Jakou podestýlku mají mazlíčkové rádi?

Máte doma vy nebo vaše děti morče, křečka, králíčka? Nebo o pořízení nějakého malého mazlíčka uvažujete?  Pak pro vás máme tip na výběr vhodné podestýlky pro hlodavce, která bude vyhovovat jak vašemu mazlíčkovi, tak i vám a vašim dětem.

Při volbě podestýlky bychom měli zvažovat nejen cenu, ale především to, jak se budou v podestýlce cítit naši mazlíčci, kteří v podestýlce doslova bydlí a jsou s ní ve styku takřka celým povrchem těla – a také to, zda nás nebude podestýlka obtěžovat prachem, nebude se rozlétávat a jak bude pohlcovat pachy.

Důležitým kriteriem pro výběr je i váha podestýlky a její likvidace, obzvláště, chceme-li, aby se o své mazlíčky staraly  děti.

Při rozhodování o typu podestýlky zapomeňte na noviny na dně klece, protože pro chov hlodavců se nehodí, stejně tak zapomeňte i na slámu, která díky ostrým stéblům může zvířátku způsobit nemalé zdravotní obtíže, i když někteří výrobci na tento problém reagovali a dá se pořídit jemně řezaná sláma, která se ale rychle nasákne a neváže pachy, nevhodné jsou i piliny, které jsou velmi prašné, způsobují záněty dýchacích cest a očí.

Na výběr pak máte klasické hobliny,  kukuřičnou drť, slaměné nebo dřevěné granule, minerální steliva – bentonitové a silikátové  a konečně  buničité.

Hobliny jsou vhodné pouze při chovu krátkosrstých a bezsrstých plemen, při chovu dlouhosrstých, zejména kudrnatých bude problém s namotáváním hoblin do srsti, počítat musíte s tím, že hobliny budou po celém bytě a že  absorbce pachů je velmi nízká.  Oproti tomu kukuřičná drť pachy pohlcuje dobře, je však ostrá a tvrdá, není jí tedy vhodné používat v celé ubikaci zvířete, jen na těch „exponovanějších“ místech. Navíc se na ní tvoří snadno plísně.  Granulované stelivo je stále oblíbenější, dobře absorbuje pachy a vsakuje vlhkost, rozmočené válečky se pak rozpadávají na drť. Je však cenově náročnější, nevýhodou dřevěných pelet je i jejich velká hmotnost a způsob likvidace. Bentonitové podestýlky jsou tvrdé, navíc vysušují kůži na tlapkách a pro drobná zvířátka i nebezpečné. Pokud váš mazlíček spolkne několik zrnek podestýlky, může mu ztvrdnout v žaludku nebo ve střevech. Stejně tak nebezpečná je i silikátová podestýlka, která sice dobře absorbuje kapalinu, bakterie i zápach, ale díky nebezpečí pro mazlíčky je vhodné ji používat  jen do spodní vrstvy a překrýt jinou podestýlkou.

Zdánlivě k dražším patří  revoluční ekologická buničitá podestýlka Asan Pet.Ovšem opravdu jen zdánlivě, neboť má v průměru 5x nižší spotřebu nežli steliva minerální. Podestýlka je obohacena o extrakt Aloe Vera v bio kvalitě pro zdraví a pohodu zvířat. Aktivní přírodní polysacharidy v Aloe Vera (s obsahem cca 200 aktivních látek) jsou pro chovaná zvířata velkým zdravotním benefitem. Pomáhají preventivně proti výskytu parazitů, při streptokokových a stafylokokových infekcích. Stelivo je navíc pro zvířata velmi příjemné, nemá žádné ostré hroty a hrany. Je vyrobeno z materiálu podobného dětským plenkám. Díky tomu má 430% absorbci tekutin, která mazlíčkům zaručuje stále suchý povrch podestýlky a maximálně pohlcuje pachy. Pro ověření této vlastnosti si můžete vyzkoušet test s kávou, jejíž silné aroma do sebe Asan bez problému uzamkne.  Vezměte kelímek s ASANem a nalijte do něj trochu černé kávy. Na malou chvíli uzavřete nádobu a poté odklopte, káva nebude téměř cítit.
Další předností je i snadná a rychlá likvidace využité podestýlky spláchnutím do toalety nebo kompostováním. Stelivo je mimořádně lehké, takže manipulaci s ním zvládnou i děti, které se o mazlíčky starají.  Nevyvolává kašel ani alergie, nedráží oční spojivky.  Ze zdravotního hlediska je tato podestýlka nejvhodnější právě pro domácnosti s dětmi či alergiky a astmatiky.

V porovnávacích testech německého zkušebního ústavu Altromin  s jinými typy podestýlek dopadl Asan jednoznačně nejlépe. Podestýlka vzniká recyklací druhotného průmyslového odpadu z dětské a dámské hygieny a je 100% přeměněna na dále upotřebitelný produkt, výrobce   tak neprodukuje žádný odpad z výroby a v roce 2011 se stal finalistou soutěže Cena zdraví a bezpečného životní prostředí za projekt Asan Cat (stelivo pro kočky) a Asan Pet – stelivo pro hlodavce.

AsanPet zakoupíte ve 14l balení , které vám vydrží pro jednoho mazlíčka při správném dávkování 6 týdnů, máte-li zvířátek více, můžete zvolit family balení 42l.