Jaká je nejlepší práce?

Víte o nich. O lidech, co mají výbornou, čistou práci za nekřesťanské peníze. Ale jak se k ní proboha dostali? Je v tom nějaká protekce nebo co?Pravdou je, že ačkoliv je pracovní trh plný lidí, kteří práci nalézt nemohou, na druhou stranu je tu i armáda lukrativních míst v ještě lukrativnějších firmách, které se předhánějí v platech a bonusech nabízených uchazečům o práci a přesto stále nemohou najít dost lidí, kteří by práci mohli a chtěli vykonávat.

Ale jaká je to ta ideální práce? Co je dobré pro druhého, přeci ještě nemusí být dobré pro mne.

Přemýšlíte, jaká práce je pro Vás ta nejlepší? Pak především zvažte:

1. Jakou pracovní zátěž snesu?

Možná Alena chodí domů z práce až večer a denní světlo vidí jen o víkendu. Možná Alena tak moc pracuje, že nemá čas na vůbec žádné koníčky. Možná je její práce hodně stresující a za deset let za to zaplatí svým zdravím.
Vy ale chcete být odpoledne brzo doma, abyste se mohla věnovat svým dětem. Chcete přijít domů s čistou hlavou a nechcete ještě ve svém volnu řešit pracovní telefonáty. Pak je naprosto spravedlivé, že Alena bere mnohem víc peněz než vy.

2. Co umím, v čem mám praxi? Jaká práce vyhovuje mé povaze?

Možná má Bára vysokou školu v oboru, ve kterém pracuje. Možná mluví plynně anglicky, zatímco vy si jen stěží koupíte v anglické pekárně dva rohlíky. Možná je výborná řidička, zatímco vy jezdíte jen za slunného dne a o víkendu, kdy není provoz.
Možná je Bára sebevědomá, srší z ní energie, má obchodní talent, zatímco vy se červenáte, jenom se vás zákazník zeptá, jestli si může půjčit tužku. Je přeci pak spravedlivé, že nemůžete dělat stejnou práci.

3. Jaká práce je k dispozici?

Zmapujte si místní pracovní trh. Jaké firmy s jakým zaměřením jsou ve Vašem okolí? Jaká práce se v posledním půlroce nabízí? Existuje vůbec místo, které by Vás bavilo, na které byste stačila, které by Vám vyhovovalo zátěží a kde by Vám dali peníze, které chcete? Jsou vaše sny o nové práci reálné?

Jestli ne, musíte v některém svém požadavku slevit. Nebo v něčem přidat. Něco se naučit. Získat praxi blízkou své vysněné práci a pak to zkusit znovu. Nebo se přestěhovat. Protože pracovní trh je opravdu trh. Je to obchod. Funguje zde zákon nabídky a poptávky jako všude jinde.

Jakmile si určíte, jaké je to vaše osobní vysněné místo, stačí ho jen získat. Pracovní místo nakupujete za své zkušenosti, znalosti a schopnosti. Jestliže kupujete takové, na které máte, určitě to bude velmi snadné.

Autorka je personální konzultantkou, nyní na MD