Jak jste hledali a četli v prosinci 2009?

Pranostika praví, že „jak na Nový rok, tak po celý rok“, doufám tedy, že toto vyhodnocení prosincové čtenářské soutěže jednak přinese štěstí zveřejněným výhercům, jednak bude příslibem minimálních časových prodlev ze zveřejňováním dalších výsledků našich soutěží po celý rok 🙂Nejdříve ale pro ty, kteří naši soutěž Hledej, čti a vyhraj, ještě moc neznají – úkolem návštěvníků stránek je projít všechny články zveřejněné v aktuálním měsíci. Tyto články můžete projít prakticky kdykoli v průběhu měsíce, klidně si je můžete nechat na 31. ledna. Za každý z nich se vám přičte 5 bodů.
Další část úkolu je už o něco náročnější – každý den v měsíci je třeba zapátrat v archivu článků a prijít všechny články, které jsme zveřejnili ve stejný den v předchozích letech, tj. pro dnešek by to byly články zveřejněné 1. ledna 2005-2009. Za každý takový nalezený (a otevřený) příspěvek získáte 3 body.
Pozor, aby se vám body správně přičítaly, musíte být vždy přihlášení!
Začátkem dalšího měsíce se pak všem soutěžícím sečtou všechny body a vyberou se z nich ti, kteří dokázali nasbírat alespoň 90 % všech možných bodů. Ti postoupí do slosování a mohou vyhrátpěkné knížky od sponzora soutěže.

Necháte se nalákat?

Ale teď už opravdu k výsledkům posledního kola právě ukončeného roku…
V prosinci 2009 všichni registrovaní návštěvníci nasbírali celkem 26.864 bodů. Maximum, které bylo možné získat, bylo 1.017 (z toho 717 bodů za příspěvky zveřejněné v minulých letech a 300 bodů za aktuální články). Potřebné minimum pro zařazení do slosování bylo tedy 916 bodů.
9 z vás dokázalo najít všechny články, do slosování postoupilo celkem 15 soutěžících.

Soutěžili jsme o knihy, které do soutěže věnoval partnerský projekt Akce-Novinky.cz:
1. cena – balíček knih z nakladatelství XYZ
Gričská čarodějnice – Dcera Marie Terezie
Láska ve všech podobách, rafinované intriky, pestrý život chorvatské šlechty i rakousko-uherského císařského dvora za dob vlády Marie Terezie.
Staroměstská poprava českých pánů a měšťanů
Kniha se zabývá příčinami a průběhem českého stavovského povstání proti Habsburkům v letech 1618-1621.
Jánošík
Arnošt Caha líčí poutavý příběh obávaného i obdivovaného zloducha-hrdiny „v duchu slovenských lidových písní a pověstí“.

2. cena – knihy z nakladatelství Jota
Vábivé ticho
Ve svém vyprávění Simpson čtenáře provede extrémními zážitky od laviny v Bolívii, lezení v ledu v Alpách a Coloradu a paraglidingu ve Španělsku až po svou finální konfrontaci s Eigerem a odkryje vnitřní podstatu horolezectví, sílu mysli a křehkost těla v působivě podaných příbězích o radosti i zoufalství.
Rybí muž, který proplaval Amazonku
5268 kilometrů nejvražednější řekou světa… Jako průkopníci, kteří zdolali Everest a prozkoumali póly, i on posunul hranice lidských schopností. Jeho příběh – o boji s vyčerpáním a nemocí, o statečnosti a odhodlání – je inspirací pro lidi všude na světě.

3. cena – knihy z nakladatelství Fragment
Humoresky
Vychutnejte si nadčasový humor Jaroslava Haška v novém! Všechny příběhy jsou doplněny klasickými ilustracemi Josefa Lady.
Povídky
Mezi dvacítkou vybraných povídek najdete takové skvosty jako Román novofundláka Oglu, Aféru s křečkem, Útrapy vychovatele, příběh Z praktického života.
U každé z povídek určitě potěší klasická ilustrace Josefa Lady.

4. cena – kniha z nakladatelství Motto
Můj život s Daphne du Maurier
Daphne du Maurier, m. j. autorka knihy Mrtvá a živá, patřila k nejúspěšnějším britským spisovatelkám minulého století. Ale jaká byla v soukromí? Jaká to byla manželka a matka?

5. cena – kniha z nakladatelství Mladá fronta
Můj život s Blondie
Hrdina díla – hudebník perkusista od mládí žije s rozpolcenou myslí. Vnímá sice skutečnost, dvakrát se dokonce ožení a stává se otcem, rozvede se – ale zároveň po celou dobu plane láskou ke světoznámé pěvecké hvězdě, jako by byla jeho vyvolenou.

Kdo vyhrál?

  1. místo: Ježeček (1017 bodů)
  2. místo: Havoj (970 bodů)
  3. místo: bestreek (951 bodů)
  4. místo: aknels (1017 bodů)
  5. místo: kristulka (1017 bodů)

Všem výhercům gratuluji a pevně doufám, že tento měsíc se necháte k čtenářskému a lehce detektivnímů pátrání nalákat v hojnějším počtu.