V sobotu 13. září jsme společně na VD oslavili Mezinárodní den čokolády. Jednalo se o historicky první takový projekt na VD, a tak neuškodí, když si všechno pěkně shrneme…
Už v pátek jsme vás informovali, že se na VD chystá oslava dne čokolády a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat – čemuž jsme samozřejmě velice rádi.
Připravili jsme pro vás také sérii článků, ve kterých byla hlavní ingrediencí právě čokoláda.
V prvním z nich jste dokonce mohli nalézt návod, jak si čokoládu jednoduše namnožit. Docela by mě zajímalo, zda to skutečně někdo zkoušel a kolik čokolády si takto vyrobil:-)
https://www.youtube.com/watch?v=JToY7DgUHbk
Provedli jsme vás zajímavou historií čokolády, zopakovali jsme si typy čokolád a zaměřili se i na pojem kvalitní čokolády a poskytli jsme vám také recept na báječný čokoládový dort.
A aby nezůstalo jen článků, propojili jsme oslavy napříč možnými projekty, které na VD máte možnost využít. Povídat na téma čokolády jste si mohli ve sponzorované diskuzi, kde nechyběla ani možná výhra – ale o tom až za chvíli.
Jak z vašich komentářů vyplynulo, čokoládu ve většině doslova milujete. Někteří oslavili Mezinárodní den čokolády tím, že se do ní zakousli vědomě, právě díky oslavám. Jiní, jako například Zikminka, která po nějaké době na VD zavítala hned v tak významný den, nebo Mura, která také netušila, co se bude oslavovat, se vlastně nevědomě do čokolády zakously také. A jak se zdá, Zikminka jí asi snědla v sobotu nejvíce:-)
Diskuze se týkala také kvality čokolády. Petra se vydala do obchodu a podařilo se jí sehnat čokoládu se 74% kakaa, bez příchutě. Jak poznamenala Králíček4, vysokoprocentní jsou skutečně asi jen ty hořké. Zde je nutné poznamenat, že kvalitní čokoláda musí samozřejmě obsahovat co nejvíce procent kakaa. Pokud by vás zajímalo, co všechno by měla a naopak neměla kvalitní čokoláda obsahovat, pak si přečtěte článek věnující se i tomuto tématu.
Mě tedy překvapil komentář Jarmuschky, která má nejraději vysokoprocentní čokoládu například s příchutí chilli. Přiznávám, že o chilli čokoládě jsem ještě neslyšela a dokonce ani o příchuti zázvoru, kterou Jarmuschka také zmínila. Pořád si představuji, že čokoláda je slaďoučká a to chilli mi tam moc nepasuje:-)
Mezi oblíbené čokolády patří Studentská pečeť. Ledoo přidala typ na příchuť s malinami, která je prý skutečně výtečná! U Marinady zase vede čokoláda Merci, kterou má doma s dcerou plné zásoby. Mezi Ludlinčiny favority patří Pařížský dort, u nicy1 zase milují fialovou kravičku Milku. Uznevimco zase preferuje Kofilu.
Nuninka přihodila také recept na klasiku – horkou čokoládu:
Smetanu můžeme dát půl na půl s mlékem. Nahoru dám vyšlehanou smetanu a posypu skořicí.
Dalším z receptů od Nuninky je Guláš s hořkou čokoládou:
A pokud budete mít hořkou čokoládu s chilli, taky velice dobré (nedoporučuji ale dávat dětem, raději dejte půl hořké, půl chilli). 🙂
Další recept přidala Jarmuschka – Vláčný čokoládový chlebíček:
Přísady:
Na těsto:
* 150 g mléčné nebo hořké čokolády (dala jsem čokoládu na vaření)
* 4 bílky
* 250 g změklého másla nebo margarínu
* 00 g moučkového cukru
* 1 balíček Vanilínového cukru
* Špetka soli
* 4 žloutky
* 220 g polohrubé mouky
* 30 g Gustinu (kukuřičný škrob)
* 3 zarovnané PL kakaa
* 3 zarovnané KL kypřícího prášku do pečiva
* 3-4 PL rumu nebo mléka
Na polevu:
* 100 g mléčné nebo hořké čokolády
* 1 PL oleje
* Forma na biskupský chlebíček (30×11 cm)
Příprava:
1. Čokoládu nasekáme na malé kousky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
2. Máslo nebo margarín, moučkový cukr, vanilinový cukr a sůl ušleháme do hladka, přidáme žloutky a vymícháme do pěny.
3. Mouku, škrob, kakao a kypřící prášek smícháme, prosejeme a postupně zašleháme do našlehané pěny. Stejně zašleháme i rum (mléko).
4. Elektrickou troubu předehřejeme na 180°C, horkovzdušnou nepředehříváme a nastavíme na 160°C, plynovou nepředhříváme, nastavíme na stupeň 2-3.
5. Formu vymažeme a vysypeme. Těsto vlijeme, uhladíme a dáme péct. Asi po 15 minutách pečení chlebíček nařízneme po délce asi 1 cm do hloubky a dopečeme. Celková doba pečení asi 50-60 minut.
6. Upečený chlebíček necháme chvíli zchládnout ve formě a pak vyklopíme, necháme zcela vychladnout.
7. Čokoládu nalámeme na kousky a za občasného míchání rozpustíme ve vodní lázni spolu s olejem. Chvíli necháme ztuhnout do krémové konzistence a moučník potřeme. Necháme polevu zcela ztuhnout.
