Papirmasche bez lepidla

Ještě je hodně technik, které jsem nevyzkoušela, a to s dětmi tvořím opravdu hodně. Tak se ráda nechám poučit o tom, co je nového, nebo o tom, co ještě neumím…

Ellen Kalaidzidu pracuje s dětmi a tak dala dokupy knihu Neobyčejné tvoření s dětmi, kde představuje několik zajímavých technik, které zvládnou i děti. Publikace vyšla v nakladatelství Grada.

V úvodu knihy najdete přehled materiálu, který budete při tvoření potřebovat. A pokud vám nic neříkají názvy jako modelovací tráva, Inka-Gold, Perlen pen nebo Home art acryl lazur, nemusíte se bát. Není žádný důvod k odložení knihy, protože všechno o materiálu a o jeho použití, zde najdete přehledně a stručně popsané. Navíc, materiály v titulu uvedené, jsou dostupné i u nás, většinou ve specializovaných prodejnách pro „tvořilky“.

Já už dlouho chci vyzkoušet techniku papirmasche a protože Neobyčejné tvoření obsahuje jeden velice pěkný a jednoduchý návod, rozhodla jsem se, že to konečně vyzkouším.

Na výrobu zvířátka z papirmasche bez lepidla, jak jsem si to přejmenovala, budete potřebovat:
– plastovou láhev od jogurtových nápojů
– toaletní papír
– polystyrenovou kouli
– plsť
– hýbací oči
– perlen pen (barva v tubě, vhodná na textil, papír, dřevo, plast)
– lazurovací barvy
– strukturovací pastu
– terra barvu
– štětec, misku na vodu, nůžky, lepidlo

Láhev zbavíme barevného obalu a na vršek přidáme polystyrenovou kouli. Já si zespodu vydlabala otvor a kouli pak nasadila na vrch láhve. Protože jsem neměla láhev od jogurtového nápoje, použila jsem normální menší plastovou od minerálky.

Pomocí navlhčených prstů začneme přidělávat toaletní papír. První vrstva se dělá hůř, protože to trochu klouže, ale pak už to jde dobře.

Všechen navlhčený papír dobře přimáčkneme k láhvi. Mačkáním ho zbavujeme přebytečné vody a také tvarujeme potřebný tvar. Papírem pokryjeme celou figurku. Také si vymodelujeme čumák, uši a další potřebné detaily. Záleží na tom, jaké zvířátko děláte. Vrstvíme na sebe několik vrstev, opět podle potřeby.

Když máme dovrstveno, vytvarováno a přebytečnou vodu vymačkanou, necháme figurku dobře uschnout. Klidně do druhého dne.

Suchou figurku začneme zdobit pomocí terra barvy, kterou nanášíme štětcem. Terra barvy dávají předmětům zajímavou barvu a taky vytvářejí skvělou povrchovou strukturu (představte si třeba keramiku). Po zaschnutí můžeme jemně přebrousit smirkovým papírem. Tady jsem oproti původnímu návodu udělala změnu, a místo terra barvy, použila barvy akrylové.

Základ máme hotový a začneme dělat detaily. Oči nalepíme hýbací, na čumák můžeme použít malou bambulku. Tlapky a ocásek vyrobíme z plsti. K dalšímu zdobení použijeme perlen pen. Já použila nalepovací kamínky.

A máme hotovo. 🙂

Figurku také můžeme nejprve natřít hrubým podkladem a po zaschnutí pak nanést lazurovací barvu.

Přestože jde o tvoření pro děti, je třeba asistence dospělé osoby. Ne vždy je popis pro děti dostatečně srozumitelný. Nejde o nic složitého, spíše je třeba vysvětlit různé názvy materiálu.
V publikaci najdete 25 různých tvořících námětů. Vyrobit si tak můžete originální dekorace nejenom pro radost.

Autorka nabízí zajímavé návody k tvoření, ale je třeba počítat s počáteční investicí, protože ne všechno najdete doma. Některé pomůcky pro snadnější tvoření jde sice nahradit jednodušeji, ale myslím, že v téhle knížce jde právě o představení těchto pomůcek.
Když třeba nemáte stroj Big Shot s příslušenstvím, jehož pořizovací cena opravdu není malá, můžete si tvary vystřihnout pomocí nůžek. Z těch „levnějších“ materiálů je třeba pořídit si například všelijaké speciální barvy. I ty se pohybují v ceně od 100 Kč výše. Ovšem, jak sami vidíte výše v mém „pokusu“, lze to…

Přestože se mi knížka Neobyčejné tvoření s dětmi a nabízí zajímavé tvořící techniky, odrazuje mě nákup potřebného materiálu, který není bohužel zrovna nejlevnější. Na druhou stranu, výrobky zde uvedené jsou originální, náměty jsou nevšední a tak možná není od věci někdy vyzkoušet něco nového…

Určitě si z ní ráda něco s dětmi vyrobím, ale budu muset trochu improvizovat, stejně jako u zvířátek z lahví. Přestože výsledek není úplně stejný jako v knížce, radost z tvoření nám to nepokazilo. 🙂

Název: Neobyčejné tvoření s dětmi
Edice: Šikovné ruce
Autor: Kalaidzidu Ellen
Formát / stran: 17×24 cm, 64 stran
Datum vydání: 16.05.2014
Katalogové číslo: 6541
ISBN: 978-80-247-4197-0