Dort pro fanoušky lega

U nás na plné čáře vyhrává lego. Na jakoukoliv příležitost (vánoce, narozeniny, svátek…) se kupuje lego. Takže narozeninový dort byl jasný, LEGO.

Jenomže jak udělat panáčka? Kostička je jednoduchá, ale panáček byl složitější, než se na první pohled zdálo. Začneme, ale pěkně od začátku.

Korpus:

150g hladké mouky
150g polohrubé mouky
200g cukru krupice
5 vajec
1/2 skleničky
1/2 skleničky oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilk. cukr

Žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu. Z bílků si vyšleháme pevný sníh. Postupně zašleháme obě mouky, které smíchané s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Nalijeme na formu vyloženou pečícím papírem a pečeme na 180-200°C. Hotový korpus necháme vychladnout.
Na celý dort panáček + kostičky jsem potřebovala 3 korpusy.

Dále budete potřebovat:
fondán (množství podle velikosti dortu)
barvy na obarvení
burizonovou hmotu

Burizonová hmota:
2 sáčky bílých burizonů
40 g másla
špetka soli
250 g marshmallow
1/2 lžičky vanilkového aroma

Krém
váš oblíbený 🙂
marmeláda na potření korpusu

Na pánvi si nejprve rozpustíme máslo se solí a vsypeme bonbóny marshmallow. Za stálého míchání je necháme roztopit. Vmícháme vanilkovou tresť a přisypeme burizony.
Mícháme tak dlouho, až se všechno pěkně spojí. Přendáme do formy vymazané máslem. Ale hodně vymazané máslem nebo olejem. Necháme ztuhnout.
Hotovou hmotu skladujeme v chladu.
Když chceme hmotu použít, krátce ji zahřejeme v mikrovlnce. Pak se z ní dají tvořit dekorace na dorty. Nerovnosti se zatřou krémem, čokoládou, punčovinou a pak potahují fondanem nebo marcipánem. Většinou je doporučován raději fondán.
Při práci s hmotou si vždy pečlivě a hodně omastěte ruce, jinak se hmota nepříjemně lepí.

Vše je nachystáno, tak se pustíme do kompletování dortu. Upečený korpus si nakrájíme na potřebné části. Potřebujeme teda tělo a kostičky. Hlavu, ruce a chodidla vytvarujeme z burizonové hmoty.

Naštěstí jde o rovné díly, takže si vše nakrájíme. Kostičky můžeme udělat malé, velké, nebo ty tenké a tolik, kolik jich budeme chtít.
Pro lepší představu si vše nejprve naskládáme na sebe.
Jednotlivé části potřeme marmeládou a pak krémem. Skládáme na sebe do již konkrétního, konečného tvaru. Celé nakonec potřeme krémem ze všech stran a dáme nejlépe do druhého dne ztuhnout do lednice.

Ze zbytků korpusu, marmelády a krému si uděláme punčovinu. Tou pak dotvarujeme díly dortu.


Zase necháme min. půl dne dobře vychladit.

Z burizonové hmoty si nachystáme hlavu, ruce a chodidla. Stejně jako u dortu potřeme krémem a punčovinou. Tady je důležité opravdu dobré vychlazení. Místo krému a punčoviny můžete použít rozehřátou čokoládu.


Teď ta horší část. Vše musíme potáhnout fondánem. Já to vyválím na tenkou placku mezi velikým sáčkem. Musí to být ale pevný sáček. Potáhneme, zbytky odkrojíme. Z fondánu si vytvarujeme ruce, čepici, uši a další doplňky. Necháme je dobře vytuhnout. Do připravených ruk si zapíchneme špejle, aby se pak hmota nedrolila. Na ruce také použijeme špejle.




Dobře vychlazený dort můžeme poskládat. Hlavu napíchneme na tělo, ruce přiděláme do boku. Přidáme chodidla. Na ruce připíchneme fondánové ruce. K tělu naskládáme kostičky a máme hotovo. 🙂 Dáme chladit a před předáním přidáme svíčkou. 🙂



Na tělo může dokreslit barvičkami detaily. Já měla cukrové barevné polevy.

Tipy:
Pro lepší práci doporučuji burizony rozmixovat na prášek.
S hmotou se pracuje celkem blbě a může se stát, že se fondán bude roztékat, proto se v některých receptech doporučuje použít místo krému čokoládu.
Na vytvoření čudlíků na kostičkách jsem použila žlutý obal z kinder vajíčka. Ideální velikost 🙂 Na hlavu malou skleničku.

Pokud se do dortu pustíte, přeji moc úspěchu a zářivý úsměv dítěte při předání.