Tvořeníčko – 4 deskové hry

Dnes jsem si pro vás připravila deskové hry, které si za velmi nízké náklady můžete vytvořit během chvilky. Pustila jsem se do nich, protože tohle mi ve školce chybí a přeci jen malá vesnická školka nemá korunek nazbyt.

POMŮCKY:
– papír
– pastelky, fixy…
– tiskárnu a laminovačku (není nutné)
– figurky od člověče nezlob se – větší množství (nebo něco jiného – pet víčka, kostičky atd.)
– dvě házecí kostky – jednu klasickou, s tečkami co určují počet, a  jednu s barvami místo teček (pokud nemáme, stačí nalepit barevné papírky na jednotlivé strany)

1) BAREVNÉ BERUŠKY
1) Namalujeme nebo vytiskneme obrázek berušky, důležité na ní jsou puntíky – obrázek namalujeme tolikrát, pro kolik hráčů zamýšlíme hru připravit.
2) Obrázek vymalujeme pastelkami a jen puntíky necháme bílé, ty vymalujeme fixem podle toho, jaké barvy máme na házecí kostce.
3) Výsledná hrací pole necháme zalaminovat, aby se nám při hraní neničila.


PRAVIDLA:
Cílem této hry je co nejdříve zaplnit celé pole berušky. Každý hráč má své hrací pole s beruškou, uprostřed jsou figurky pro všechny společné. Hráč hodí kostkou a podle toho, jaká barva padne, tak takovou figurku vezme a postaví na stejně barevný puntík (na kostce hodí červenou barvu a postaví červenou figurku na červený puntík). Pak háže další hráč a takhle stále dokola a postupně zaplňují jednotlivé tečky berušky. Když hráč hodí například červenou barvu a všechny červené puntíky má již zaplněné, tak nemůže nikam nic přiložit a hraje následující hráč.
Varianta: Na kostce je 6 stran = 6 barev. Jednu si zvolte, například bílou a pokud padne bílá, tak hráč 1 kolo nehraje.

2) JEŽEČCI S JABLÍČKY
Je to obdoba berušek, ale pro možnost výběru dětí, a trochu i díky ročnímu období, vznikli ježečci. Můžete si tímhle způsobem vytvořit cokoliv, co mají rády vaše děti – kytičky, autíčka atd.

3) a 4) NENAŽRANÉ MYŠKY
1) Na papír si namalujeme myšky se sýrem do míst startu a cíle a sem tam po ploše pro oživení hracího pole – komu se nechce malovat jako mně, může ve Wordu na plochu vložit obrázky a vytisknout.
(obrázek udělejte dvakrát!!!)

2) Pak domalujeme hrací políčka a klouzačky – to jsou ty cestičky, co vidíte na obrázku, jejich význam vysvětlím v pravidlech hry.

3) Jedno hrací pole vymalujte barevně opět podle barviček na kostce s barvami místo teček.

4) Druhé hrací pole vymalujeme jednou barvou, já vymalovala žlutou a všimněte si červených políček s hvězdičkami u „klouzaček“ – tady jsem přidala klouzačky – s tímto hracím polem budeme hrát s kostkou, která má klasické tečky určující počet (1-6).

5) Opět hrací pole zalaminujeme.
– doma laminovačku nemám, ale ve městě v krámu, kde plní tonery, prodávají věci k pc, kopírují atd. jsem uspěla za pár korun.

PRAVIDLA:
Cílem obou hracích polí je, aby se myšky ze startu co nejdříve dostaly k sýru, kdo bude první, ten vyhrává.
Barevné pole – je určeno hlavně pro děti, které ještě neumí počítat, hrajeme s barevnou kostkou. Políčka s křížkem jsou klouzačky, když na ně hráč vstoupí tak se sklouzne zpátky a hra se tím malinko zpomalí a udělá zajímavější :D.
Žluté pole – je určeno pro děti, které umějí počítet do 6 a rozpoznají čísla na hrací kostce. Červená políčka s křížkem, jsou i tu klouzačky, které sklouznou hráče zpátky o pár hracích polí.

Všem přeji, krásně prožité chvilky nejen u tvoření hracích polí, ale hlavně u jejich používání!!!!!!

Omlouvám se, pokud jsou pravidla napsaná nepochopitelně, ale jsem už unavená, je dost hodin a k tomu všemu mi tu hraje TV a nemůžu se pořádně soustředit „jen“ na psaní.
Případné dotazy ráda zodpovím…

Krásný den, tvořilky.