Jedna akce za druhou? Tak o ní napiš a vyhraj…

Předpokládám, že i u vás je to podobné a červen je doslova nabitý různými kulturními a zábavnými akcemi. A řada z nich je buď přímo věnovaná dětem, nebo na ně alespoň myslí s nějakou výtvarnou dílnou či divadélkem. Podělte se o své dojmy z nich. Pro 3 z vás máme připravenou krásnou knihu, která je pochopitelně určená také dětem.

Vyberte si jakoukoli akci, která je buď určená dětem, nebo naopak ji děti připravují pro své rodiče. Napište nám o ní a nezapomeňte na obrázky.

A protože se jedná o akce, můžete být akční i vy a pojmout svůj soutěžní příspěvek třeba jako fotoreportáž. Text lze doplnit i videem nahraným na youtube, stačí, když nám pošlete odkaz.

Jak se zapojit do soutěže?

Svoje příspěvky posílejte do 30. června na email redakce@vasedeti.cz, do předmětu zprávy napište SOUTĚŽ – AKCE PRO DĚTI a nezapomeňte uvést svoji VD přezdívku a přiložit alespoň 3 obrázky (nebo odkaz na video).

Tentokrát není pevně daný minimální počet slov. Pokud se pustíte do fotoreportáže, stačí napsat stručný úvod a závěr a pak už jen popisky k fotografiím.

V redakci pak rozhodneme, zda váš příspěvek zveřejníme jako článek, nebo ho zařadíme do diskutárny (do Tam-tamu).

Můžete také připsat, kterou z knih byste vyhráli nejraději. Při výběru výherců se budeme snažit vyjít vám vstříc.

O co soutěžíme?

Mezi 3 výherce budou rozděleny tyto knihy z nakladatelství Portál:

Dovádivé básničky pro kluky a holčičky
Knížka jednoduchých básniček s hříčkou je určena pro dovádění ve dvojicích – buď dospělý + dítě, nebo dítě + dítě. Další jsou určeny pro dětské skupiny. Básničky jsou zaměřeny na rozvoj prosociálního chování dítěte, rozvoj řeči, pohybových dovedností a vytvoření vztahu, ať už s blízkou dospělou osobou, nebo s vrstevníky. Většina veršovaných hříček vyžaduje vzájemnou spolupráci. Vytvoření blízkého vztahu s mámou a tátou je pro dítě velmi významné. Neméně důležité je však i jeho setkání s vrstevníky. Básničky mohou pomoci dospělým i dětem, aby se při dovádění vzájemně „potkávali“ a společně se smáli.

Pohádky do kapsy
Pohádky v této knížce jsou krátké, všechny se vejdou do kapsy. Na jejich přečtení postačí malá chvíle. Každá z nich však s sebou nese možnost hezkého času stráveného při společném čtení s předškolním dítětem či začínajícím čtenářem a při následném povídání.
V pohádkách se prolíná reálný svět s hravým světem fantazie. Při jejich čtení si děti nenásilným způsobem rozvíjejí jazykový cit a schopnost porozumět textu. Jednotlivé příběhy doplnila půvabnými ilustracemi Magda Veverková-Hnčířová.

Gorila a já
Hlavní hrdinkou knihy je osmiletá Jonna, která žije v dětském domově. Ředitelka ji nemá ráda a ochotně ji předá k adopci děsivé Gorile, která do domova jednoho dne přijede v otlučeném Volvu. Gorila žije na skládce a živí se prodejem šrotu. Jonna se nejprve Gorily bojí, myslí si, že ji chce sníst, ale postupně se s ní spřátelí. Ukáže se, že Gorila – mimochodem horlivá čtenářka, jejíž nejoblíbenější knihou je Oliver Twist – sice žije v nepředstavitelném nepořádku, ale dokáže Jonně poskytnout lásku a pocit bezpečí, které jí v dětském domově chyběly. Pořídí jí kolo, nakoupí jí oblečení a Jonna pochopí, že v životě tolik nezáleží na tom, zda má čisté ruce a upravené vlasy, pokud najde někoho, komu na ní skutečně záleží, kdo se dokáže vcítit do jejích potřeb. Nad nově vzniklou idylou se však začnou stahovat mračna…