Na čem přebalujete svoje miminko ? (II.)

Ministerstvo zdravotnictví stanoví jako nebezpečný přebalovací pult NUVOLA, značka: Cam, typ/číslo modelu: 610.
Popis: Přebalovací pult na plastovém stojanu. Plastová folie na přebalovací ploše v barvě bílé s potiskem motivy modro-žlutých medvídků…Výrobce: DEL BAMBINO S.P.A., Italia
Dovozce/Distributor: Baby Direkt s.r.o. Masarykova 118, Brno

Na základě chemických rozborů bylo zjištěno, že tento přebalovací pult je potažen folií z měkčeného PVC. Jako změkčovadlo byl použit di-(2-ethylhexyl)ftalát (DEHP).
Zjištěná hodnota DEHP v použitém materiálu je 25,7 (hmotnostních) procent.
Bylo zjištěno, že u výše uvedeného vzorku nejsou prokazatelně dodrženy hygienické požadavky na hračky a výrobky pro děti do tří let, a to z důvodu překročení limitu obsahu esterů kyseliny ftalové.
Riziko pro děti spočívá v tom, že při použití výrobku může docházet k jeho olizování, kousání, vkládání do úst, přičemž estery kyseliny ftalové mohou přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně slinami konzumovány.

Timto se opravuje stanovení nebezpečného výrobku BAGNETTO NUOVA, který byl vyhlášen dne 25.6.2007, neboť při přepisu došlo k záměně správného názvu NUVOLA za chybný BAGNETTO NUOVA.

Upozornění: Dovozce a distributoři těchto výrobků jsou povinni uvedené výrobky okamžitě stáhnout z trhu, a zároveň jsou povinni umožnit osobě, která vlastní nebo drží nebezpečný výrobek, aby jej mohla vrátit z pět uvedenému dovozci nebo distributorovi na jejich náklady.

Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví ze dne 5. 11. 2007