Kam na výlet? 1. část

Zkuste jet na výlet za Babičkou.
Jako dítě jsem trávila každý rok část prázdnin u babičky v Náchodě. A vždy jsem tam jezdila moc ráda a pokaždé jsem navštívila ta stejná místa. Pokud budete mít čas a budete poblíž určitě se tam jeďte také podívat…Náchod je nádherné malé město a i když ho celé obejdete snad za hodinu, najdete tam spoustu nádherných míst. Moje babička dokonce vařila snad v polovině tamních hotelů. Byla moc dobrá kuchařka.

V roce 1866 došlo u Náchoda k bitvě mezi Rakušany a Prusy. Rakušané byly nuceni ustoupit. V bitvě padlo na obou stranách tisíce vojáků. Náchod je památková oblast, nachází se tam gotický hrad, který byl v letech 1566-1614 přestavěn na renesanční, v 17. století byl ještě upraven barokně. Uvnitř hradu jsou bohaté sbírky. Najdete zde také hradní příkop, kde mají medvědy. Teda, nevím jestli je mají ještě teď, ale mívali tam nejdříve dva a pak jednoho medvěda.
Dále je tam krásná zahrada a park. Části hradeb jsou opevněné baštou. Na náměstí stojí gotický kostel sv. Vavřince a také novorenesanční radnice stojí za zhlédnutí.

Když už budete v Náchodě, nezapomeňte navštívit Ratibořice.
Určitě Vás nadchne barokní zámek, který byl přestavěn na empírové sídlo kněžny Zaháňské, zámecký park a Babiččino údolí.
V Babiččině údolí je roubené Staré bělidlo, pomník Babičky s vnoučaty, Ludrův mlýn, .
Na prohlídku Babiččina údolí se musíte vypravit pěšky, takže počítejte, že je to výlet na celý den. Ale určitě nebudete litovat. Nezapomeňte také na Viktorčin splav. A pokud máte rádi koně, můžete si domluvit hodinovou vyjížďku nebo jenom pár koleček.

A když už tam budete, jeďte ještě na jeden výlet – Adršpašské skály.
Najdete tam původně renesanční zámek upraven nejprve barokně, pak novorenesančně. Rozsáhlé romantické Adršpašské skály Vás dostanou a nebudete chtít jít pryč. Tajuplné bloudění skalních měst.
Můžete se projet loďkou po jezírku – u Ozvěny se přesvědčíte, proč toto místo dostalo své jméno.
Teplické skály jsou od těch Adršpašských odděleny roklí Vlčího potoka. Také taky najdete krásné místa.

A co takhle Teplice nad Metují a Police nad Metují?
Také tyto části stojí na navštívení.

Jak ráda bych zase tato místa navštívila. Bylo tam nádherně a moc ráda na to vzpomínám. Doufám, že se tam ještě někdy podívám a svým dětem ukážu kam jsem jako malá tak ráda jezdila.