Jednoduché kuchyňské dekorace

Podívejte se na pár jednoduchých tipů na zkrášlení kuchyně.Kompoty s kloboučkem

Už několik let uvazuji každé mé zavařenině „klobouček“. Vezmu zbytky (odstřižky) látek a vystřihuji z nich čtverce. Velikostně by měly být o pár centimetrů větší než víčko od kompotu, na který mají přijít. Vystřižený čtverec látky přiložíme na víčko kompotu, vezmeme provázek („obyč“, ale i barevný – aby ladil s látkou) a látku ovážeme kolem kompotu – těsně pod víčkem. Nestojí to skoro nic, jen trochu práce. A kompotům to moc sluší:)

Plníme

Pokud chcete vyrobit něco hezkého do kuchyně, můžete si nazdobit skleněné nádoby (je lepší, když mají víčko, případně jsou jinak uzavřené – kvůli prášení). Nádoby musí být skleněné, aby bylo dobře vidět, co je uvnitř. Z toho důvodu také doporučuji, aby nádoby byly tvarově jednoduché a co nejméně zdobené, protože upoutat pozornost má jejich obsah. Obsah nádob budou tvořit jednotlivé vrstvy surovin, které budeme do nádoby sypat. Měly by vyplnit celou nádobu. Když se pak na nádobu podíváte, vidíte v ní proužky – hrachu, fazolí, těstovin, kukuřice, krupice, kamínků, pohanka. Plnit můžete vším, co v kuchyni (a jinde) najdete.
Můžu např. doporučit obyčejnou vysokou skleněnou láhev, kterou nahoře zašpuntujeme.

Prostírání
Výroba tohoto prostírání je velmi jednoduchá – prostírání nebudeme šít.
Nejdříve si musíme rozvrhnout velikost prostírání, a to dle stolu. Vezmeme jutu a pokud je třeba, vyžehlíme ji. Dle vlákna nastříháme jednotlivá prostíráníčka – čtverce, obdélníky. Okraje nebudeme začisťovat, naopak po obvodu jednotlivých prostírání vytáhneme vždy pár nití z juty.
Ták! A v této fázi už je prostírání vlastně hotové.
Ale pokud budete chtít, použijte nyní barvičky na textil. Doporučuji vodou ředitelné! rozhodneme se pro jednoduchý:) motiv, který se bude na prostírání opakovat, např. postava sněhuláka, vločky, květiny, domečky, hrníčky, sluníčka, co Vás napadne… Já si jednotlivé obrázky dopředu i nakreslím tužkou na prostírání (vypere se). Můžeme malovat štětcem, ale já používám špejli, kterou namáčím v barvě. Jakmile barva na jutě zaschne, zafixujeme ji ještě žehličkou. Nemusíte se bát, že něco zkazíte, juta je levný materiál…
Ale obrázky nemusí být vůbec dokonalé, vždy to bude originál!