Hrátky s voskem

Naše pohádka je o krásné vodní víle, která se stará o divokou řeku. Tahle víla velice touží po ozdobě do svých vlasů, a proto je také dosti nevyzpytatelná. Vylévá vodu z břehů, nestará se o ni. Až toho má jednou voda dost a rozhodne se víle pomoct. Pomůžete jí také?

Budete potřebovat:
– čajové svíčky ( pokud máte i nějakou větší)
– voskovky
– vodu
– větší kameny

Svíčku zapálíme a necháme hořet. Mezitím si připravíme do nádoby vodu.

Když se ve svíčce začne tavit vosk a vznikne nám takové „jezírko“, dáme k plamínku voskovku.

Barevná voskovka se začne tavit a kapat do rozehřátého vosku. Jakmile je vosk zabarvený, vlijeme ho do vody. Necháme a pokračujeme s další voskovkou.

Připravíme si další barvičku tak, že celý postup zopakujeme. Opět nalijeme do vody, ale tentokrát na tu první vrstvu již ztuhlého vosku. Tímto způsobem si na sebe můžeme navrstvit i několik barev.
Vosk necháme ve vodě do úplného ztuhnutí. Pak ho opatrně vyndáme a otočíme. Budete překvapeni, jaké zajímavé vzory a tvary mohou vzniknout. A zaručuji, že každý bude originální.


Vzniklé voskové tvary lepíme pomocí rozehřátého vosku na připravené kameny.



Takto nazdobené je klidně můžeme položit i do jezírka. Pokud žádné nemáte, dejte si ho třeba na okno. Jako dekorace bude vypadat moc hezky.

Víla se teda konečně dočkala svých ozdob do vlasů a je spokojená. Také voda je šťastná, protože se o ni víla zase hezky stará.

Líbilo se vám tvoření? Pak se vám určitě budou líbit také pohádky, které k tvoření patří. V nakladatelství Grada vyšel úspěšný titul Tvoření s pohádkou. Autorkou je Lena Freyová, původně pedagog, a od r. 1992 také lektorka pedagogických pracovníků. Lenka Freyová je také autorkou dalších pohádkových knih a metodických sešitů, věnovaných hlavně rozvoji dětské tvořivosti a fantazii.
Knížka Tvoření s pohádkou nabízí dětem 19 pohádkových příběhů a k tomu stejný počet navazujících tvořících námětů.
Pohádky jsou krátké a jde v nich poznat autorčin kladný vztah k přírodě. Kromě toho každá pohádka v sobě ukrývá jistá ponaučení. Po přečtení příběhu si tak můžete s dětmi popovídat o skrytém „významu“, nebo o ponaučení, které z toho plyne.
Každý, kdo otevře tuhle knihu, najde pohádkový svět plný fantazie.
Jde o publikaci velice hezky napsanou. Pohádky jsou spojené s tvořením, které zaujmou děti i dospělé.
Takže si nejprve připravte uši, a naslouchejte příběhům, pak přijdou na řadu šikovné ruce.

Co se mi líbilo více? Těžko říct, celkové pojetí knížky je moc hezké. Všechno se krásně doplňuje a nakonec vytvoří dokonalý celek.