Vánoce jsou za dveřmi

Doma to voní po cukroví, je uklizeno, děti netrpělivě čekají na ten velký den. Očička jim svítí, jsou nadšené z každého světylka. Už jenom pár dnů a je to tady, Vánoce.
Víte co na Vánoce přináší smůlu a co štěstí? Pokud jste pověrčiví, určitě čtěte dále…Doma to voní po cukroví, je uklizeno, děti netrpělivě čekají na ten velký den. Očička jim svítí, jsou nadšené z každého světylka. Už jenom pár dnů a je to tady, Vánoce.
Víte co na Vánoce přináší smůlu a co štěstí? Pokud jste pověrčiví, určitě čtěte dále.

Co by se nemělo dělat před půlnocí?
Šít a plést – myši by pak výtvor zničily.
Psát milostný dopis – znamenalo by to rozchod.
Prát – přináší to smůlu a neštěstí.

Co přináší štěstí?
Chléb upečený 25. prosince a vejce snesená téhož dne jsou prý kouzelná.
K Vánocům patří stromeček, pohádky, cukroví a to, že je rodina spolu. Stromeček by se měl postavit a nazdobit na Štědrý den. Pod stromeček se dávají dárky, kterých se nemohou dočkat děti.
Pod stromeček se také dává Betlém a vánočka. Zpívají se koledy. Pro ty méně zvukově nadané jsou tady naštěstí CD s koledami.
Další tradicí je jmelí. To má přinést štěstí tomu, kdo je jím obdarován, ne tomu, kdo si jej koupí. Políbení pod jmelím má zajistit lásku na celý rok.

A jak je to s jídlem?
Říká se, že ten kdo se bude celý den postit, večer uvidí zlaté prasátko. Půst ještě nikomu neublížit, ale je to opravdu dobré na Vánoce?
Celý den nic nejíst a pak sníst večeři o několika hodech asi není zrovna to nejlepší. Rozhodněte se tedy, jestli chcete vidět zlaté prasátko, nebo talíř cukroví. Vždyť o tom to je. Nikdo neříká, že se bude normálně chystat snídaně a oběd, ale uždibovat cukroví a dát si polévku určitě vadit nebude.

Večeře
Také u večeře je třeba dodržovat některé zvyky.
K večeři se má usednout, až když vyjde první hvězda. Na stole má být o jeden talíř více pro případného hosta. Pod jeden talíř umístíme penízek a také dáme na stůl šupinky od kapra. Jídlo by mělo být tradiční – rybí polévka, kapr a bramborový salát. Na Slovensku je jídlo z více chodů. Takže záleží na tom jaké jsou kde tradice.
Od slavnostního stolu se nemá odcházet. Podle tradice totiž ten, kdo od večeře odejde, do roka zemře.
Jenomže jak přemístit jídlo na stůl? Takže kuchařinky, žádný strach, určitě se nic nestane, když půjdete vypnout plotnu, nachystat další chod nebo zavřít ledničku.

Kupujete kapra navíc?
Někdo kapra koupí, dá do vany a pak ho pustí zpátky do řeky. Jenomže to není moc dobrý nápad. Lidé to myslí dobře, jenomže kapr to většinou nepřežije. Takže si ho raději upečte a pokud ho nejíte, tak ho nekupujte.

Vánoční tradice
K Vánocům patří spousta tradic, já si jich už moc nepamatuji, ale tady jsou alespoň některé.
Krájení jablíčka – pokud má vnitřní část tvar hvězdy, sejdou se všichni za rok ve zdraví.
Lití olova – rozžhavené olovo se vylije do nádoby s vodou a podle vzniklého tvaru by měla dívka poznat, jak vypadá její nastávající.
Házení střevíce – na Štědrý den hází dívky střevíce přes hlavu. Když dopadne špička ke dveřím, dívka se do roka vdá, pokud dopadne opačně, zůstane doma.
Pouštění lodiček.
Zpívání koled.

Pokud máte doma něco půjčeného, měla by se půjčená věc do konce roku vrátit.

Na jaké tradice si pamatujete Vy?

Všem přeji šťastné a veselé Vánoční svátky. Užijte si je v pohodě a ve zdraví. Všem v redakci a těm, kteří vytvářejí tyto stránky a ostatním, kteří také přispívají, bych chtěla poděkovat. A přát i do roku 2009 spoustu spokojených čtenářů

Krásné Vánoce všem.