8. Moučník zabalený v potravinářské folii nebo alobalu vydrží dlouho vláčný. Bez polevy je možné jej zamrazit. Do těsta lze použít čokoládu s kávovou nebo cappucinovo-smetanovou příchutí.
Čerpala jsem z kuchařky Dr. Oetkera, díl o čokoládě.
Další recept je od Kyller – Dort Paříž
Poté vyšlehám v tuhý krém, kterým bohatě natřu rozřízlý korpus a trochu si nechám na ozdobu). Naplněný korpus po vrchu natřu rozpuštěnou čokoládou a ozdobím zbytkem krému.
A ještě jeden recept od Kyller – Lanýžový dort
A zkusit můžete připravit třeba i tento:
K dispozici jste také měli čokofotoalbum, a bohužel jsme se příliš fotek nedočkali.
Není to škoda? Ovšem – pokud jste právě našli nějakou fotečku, kde je čokoláda zachycena v jakékoliv podobě, neváhejte ji přidat klidně i časem.
Fotogalerie věnovaná čokoládě je pro vás stále otevřená!
Velký dík patří sponzorovi diskuze, kterým bylo nakladatelství Slovart. Do soutěžní diskuze věnovalo krásnou knihu plnou tipů a receptů s názvem Lahodná čokoláda. Publikaci jsme vám nejprve představili. Jde o knihu naplněnou jednoduchými recepty na čokoládové dezerty. Upéct si můžete dortíky, moučníky či sušenky, najdete tu i návody na krémy, pěny a nápoje. Zkrátka kniha plná čokolády!
Pokud rádi vaříte a pečete, pak zkuste také nahlédnout na další nabídku nakladatelství Slovart, v edici Kuchařky a gastronomie. Na své si přijdou milovníci masných pokrmů i vegani, či fanoušci jídel připravovaných podle zemí svého původu.
Kdo vyhrál?
Myslím, že na Čokoládový den vyhráli na VD všichni ti, kteří sem zavítali a četli, diskutovali. Vám všem děkujeme za zapojení a doufáme, že se vám tady, v zajetí čokolády, líbilo.
Štěstí při losování měly a knihu Lahodná čokoláda jako vzpomínku na skvělý Čokoládový den na VD mohou očekávat uznevimco, nica1 a Ježeček.
Povedlo se?
Pokud bychom měli shrnout z celkového pohledu Čokoládový den na VD, tak ano. Domníváme se, že tento projekt měl mezi vámi, čtenáři úspěch a tak jej budeme opakovat. A to dokonce už velmi brzy…
I když od čokolády si na chvíli odpočineme (přece jen musíme koukat také na štíhlou linii).
Těšíte se? My tedy hodně!
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (14 vyjádření)
Jarm, ty mě normálně lámeš… Dnes jsem uvařila klasiku guláš, ta že bych zítra do jedné porce hodila čtvereček čokošky??? 🙂 *
Já uvařila „čoko-guláš“ na sobotní oběd, rodině jsem nic neřekla.
Holky byly chutí nadšené, choť nic neříkal – a on se většinou ozve jen v případě, že je nespokojen…
Tak asi dobrý.
😉
Na čoko-guláš si asi netroufnu, to asi nedám, ale paříž krém od Kyller znám a dělávám. Už jsem myslím psala, že ho dělám vždy více, protože než se stačí vychladit, tak kdo jde okolo, tak ochutnává… 😀 *
Peti, vypadala jsem, jak trotl. Čučela na to, proč mám toto a ne to, co jsem si objednala 🙂 A budoucí bývalý to komentoval tak, že většinou všechno vím, tak to byl zajímavý pohled 😀 *
Člověk si to přečte a hned má chuť.
Tak teď nevím, jak si to mám vyložit… 😉 asi to radši půjdu zaspat a nechám se překvapit ráno.
Jojo, ten už mám taky doma 🙂 Ale přála bych ti viděl, ten můj pohjled, když jsem to rozbalila.. To i budoucí bývalý se mě přišel zeptat, co se stalo 😀 *
Ježečku, díky za zprávu, jen doufám, že v pořádku dorazil (nebo zítra dorazí) i ten aukční balíček 😉
Ahoj Petro, v prvé řadě děkuji za výhru! A taky děkuji za pořádný zmatek v mé, už tak dost zmatené, hlavince… 🙂
Jak jsem tak očekávala svůj aukční balíček, tak přišlo oznámení o balíčku na poště. Hned jsem si říkala, že to bude ono. Pak jsem kukla tady na VD, kde zpravidla píšeš, že jsi odeslala a ano, byl vzkaz, že balíček byl dnes odeslán. Což mi tedy vrtalo hlavou, že by heslo pošty „dnes podáte, ještě dnes ztratíme“ neplatilo??? 😀 No dumala jsem dumala, ale vzhledem k práci jsem to nakonec pustila z hlavy. Další den mi budoucí bývalý balíček vyzvedl a já čuměla, jak tele, když jsem vybalila jen jednu knihu a ještě k tomu zcela jinou, než jsem očekávala. Tak jsem vlítla na stránky a zjistila krásnou věc.Takže moc děkuji za překvápko!!! Mějte se krásně *
nico, tak pak pošli aspoň fotku 😉 – kldině ji můžeš vložit rovnou do čokoládového fotoalba 😉
Teď mi pošťák přivezl kuchařku.Je naprosto luxusní 🙂
Nikča běžela vybírat co jim upeču 🙂
Přidávám se s gratulací 🙂
také gratuluji výherkyním
Gratuluji čokovýherkyním 🙂
Mobile Sliding Menu