Bájní draci nebo dinosauři?

Dnešní tvoření je určené pro maminky a děti pomůžou až s konečným výsledkem. Ale věřte, že určitě budou nadšené. Zvláště pokud děti mají rády draky. Výroba bude trošku náročnější, ale výsledek stojí za to.

Budete potřebovat :

–         1 upečený piškotový plát z 8 vajíček
–         marmeládu
–         krém
–         1 kg  potahovací hmoty ( já jsem použila modrou a žlutou barvu + kousek bílé)
–         špejle
–         šikovné ruce

Piškotový plát si upečeme podle svého oblíbeného receptu.
Necháme vychladnout a pak ho rozkrojíme na 3 části. Z toho budou dvě stejné a jedna menší.
Dva stejné pláty položíme na sebe a vyřežeme z nich tvar takové rybičky nebo kapky s ocasem.
Z nejmenšího dílu vyřežeme menší kapku.
Z odkrojků si vykrojíme 4-5 koleček. A to od velkého po malé. Z koleček budeme skládat krk.
Zbytky korpusu si zatím dáme stranou.

 

Nachystáme si krém. Já dělám máslový s pudingem a přidávám trošku pomerančových nebo citrónových kapek.
Nachystaný korpus potřeme marmeládou a krémem.
Položíme druhou část a postup opakujeme.
Nakonec dáme nahoru třetí část a promažeme marmeládou a krémem.  Dáme vychladit do ledničky.
Nachystáme si krk. Postupujeme stejně jako u korpusu. Piškot-marmeláda-krém.
Krk posadíme na korpus a propíchneme 4 špejlemi. To proto, aby se nic nesesunulo a krk držel tak, jak má. Lehce pomažeme krémem a dáme do lednice.

Mezitím si nachystáme punčovinu. Zbytky korpusu rozdrobíme a smícháme s krémem a marmeládou.
Můžeme přidat trochu rumu nebo šťávy.
Zpracujeme vláčnou hmotu, kterou pak naneseme na korpus. Díky punčovině si pěkně vytvarujeme celého draka.
Zase dáme vychladit do lednice. POZOR, necháme vychladit opravdu dobře. Pak se nám lépe bude potahovat.

 

 

potahovací hmoty (začneme žlutou) si vyválíme hruškovitý tvar.
To bude břicho draka. Přitiskneme na přední část a dobře uhladíme.
Další bude potažení celého draka. K tomu bude třeba velký vyválený plát, který dáme na vychlazenou punčovinu a opatrně uhlazujeme a přitiskáváme.
Zbytky odstřihneme nebo odkrojíme. Snažíme se hmotu odřezat co nejtěsněji u korpusu.
Vyhladíme, zahladíme a dáme do lednice.

 

Připravíme si nohy, bodliny a hlavu.

NOHY – ty jsou jednoduché. Z kousku hmoty si vyválíme větší kapku. Na konci trochu zešikma seřízneme tak, aby to sedělo po přiložení k dortu. Vepředu nožem (příborovým) naznačíme prsty a jako drápy použijeme zrníčka rýže.
Takto nachystané přiložíme k dortu.

BODLINY – Z vyváleného plátu vykrajujeme trojúhelníčky. Od největšího po nejmenší + ze dvou uděláme konec ocasu. Bodliny napíchněte na malé špejle.

 

HLAVA – Ta bude trochu složitější, ale to zvládnete :-).
Vytvarujeme si nejprve velkou kapku, kterou postupně dotvarováváme. Na zploštění čumáku s tím párkrát bouchněte do podložky. Na rýhování postačí příborový nůž.
Naznačte si důlky očí a do nich vložte oči ze žluté hmoty. A ještě do této hmoty dejte kousek malého lentilku.
Tlamu trochu rozřízněte a pootevřete. Přidejte do ní dva zuby.
Uděláme si uši a také je napíchneme na malou špejli. Já jsem na ně nakonec mázla na dodělání trochu potravinářského barviva.

Hotovou hlavu posadíme na špejle, které nám trčí z krku.  Přidáme uši a máme hotovo.
A nakonec to nejdůležitější, křídla. Na papír si nakreslete, jak by měla vypadat, pak je vykrojte z hmoty, podle potřeby dozdobte.

 

Vím, že jde o složitější výrobu, ale konečný výsledek opravdu stojí za to. Děti budou nadšené a vy zjistíte, že to až tak těžké nakonec nebylo :-).

Určitě doporučuji si něco z hmoty (marcipánu) nachystat dopředu. Bodliny, uši, nohy, hlavu, křídla… Je to kvůli tomu, že to musí vyschnout, aby se to nakonec nelámalo a pěkně na dortu drželo. Já jsem si to nachystala večer a draka dala dohromady až druhý den.

A celá práce stála za to, malý měl takovou radost, že dokonce zapomněl na dárky :-).