Opravdu potřebujete svého finančního poradce?

Tento článek mě napadlo napsat jednak na popud několika z Vás a jednak po 10-leté praxi finančního poradce znám pár fíglů, o které jsem se rozhodla s Vámi podělit. Abyste nakoukli trošku do zákulisí…Předesílám, že nechci nikoho ovlivňovat, vše je jen můj subjektivní názor a pohled na věc. Navíc je to pohled lehce ironický, který jsem si dovolila vzhledem k tomu, že jsem s touto prací skončila.

Nejprve si musíme ujasnit několik věcí:

  • drtivá většina finančních poradců nemá žádný pevný plat, pracuje na živnostenský list a je placena pouze za uzavření smlouvy (ať už pojistné, úvěrové, o stavebním spoření apod.)
  • žádný finanční ústav neexistuje proto, aby Vy jste vydělali, Vy jste byli spokojeni a výhodně jste se zadlužili. Všem jde jen o jejich zisk, o nic jiného.
  • nic není zadarmo (pokud Vám je nabídnuto něco zdarma, věřte, že to zaplatíte jinde, ale tak, že Vám to ani nepřijde)

    Pokud budete mít na mysli výše uvedené věty a zapojíte obyčejný selský rozum, neměl by Vás žádný rádoby poradce doběhnout.

    V tomto článku se budu zmiňovat o poradcích, kteří nejsou nezávislí a pracují pro Vás „zadarmo“. Práci opravdu nezávislých finančních poradců, kteří pracují pro všechny finanční ústavy a Vy je platíte za zpracování finanční analýzy nemohu posoudit.

    Jelikož cílem každé společnosti je zisk, je vyvíjen nátlak na poradce, aby měli co největší produkce smluv. Záleží jen na každém poradci, jak eticky se zachová, aby splnil plán. To znamená, zda se Vám bude snažit dle svých možností ušít finanční plán míru nebo Vám prostě vnutí zrovna ten produkt, který momentálně má za povinnost prodávat nebo z něj má nejvyšší provizi.

    Příklad:
    Manželé s malým dítětem, žena na MD. Chtěli by se nějak (netuší jak) zabezpečit na stáří. Jsou ochotni a schopni platit 1 000,- měsíčně.
    Poradce „dravec“ s tatínkem uzavře životní pojištění do jeho 60 let. Vysvětlí mu, že je pojištěn na úraz, kdyby nedej bože zemřel, bude manželka s dítětem dobře z pojistky zabezpečena a ještě si spoří, takže v 60 letech dostane vyplacenou tučnou sumu. Rodina je nadšena a pojistku uzavřou.
    Poradce „blbec“ udělá tatínkovi obyčejnou úrazovou pojistku, kdyby se mu něco stalo, ať dostane nějaké peníze, dále mu udělá obyčejnou rizikovou životní pojistku (pouze v případě smrti je vyplacena pojistná částka, nic se nespoří), a aby měla rodina něco naspořeno, tak navrhne např. penzijní připojištění a stavební spoření. Vejde se do 1 000,- měsíčně a rodina je lépe zabezpečena než v prvním případě, ještě má možnost si vzít úvěr ze stavebního spoření, kdyby bylo potřeba.

    A jaký je rozdíl mezi dravcem a blbcem?
    Dravec během chvíle sepsal 1 pojistku a jeho provize činí zhruba 12 000,- + každý rok dostane vyplacenou tzv. následnou provizi cca 1 000,- a to po celou dobu trvání pojistky.
    Blbec u rodiny strávil celé odpoledne, sepsal 4 smlouvy a jeho provize činí cca 2 000,- a následné provize cca 200,- každý rok.

    (Částky jsou orientační, hodně záleží na jednotlivých bankách a na výkonech poradců, čím jsou výkonnější, tím lépe jsou placeni.)

    Možná si říkáte, že i blbec se má dobře. Ale uvědomte si, že je to hrubý výdělek a ne každý den se takový obchod povede. A než se u jednoho člověka sepíše takový obchod, navštívíte třeba 5 lidí, kde neuděláte nic. Telefon a benzín Vám nikdo neproplatí – na to si musíte vydělat u toho šestého.

    Volají Vám stále nějací poradci a chtějí Vám nabídnout jejich nejúžasnější produkt na světě?
    Pokud to jsou profíci, umějí Vás natlačit do kouta. Nikdy se Vás nezeptají: „A kdy bych k Vám mohl přijet?“ Protože Vy byste mu odpověděli, že nikdy. Ale zeptá se Vás: „Hodilo by se Vám, kdybych přijel ve středu v 16.00 nebo v pátek 19.00?“ Tím, že Vám dá možnost volby, tak 90% lidí ho neodmítne a buď si rovnou vybere jeden z termínů a nebo mimoděk na sebe řekne spoustu věcí. Např. ve středu ve čtyři jedu pro dceru do kroužku a v pátek v sedm jedeme s kočkou k veterináři. Poradce se už má čeho chytit, zavede s Vámi hovor a schůzku si s Vámi domluví a ještě navíc má o vás cenné informace.

    Už jste měli doma nějakého poradce? Rozplýval se nad Vaší kočkou, muchloval se s pejskem, chválil nádherné pelargónie nebo fíkus v obýváku? Mějte na mysli, že je to jeho práce – navázat s Vámi přátelský kontakt, zapsat se u Vás jako „ta milá slečna, co má ráda kočičky“. Uznejte sami, kdyby Vašeho milovaného Alíka štítivě odstrčil poradce nohou, sepsali byste s ním něco?

    Na otázku v nadpisu bych sama sobě odpověděla: Ano, DOBRÉHO finančního poradce potřebuje každý.

    V pokračování bych Vám ráda poradila na co si dát pozor u nejběžnějších finančních produktů – nebude to žádná odborná studie, spíš pár rad, jak ušetřit (peníze, nervy a starosti), než si nějaký produkt sjednáte.