Jak jsme oslavili Čokoládový den na VD?

Rubrika: Co se jinam nevešlo, Co, kde a jak na VD

V sobotu 13. září jsme společně na VD oslavili Mezinárodní den čokolády. Jednalo se o historicky první takový projekt na VD, a tak neuškodí, když si všechno pěkně shrneme…

Už v pátek jsme vás informovali, že se na VD chystá oslava dne čokolády a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat – čemuž jsme samozřejmě velice rádi.
Připravili jsme pro vás také sérii článků, ve kterých byla hlavní ingrediencí právě čokoláda.

prvním z nich jste dokonce mohli nalézt návod, jak si čokoládu jednoduše namnožit. Docela by mě zajímalo, zda to skutečně někdo zkoušel a kolik čokolády si takto vyrobil:-)

https://www.youtube.com/watch?v=JToY7DgUHbk

Provedli jsme vás zajímavou historií čokolády, zopakovali jsme si typy čokolád a zaměřili se i na pojem kvalitní čokolády a poskytli jsme vám také recept na báječný čokoládový dort.

A aby nezůstalo jen článků, propojili jsme oslavy napříč možnými projekty, které na VD máte možnost využít. Povídat na téma čokolády jste si mohli ve sponzorované diskuzi, kde nechyběla ani možná výhra – ale o tom až za chvíli.

Jak z vašich komentářů vyplynulo, čokoládu ve většině doslova milujete. Někteří oslavili Mezinárodní den čokolády tím, že se do ní zakousli vědomě, právě díky oslavám. Jiní, jako například Zikminka, která po nějaké době na VD zavítala hned v tak významný den, nebo Mura, která také netušila, co se bude oslavovat, se vlastně nevědomě do čokolády zakously také. A jak se zdá, Zikminka jí asi snědla v sobotu nejvíce:-)

Diskuze se týkala také kvality čokolády. Petra se vydala do obchodu a podařilo se jí sehnat čokoládu se 74% kakaa, bez příchutě. Jak poznamenala Králíček4, vysokoprocentní jsou skutečně asi jen ty hořké. Zde je nutné poznamenat, že kvalitní čokoláda musí samozřejmě obsahovat co nejvíce procent kakaa. Pokud by vás zajímalo, co všechno by měla a naopak neměla kvalitní čokoláda obsahovat, pak si přečtěte článek věnující se i tomuto tématu.

Mě tedy překvapil komentář Jarmuschky, která má nejraději vysokoprocentní čokoládu například s příchutí chilli. Přiznávám, že o chilli čokoládě jsem ještě neslyšela a dokonce ani o příchuti zázvoru, kterou Jarmuschka také zmínila. Pořád si představuji, že čokoláda je slaďoučká a to chilli mi tam moc nepasuje:-)

Mezi oblíbené čokolády patří Studentská pečeť. Ledoo přidala typ na příchuť s malinami, která je prý skutečně výtečná! U Marinady zase vede čokoláda Merci, kterou má doma s dcerou plné zásoby. Mezi Ludlinčiny favority patří Pařížský dort, u nicy1 zase milují fialovou kravičku Milku. Uznevimco zase preferuje Kofilu.

Nuninka přihodila také recept na klasiku – horkou čokoládu:

Potřebujete smetanu, mléko a čokoládu. V troše mléka rozpustím čokoládu a šlehačem na mléko zašlehávám smetanu.
Smetanu můžeme dát půl na půl s mlékem. Nahoru dám vyšlehanou smetanu a posypu skořicí.

Dalším z receptů od Nuninky je Guláš s hořkou čokoládou:

Uděláte si klasický guláš a nakonec tam nalámete hořkou čokoládu. Necháte rozpustit.
A pokud budete mít hořkou čokoládu s chilli, taky velice dobré (nedoporučuji ale dávat dětem, raději dejte půl hořké, půl chilli). 🙂

Další recept přidala Jarmuschka – Vláčný čokoládový chlebíček:

Doba přípravy: asi 35 – 45 minut
Přísady:
Na těsto:
* 150 g mléčné nebo hořké čokolády (dala jsem čokoládu na vaření)
* 4 bílky
* 250 g změklého másla nebo margarínu
* 00 g moučkového cukru
* 1 balíček Vanilínového cukru
* Špetka soli
* 4 žloutky
* 220 g polohrubé mouky
* 30 g Gustinu (kukuřičný škrob)
* 3 zarovnané PL kakaa
* 3 zarovnané KL kypřícího prášku do pečiva
* 3-4 PL rumu nebo mléka

