlabátkem na jádřinec jablíčka, je vidět na fotce u „čepičky dýně“, dělala jsem s ním i do čepičky díru na odcházení kouře z dýně
– při dlabání je dobré druhou rukou držet zevnitř, aby se neprolomila stěna dýně díky tlaku

5) Na fotkách je vidět, že jsem nepoužila voděodolnou fixu, vzala jsem tu, co jsem měla při ruce a při tvoření se mi smýval nakreslený motiv.
– některé části jsem přímo prořezávala, některé vyrývala nožem (jehož ostrost také nebyla odpovídající)


6) Na pihy na tváři jsem použila vrtačku, vůbec se toho nebojte, jde to krásně. (Umím si představit dýni udělanou jen dírkami a určitě by vypadala moc hezky.)


7) Z drátku jsem udělala brýle a přidělala. Měla jsem jen vázací, chtělo by to trochu tlustší a výraznější… a pak už jen naaranžovat, zapálit a relaxovat…

8) Semínka z dýně jsem vyndala a omyla, dala sušit pozvolna do trouby a určitě je využiji na nějaké další tvoření…

Sice se mi nepovedla tak hezky, jako je v sešítku Topp Pravý podzim z přírodních materiálů, ze kterého jsem čerpala, ale ono s náčiním, jaké vlastním, se není čemu divit :D. Kdo se nechce pustit do dlabání dýní, může se tu inspirovat zdobením dýní, mechovým dráčkem, strašidlem z bílé látky atd. jen nakoukněte…
Hezký den, tvořilky.

Inspirace a postup pochází z knihy Pravý podzim z přírodních materiálů, kterou v edici TOPP vydalo nakladatelství Anagram.