Podzimníček

Podzim je v plném proudu. Stále máme čas na podzimní výzdobu. Tak si pojďte jednu rychle udělat. 🙂
Dneska to bude skřítek, kterého si můžete postavit třeba někam ven.

Budete potřebovat:
– velkou plastovou láhev
– látku (nejlépe pytlovinu)
– silonky
– tavnou pistoli
– vatelín, staré noviny, vata
– přírodniny ( šišky, listy, bukvice, šípky, jeřabiny, zahnutou větev…..)
– jehlu a nit (nejlépe tenký rybářský vlasec)
– staré ponožky
– barvy (temperky)
– provázek
– stužku nebo proužky látky

Základem je hlava, a tak se pustíme do její výroby. Já použila silonkové ponožky. Vezmeme si jednu a vyplníme jí natrhaným vatelínem. Dole pak svážeme do uzlu.
Nejprve si na hlavě vytvoříme nos, a to tak, že vatelín taháme, vytahujeme podle potřeby směrem k sobě. Svážeme pevnou nití nebo ještě lépe vlascem. Stejným vytahováním si vytvoříme také tváře. Já jsem ovázala nit kolem dokola, stáhla, zašila a dotvarovala vytahováním vatelínu. Omotáním kolem dokola vzniknou takové „naducané“ tváře. Obočí si trochu povytáhneme a prošijeme.




Takto nachystanou hlavu dáme na PET láhev.

PET láhev naplníme vodou, zavíčkujeme. Polepíme kolem dokola tavnou pistolí a rychle nasadíme silonku s nachystanou hlavou. Stáhneme dolů po láhvi.

Kolem láhve omotáme látku. Já omotávala dva kusy. Nejprve zepředu dozadu a pak naopak. V horní části (u víčka) necháme trochu přečnívat a převážeme provázkem . Zafixujeme tavnou pistolí.
Kolem „krku“ nalepíme šišky, ořechy, kaštany…

Ruce:
Ze silonkových ponožek si vyrobíme ruce tak, že je naplníme natrhaným vatelínem. Konce zauzlujeme a lem přetáhneme směrem dopředu. Teď si prošijeme paleček. Vatelín trochu povytáhneme v místě palce a prošijeme. Stejným způsobem si vyrobíme také druhou ruku.

Nohy:
Staré ponožky vycpeme novinami, vatou, vatelínem a konce svážeme provázkem.

Zase se vrátíme k hlavě. Pod obočí nalepíme tavnou pistolí šišky jako oči. Barvami pomalujeme obličej a začneme nalepovat přírodniny po celé hlavě. Začínáme suchou trávou, nebo, pokud máte, klasy obilí. Pak přilepíme šišky a další přírodniny.


Ruce přilepíme pod první látku dobře tavnou pistolí v horní části skřítka. Nohy zase dole. Ponožky přilepíme k PET láhvi.


Základ máme hotový. Teď už jenom dozdobit. Můžeme použít cokoliv z přírody. Jeřabiny můžeme navléct na šňůrku a pak omotat kolem dokola. Dolepíme třeba listy, bukvice, šišky, jeřabiny…
Kolem dokola naaranžujeme stužky, nebo různě široké proužky látky, a přilepíme. Nejlépe tak, aby začátek byl pod nějakou přírodninou.

Do ruky přilepíme zahnutou hůl. Můžeme jí přilepit i k jedné noze. Bude to pak lépe držet. Hůl dozdobíme a skřítek je hotový.
A protože Podzimníček měl úspěch, tady je ještě jedna fotka hotového skřítka, kterého dělala moje teta.

Uznávám, že časově je skřítek trochu náročný, ale přestože to na první pohled vypadá složitě, je to opravdu jednoduché. Tak se nenechte odradit dlouhým popisem a jednoho skřítka si také vyrobte 🙂