Scrapbooking – znáte vykrajovátka?

Propadli jste kouzlu scrapbookingu? Ať už aktivně tvoříte nějakou dobu nebo se na první album teprve chystáte, určitě při práci oceníte vykrajovátka. Co jsou to vykrajovátka, s jakými se můžete setkat a jak je použít, to vše se dočtete v tomto článku.

Vykrajovátko neboli raznice je jedním z užitečných „nářadí“ při výtvarné činnosti.
Rozlišujeme 3 základní typy: vykrajovátka tvarů, rohů a okrajů. Některá jsou tzv. „2 v 1“ – lze je použít např. na vykrajování rohů i tvarů. Jejich použití je velice snadné a výsledek stojí za to. Vybírat můžete z mnoha tvarů a velikostí.

Vykrajovátka tvarů
U těchto vykrajovátek si můžete vybrat z mnoha tvarů i velikostí. Papír jednoduše vložíme do otvoru a zmáčkneme. Zvolený tvar spadne do zásobníku ve spodní části vykrajovátka. Vykrajovátko vysekává z obyčejných papírů i čtvrtek. S vysekanými tvary můžeme např. tvořit přáníčka, dozdobit fotky, deníky, dárky atd.

Vykrajovátko rohů
Toto vykrajovátko má dvojí použiti tzv. 2 v 1. Vytvaruje roh fotografie či papírů do ozdobného tvaru a po sundání „křidélek“ vyseká tvar v libovolném místě.

Vykrajovátko okrajů
Vykrajovátka této řady jsou rovněž 2 v 1. Při použití se šablonou můžete vytvořit ozdobný okraj či rámeček nebo použít samostatně jako obyčejné vykrajovátko. Široká nabídka tvarů. Šablona je univerzální a dá se použít se všemi vykrajovátky stejné značky.

Vaše zkušenosti, názor či připomínky uvítáme, pište,
Inna K.

Autorka vede na serveru VašeDěti.cz poradnu Scrapbooking a také je provozovatelkou e-shopu www.svetvzpominek.cz.