Na polevu:
* 100 g mléčné nebo hořké čokolády
* 1 PL oleje
* Forma na biskupský chlebíček (30×11 cm)

Příprava:
1. Čokoládu nasekáme na malé kousky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
2. Máslo nebo margarín, moučkový cukr, vanilinový cukr a sůl ušleháme do hladka, přidáme žloutky a vymícháme do pěny.
3. Mouku, škrob, kakao a kypřící prášek smícháme, prosejeme a postupně zašleháme do našlehané pěny. Stejně zašleháme i rum (mléko).
4. Elektrickou troubu předehřejeme na 180°C, horkovzdušnou nepředehříváme a nastavíme na 160°C, plynovou nepředhříváme, nastavíme na stupeň 2-3.
5. Formu vymažeme a vysypeme. Těsto vlijeme, uhladíme a dáme péct. Asi po 15 minutách pečení chlebíček nařízneme po délce asi 1 cm do hloubky a dopečeme. Celková doba pečení asi 50-60 minut.
6. Upečený chlebíček necháme chvíli zchládnout ve formě a pak vyklopíme, necháme zcela vychladnout.
7. Čokoládu nalámeme na kousky a za občasného míchání rozpustíme ve vodní lázni spolu s olejem. Chvíli necháme ztuhnout do krémové konzistence a moučník potřeme. Necháme polevu zcela ztuhnout.
8. Moučník zabalený v potravinářské folii nebo alobalu vydrží dlouho vláčný. Bez polevy je možné jej zamrazit. Do těsta lze použít čokoládu s kávovou nebo cappucinovo-smetanovou příchutí.
Čerpala jsem z kuchařky Dr. Oetkera, díl o čokoládě.

Další recept je od Kyller – Dort Paříž

Tmavý piškot + krém ze 200 g hořké čokolády, 3 kelímků šlehačky ( cokodortšlehačku zahřeju a nalámu do ní čokoládu, aby se rozpustila a jen tak trochu prohřeju). Vystydlé dám na 24 hod do ledničky.

Poté vyšlehám v tuhý krém, kterým bohatě natřu rozřízlý korpus a trochu si nechám na ozdobu). Naplněný korpus po vrchu natřu rozpuštěnou čokoládou a ozdobím zbytkem krému.

A ještě jeden recept od Kyller – Lanýžový dort

Slabý tmavý korpus, který bohatě navrstvím Lanýži – 3pl holandského kakaa, 300g mléčné čoko, 300g hořké čoko, 300ml smetany ke šlehání, 9 PL Rumu a 120g mletých lískových oříšků. Smetanu mírně svařit s čoko, odstavit a při pokojové teplotě nechat vystydnout. Mezitím si opražím oříšky, které později s kakaem a rumem lehce vmíchám do směsi. Tuto směs pak natřu na piškot a uložím na 12 hod. do ledničky ztuhnout.

A zkusit můžete připravit třeba i tento:

 

K dispozici jste také měli čokofotoalbum, a bohužel jsme se příliš fotek nedočkali. kr

Není to škoda? Ovšem – pokud jste právě našli nějakou fotečku, kde je čokoláda zachycena v jakékoliv podobě, neváhejte ji přidat klidně i časem.

Fotogalerie věnovaná čokoládě je pro vás stále otevřená!


Velký dík patří sponzorovi diskuze, kterým bylo nakladatelství Slovart. Do soutěžní diskuze věnovalo krásnou knihu plnou tipů a receptů s názvem Lahodná čokoláda. Publikaci jsme vám nejprve představili. Jde o knihu naplněnou jednoduchými recepty na čokoládové dezerty. Upéct si můžete dortíky, moučníky či sušenky, najdete tu i návody na krémy, pěny a nápoje. Zkrátka kniha plná čokolády!

lahodna_cokolada_titulka

Pokud rádi vaříte a pečete, pak zkuste také nahlédnout na další nabídku nakladatelství Slovart, v edici Kuchařky a gastronomie. Na své si přijdou milovníci masných pokrmů i vegani, či fanoušci jídel připravovaných podle zemí svého původu.

Kdo vyhrál?

Myslím, že na Čokoládový den vyhráli na VD všichni ti, kteří sem zavítali a četli, diskutovali. Vám všem děkujeme za zapojení a doufáme, že se vám tady, v zajetí čokolády, líbilo.
Štěstí při losování měly a knihu Lahodná čokoláda  jako vzpomínku na skvělý Čokoládový den na VD mohou očekávat uznevimco, nica1 a Ježeček.

