Putování Slovenským rájem

Slovenský ráj se nachází ve východní části Slovenska. Strávili jsme zde úžasný týden, ale i když jsme pořádali výlety každý den, nestihli jsme projít vše.
Jelikož jsou některé tůry pro děti velmi náročné a řekla bych, že i nemožné, je dobré se na tůrách prostřídat. Tady jsou ty nejkrásnější trasy, které jsme stihli absolvovat…Výlet 1: Čingov – Tomášovský výhled

Z obce Čingov jdeme po značené cestě, většinou lesní cestou. Přístup je možný i z jiných stran.
Cesta tam s čtyřletým děckem, trvala i s přestávkou na svačinku 2 hodiny. Tomášovský výhled je prakticky velká skalní stěna. Konají se zde i závody horolezců. Výhled je úžasný, ale já jsem si ho až tak neužila, protože jsem drtila ručku naší nejmenší dcery, aby mi nikam nespadla. Výhled není nijak zabezpečený, není zde žádné zábradlí apod. Plácek byl dost obsazený, takže představa, že do někoho někdo drcne, např. batohem, raději ani nemyslet. Místo mi přišlo velmi nebezpečné, takže jsme se odsunuli kousek dál, kde je také překrásný výhled, ale pod skálou je další cestička. Zde jsme se v klidu pokochali a pořídili pár fotografií. Ač to na fotografii vypadá nebezpečně, opravdu nebylo kam spadnout. Další cesta byla strmě dolu do údolí, kde teče Bielý potok, což je pravostraný přítok Hornádu. Potok je opravdu „biely“. Tak úžasně bílou vodu jsem opravdu ještě neviděla. Kolem potoka zpět na Čingov vede pěkná a pohodlná cesta. Vhodná i pro kočárky.

Výlet 2: Suchá Bělá

Z obce Podlesok jdeme asi čtyři hodiny „cestou“ vedoucí v podstatě potokem. Jsou zde dřevěné lávky, ale i tak je cesta suchou nohou prakticky nemožná. Z cesty není kam odbočit, jdete korytem potoka, kde kolem vás jsou jen skály, kopce, vodopády. I když toho přeskakování z kamene na kámen máte po pár hodinách doslova plné zuby, musíte pokračovat dál. Cesta je jednosměrná. Ke konci zůstanete stát s otevřenou pusou. Před vámi se objeví opravdu dlouhý žebřík, pak další stupačky, lávky, řetezy a vy jste nuceni projít. Pokud se stane, jako nám, že jde před vámi člověk, který v polovině dostane strach, je to opravdové dobrodružství. Naštěstí se podařilo přesvědčit onu paní, že opravdu nelze jít zpět, že musí stoupat dál. Přiznám se, že strach jsem měla taky, nekoukala se dolů na skály, vodopády a jen mechanicky stoupala. Žebřík je celý vlhký, takže opatrnost je opravdu na místě. Po zdolání tohoto propletence, kde je potřeba počítat s časem asi 1 hodinu, jdete už jen po široké lesní cestě a další „nebezpečí“ už nehrozí. Cesta je naprosto nevhodná pro děti. I když jsme viděli nadšeného tatínka, který měl na sobě přivázanou asi pětiletou holčičku. Dle jejich výrazu toho měl dost jak tatínek, tak holčička.
Dále jsme pokračovali na Kláštorisko, kde je rozlehlá louka, rekonstuované ruiny kláštera z konce 13. století., stanice horské služby a restaurace. Zde nás ovšem zastihla obrovská bouřka a tak jsme si nestihli ani odpočinout a homen pokračovali nejbližší cestou zpět na parkoviště v Podlesku. Cesta velmi rychlou chůzí za svitu blesků a hřmění hromů nám trvala 2 hodiny. Nemusím ani popisovat, že k autu jsme přišli úplně mokří, bez jediného suchého kousku oblečení. Nicméně to byl určitě zážitek a všem velmi doporučuji!

Výlet 3: Kláštorisko – Obrovský vodopád

Vyjdeme opět z Podlesku, ale jdeme po červené turistické značce, přímo na Kláštorisko. Odtud je odbočka na Obrovský vodopád. U něho jsou opět žebříky. Zpět se vracíme nejprve po žluté a poté po modré turistické značce. Jdeme podél Hornádu, místy po stupačkách. Prielom Hornádu je dlouhý asi 16km., části lze procházet z různých míst a během vašeho putování po Slovesnkém ráji na něj jistě narazíte. Ještě do roku 1960 nebyl celý průchodný, až po vybudování stupaček, dřevěných lávek a mostíků je možný průchod. Jdete podél Hornádu asi 1 hodinu a cestou potkáme lanový most. V osadě Podlesok je možné se občerstvit nebo si vypůjčit kola.
Pokud se vydáte jen na Kláštorisko a stejnou cestou zpět, lze v pohodě i s dítkem.

Výlet 4: Spišský hrad

Jedná se o největší zříceninu ve střední Evropě. Z parkoviště vede cesta asi 15 minut. Hrad je opravdu rozhlehlý a na jeho návštěvu si můžete vyčlenit klidně celý den. Prohlídka je samostatná, bez průvodců. Přímo v podhradí jsme viděli celé stádo svišťů. V sezoně se na hradě konají různé akce, divadla apod. Své stánky zde mají i řemeslníci. Mě nejvíc zaujal stánek s keramikou a než jsem stihla cokoliv říct, už mi manžel zakoupil 1l „hrníček“ na čaj. Hrnek je velký pomalu jak nočník a vypití čaje z něj mi trvá snad celý den.

Výlet 5: Spišská Nová Ves

Jedná se o moc pěkné městečko. V centru je kostel ze 14.století s věží vysokou 87m. Dále radnice, secesní budova Reduty – divadlo, muzeum. Navštívili jsme i moc pěknou ZOO, kde děti jistě potěší velké, přírodní hřiště s řadou klouzaček, houpaček, průlezek a dalších atrakcí.

V oblasti Slovenského ráje jsou i další zajímavé tůry a výlety. Další jsme už nestihli, ale jistě se sem rádi opět vrátíme.