České Vánoce s Ježíškem

Ještě než si povzdechnete něco ve smyslu „To s těmi Vánocemi letos začínají už v září??? S takovou budeme brzy poslouchat koledy už o letních prázdninách!“, přečtete si následující řádky. Dozvíte se z nich o nové rodinné soutěži s naším českým Ježíškem.
Třeba se do ní rádi zapojíte i vy…

Víte, co vše krásné zažívali o Vánocích vaši rodiče, jak tyto nejhezčí svátky roku slavili lidé v dobách minulých? A chtěli byste něco z těchto tradičních událostí českých Vánoc prožívat i vy? Zeptejte se tedy vašich blízkých na nejvýznamnější vánoční tradice a události z vašeho kraje, obce, z vašeho okolí. Napište o nich povídku, pohádku, zaznamenejte pověst či událost, související s těmito tradicemi. Nebo to všechno namalujte. Jestliže nám svoje dílo pošlete, stanete se účastníky naší nové rodinné vánoční soutěže tohoto roku, soutěže České Vánoce s Ježíškem.

PROČ TATO NOVÁ RODINNÁ SOUTĚŽ?
Jak jistě víte, v roce 2006 si v celonárodní soutěži české děti zvolily podobu Ježíška. V této podobě se český Ježíšek stává symbolem Vánoc. Mnozí z vás v následujícím roce 2007 soutěžili ve hře Česko vypráví a zpívá o Ježíškovi. V této hře jste se museli již více zamyslet nad událostmi kolem Vánoc i nad vánočními tradicemi. Jenže těch tradic a vánočních událostí a příběhů je strašně moc. Je přitom škoda, že mnohé z nich zanikají, mizí z paměti lidí.
Pojďte je společně zachránit!
Vánoce jsou čarovné svátky, dějí se o nich zajímavé, třeba i neuvěřitelné události, které se v jiném období, než v době záhadných světýlek, jiskřivého sněhu a klidného přemýšlení snad ani stát nemohou. Pátrejte tedy po těchto událostech a přemýšlejte, co z nich byste chtěli zažít, jaké tradiční okamžiky českých Vánoc byste chtěli prožívat tak, jak je prožívaly generace lidí před vámi. Ptejte se svých rodičů, starších lidí i sousedů a známých na tyto události a příběhy, vyprávějte si o nich s učiteli a učitelkami ve školce i ve škole.
Vyptávejte se, zkoumejte a tvořte! Napište pohádku či povídku, zaznamenejte pověst, popište nebo nakreslete událost nebo zajímavý okamžik.

PRŮBĚH SOUTĚŽNÍ HRY
V soutěžní hře České Vánoce s Ježíškem mohou děti soutěžit v oboru slovesné
tvorby
(tedy napsat příběh nebo pověst) a tvorby výtvarné (nakreslit obrázek, zachycující nějakou událost).
Podmínkou je, že musí jít o příběh nebo událost, vážící se k nějaké lidové tradici nebo k vánoční pověsti, která se ve vašem okolí vypráví, případně k události, o které se říká, že se v minulosti o Vánocích stala a na kterou se mezi lidmi vzpomíná.
Své práce nám mohou poslat i celé třídy či kolektivy dětí.
Všechny zaslané literární práce (povídky, legendy, pověsti, události) budou předány vědeckým knihovnám a muzeím, kde budou sloužit jako důležitý badatelský materiál.
Vybrané práce vítězů této soutěže (literární i výtvarné) budou součástí pohádkové knížky, která v řadě pohádek, ve kterých nebude chybět i dobrodružství, bude vyprávět o tradičních vánočních příhodách a událostech v Ježíškově světě i ve světě lidí.

Soutěžní hra bude zahájena 1. 10. 2008, ukončena 15. 1. 2009.
Své práce zasílejte na adresu Ježíškova dílna, Boží Dar, PSČ 362 62, nebo na adresu pořadatele: Agency Je5 s.r.o., Žerotínova 1, 370 04 České Budějovice. Práce též můžete podepsané s adresou zaslat na e-mail: jezisek@ceskyjezisek.cz.

Podrobnosti o celé soutěžní hře najdete na www.ceskyjezisek.cz

PODMÍNKY SOUTĚŽNÍ HRY ČESKÉ VÁNOCE S JEŽÍŠKEM
Soutěž je vyhlášena pro rodiny s dětmi do 18 let. Soutěžící se může zúčastnit libovolným počtem prací v kterémkoliv oboru.
Soutěžící souhlasí s dalším využitím zaslané práce vyhlašovatelem soutěže podle jeho potřeb.
Každá zaslaná práce musí obsahovat přesnou adresu autora, jeho podpis, podpis zákonného zástupce, kterým vyjadřuje souhlas s podmínkami této soutěže.
Ze soutěže bude vybráno 13 výherců, kteří dostanou poukázku v hodnotě 5.000,- Kč na nákup zboží u firmy Favorit a krásné dárečky od Ježíška.
Vybraná třída nebo kolektiv obdrží jednodenní zájezd (včetně oběda)
na Ježíškovu cestu na Boží Dar.

Na našem Náměstíčku nyní najdete nový obchůdek Dárky od Ježíška.