Povedlo se?

Pokud bychom měli shrnout z celkového pohledu Čokoládový den na VD, tak ano. Domníváme se, že tento projekt měl mezi vámi, čtenáři úspěch a tak jej budeme opakovat. A to dokonce už velmi brzy…
I když od čokolády si na chvíli odpočineme (přece jen musíme koukat také na štíhlou linii).

Těšíte se? My tedy hodně!

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Jak vybrat první šlapací kolo?

Pamatujete si své první kolo? Možná jste ho jako já našli pod stromečkem, možná to byl dárek k narozeninám. A

Čtu dál →

Pravda a lži o kontaktním rodičovství

Možná jste tenhle název už slyšeli a možná ne. Tak jako tak, pokusím se vám ozřejmit, co to doopravdy

Čtu dál →

[Soutěž] Rozčesejme Česko

Účes do školy a do školky během chvilky? Jde to! Díky knize Rozčesejme Česko přestává být česání sci-fi! 3

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (14 vyjádření)

  • Ježeček

    Jarm, ty mě normálně lámeš… Dnes jsem uvařila klasiku guláš, ta že bych zítra do jedné porce hodila čtvereček čokošky??? 🙂 *

  • Jarmuschka

    Já uvařila „čoko-guláš“ na sobotní oběd, rodině jsem nic neřekla.
    Holky byly chutí nadšené, choť nic neříkal – a on se většinou ozve jen v případě, že je nespokojen…
    Tak asi dobrý.
    😉

  • Ježeček

    Na čoko-guláš si asi netroufnu, to asi nedám, ale paříž krém od Kyller znám a dělávám. Už jsem myslím psala, že ho dělám vždy více, protože než se stačí vychladit, tak kdo jde okolo, tak ochutnává… 😀 *

  • Ježeček

    Peti, vypadala jsem, jak trotl. Čučela na to, proč mám toto a ne to, co jsem si objednala 🙂 A budoucí bývalý to komentoval tak, že většinou všechno vím, tak to byl zajímavý pohled 😀 *

  • v.poho

    Člověk si to přečte a hned má chuť.

  • Petra Vymětalová

    Tak teď nevím, jak si to mám vyložit… 😉 asi to radši půjdu zaspat a nechám se překvapit ráno.

  • Ježeček

    Jojo, ten už mám taky doma 🙂 Ale přála bych ti viděl, ten můj pohjled, když jsem to rozbalila.. To i budoucí bývalý se mě přišel zeptat, co se stalo 😀 *

  • Petra Vymětalová

    Ježečku, díky za zprávu, jen doufám, že v pořádku dorazil (nebo zítra dorazí) i ten aukční balíček 😉

  • Ježeček

    Ahoj Petro, v prvé řadě děkuji za výhru! A taky děkuji za pořádný zmatek v mé, už tak dost zmatené, hlavince… 🙂
    Jak jsem tak očekávala svůj aukční balíček, tak přišlo oznámení o balíčku na poště. Hned jsem si říkala, že to bude ono. Pak jsem kukla tady na VD, kde zpravidla píšeš, že jsi odeslala a ano, byl vzkaz, že balíček byl dnes odeslán. Což mi tedy vrtalo hlavou, že by heslo pošty „dnes podáte, ještě dnes ztratíme“ neplatilo??? 😀 No dumala jsem dumala, ale vzhledem k práci jsem to nakonec pustila z hlavy. Další den mi budoucí bývalý balíček vyzvedl a já čuměla, jak tele, když jsem vybalila jen jednu knihu a ještě k tomu zcela jinou, než jsem očekávala. Tak jsem vlítla na stránky a zjistila krásnou věc.Takže moc děkuji za překvápko!!! Mějte se krásně *

  • Petra Vymětalová

    nico, tak pak pošli aspoň fotku 😉 – kldině ji můžeš vložit rovnou do čokoládového fotoalba 😉

  • nica1

    Teď mi pošťák přivezl kuchařku.Je naprosto luxusní 🙂
    Nikča běžela vybírat co jim upeču 🙂

  • tvorenicko
    tvorenicko

    Přidávám se s gratulací 🙂

  • ludlinka

    také gratuluji výherkyním

  • ledoo

    Gratuluji čokovýherkyním 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist