Tradiční lidová slovesnost v říkankách, básních i písničkách

Možná si jako děti pamatujete na knihy plné básniček, říkanek a pohádek, které ukazovaly na význam lidové tradice. V nakladatelství Mladá fronta tyto svazky vychází a mně se dostal do rukou jeden z nich s tématikou nyní aktuální – podzimem. Připomenete si ho se mnou?

Podzim je jedním z dílů čtyřdílného knižního souboru Český rok. Dalšími díly jsou Jaro, Léto a Zima. Po třicetileté pauze vychází znovu u nakladatelství Mladá fronta. Knihu uspořádali Karel Plicka (český etnograf, folklorista, hudebník, filmový scénárista) spolu s Františkem Volfem (malíř, etnograf, spisovatel). Je doplněna ilustracemi významného českého malíře, grafika a ilustrátora Karla Svolinského.

Všichni tři mají také společné to, že po určitou část svého života působili jako pedagogové.

Kniha Český rok – Podzim je rozdělena do devíti oddílů:

1. Babí léto
2. V lese
3. Ze staré školy
4. Na podzimní pastvě
5. Čas dušiček
6. Dobře u kamen
7. Vojna
8. Hody
9. Posvícenská muzika

V každém oddílu najdeme pranostiky, říkanky, básničky, hádanky, písničky, hry a pohádky, které se vztahují k danému názvu oddílu, tedy povětšinou i k nejrůznějším lidovým tradicím a svátkům, samozřejmě vážících se k období podzimu.

Sbírka lidové slovesnosti

Důležitou informací je, že obsah je sbírkou lidové slovesnosti. Nenajdeme tady žádné moderní básničky či říkanky, naopak, autoři v této knize shromáždili skutečnou tradici lidové slovesnosti. Některé z nich jsou i nám známé, jako například „Foukej, foukej, větříčku“, většina je ale tvořena zcela neznámými nebo méně známými písničkami a básněmi.

Vzhledem k tomu, že se jedná o lidovou slovesnost, bude pro většinu čtenářů v knize mnoho neznámých slov. Aby se předešlo nedorozumění, na konci každé stránky je v poznámkách vysvětlení významu. Tyto vysvětlivky považuji za velice přínosné, neboť rodiče tak mohou své děti seznamovat s někdy již zastaralými slovy a třeba se také poučit.

Pod každou básničkou, písničkou apod. je napsáno, z kterého místa pochází. Tedy zda z Moravy, Čech, z Náchodska nebo jiného. U některých pranostik je také mimo to i datum, ke kterému se vztahuje. Například:

Strana 9, pranostika:

Sv. Vavřinec – první podzimec.

10. srpna

Z Moravy

U některých písniček jsou také noty, u jiných je připsaná poznámka, která odkazuje na nápěv z Českého zpěvníku uspořádaný K. Plickou. Toto mi přijde trochu nešikovné, protože čtenář v tom případě potřebuje další knihu, aby věděl, jak má danou písničku zazpívat. Je to škoda, kdyby tento svazek obsahoval u všech písní noty, byla by publikace daleko komplexnější. Nicméně faktem je, že záměrem autorů je především informovat čtenáře o možných formách lidové slovesnosti, jejich významu a ukázkách, což lze v podstatě pouze okrajově a nelze tedy „vyjmenovat“ naprosto všechno.

V knize najdeme také pohádky a lidová vyprávění, některá nám známá, ale převažují spíš ty neznámé.

Pohádek plný kraj

Hned první pohádku si pamatujeme všichni: O neposlušných kozlatech (strana 39). Avšak hned po začtení se zjišťujeme, že mezi současnou a dřívější verzí je pár rozdílů. Například : v současné verzi se na kůzlátka dobývá vlk a chce je sníst, ale ve staré verzi pohádky je tímto zvířetem lstivá liška. Ve staré verzi je jen zmínka o tom, že liška odbíhá kamsi a vrací se s tenčím hláskem, zpátky k chaloupce kůzlátek. V současné verzi se píše o tom, že vlk odbíhá ke kováři a tato myšlenka se při čtení pohádky stále vkrádá na mysl. Konec pohádky je také odlišný. Kůzlátka se začnou hádat, jestli hlas je nebo není jejich maminky, perou se, vyrazí dveře a liška je sežere. Konec současné verze pohádky je šťastný, koza se vrátí včas a kůzlátka zachrání. Tyto rozdíly mohou být pro někoho problémem, ale proč jich naopak při čtení pohádky nevyužít a nechat děti, aby sami přišly na to v čem je pohádka jiná a rozvinout tak jejich fantazii.

Nejkratší pohádkou, je pohádka s názvem Proč je pohádka krátká (strana 256).

Byl jednou jeden dědeček a ten bydlil v lese. Jedenkráte šel na houby a našel krásnou truhličku. A šel dál a našel klíč. Tím klíčem  truhličku otevřel. Tam byl krásný kožíšek. Vzal kožíšek na sebe, ale byl mu krátký. Kdyby byl kožíšek delší, byla by i pohádka delší.

Z Čech

Kniha je nepochybně přínosem pro ty, kteří se o lidovou slovesnost zajímají. V těchto svazcích mají tak ideální možnost mít většinu pohromadě. Na své si ale přijdou třeba i maminky s malými dětmi, které je chtějí seznámit s tradicemi, jež se vidí snad už jen někde na malých vesničkách.

Věřím, že si kniha najde svůj okruh čtenářů a díky ní si připomenou, jaké to bylo dřív, jak lidé žili, jak se bavili a zpívali, jaké básničky a pohádky vyprávěly maminky svým dětem…

Protože lidová tradice je odkaz, který nelze zapomenout.


Český rok – Podzim

Vydalo nakladatelství Mladá fronta

Autor: Karel Plicka, František Volf

Vazba: vázaná s přebalem
Rozměry: 165×235
EAN: 9788020422835
ISBN: 978-80-204-2283-5
Rok vydání: 2011

Knihu Český rok – Podzim si můžete se slevou 15% koupit například zde.


Divize Knihy vydavatelství Mladá fronta je v současné době nejstarším kontinuálně fungujícím vydavatelem knih v České republice. Na knižním trhu působí od roku 1945.
Věnuje se zejména překladové beletrii, která tvoří asi polovinu knižních titulů, populárně-naučné literatuře, literatuře faktu, a knihám pro děti a mládež. Vydává však i literaturu z oblasti sci-fi a fantasy, cestopisy a historické romány nebo obrazové publikace encyklopedického charakteru. Na trh ročně uvede kolem 200 nových knih.