Jak je to s receptem?

Každý člověk, který dělá rád svou profesi, je tak trochu v oboru deformovaný a má pocit, že má právo druhé opravovat a vysvětlovat podstatu dané věci…Já vás tu nechci nijak poučovat, ale povědět vám několik informací o platnosti receptu, protože jako lékárník zjišťuji, že to spousta lidiček neví a tak vznikají různá nedorozumění.

Recept „obyčejný“, tj. recept s běžným lékem, ale i třeba s antikoncepcí platí 7 dní počínaje dnem napsání.
Recept „s antibiotikem“, tj. recept, kde je předepsán přípravek proti bakteriální infekci (lékař vám to většinou sdělí) platí 3 dny počínaje dnem napsání.
Recept „s modrým pruhem“ se mnoho nepředepisuje, nicméně je to recept, který platí 5 dní počínaje dnem napsání a jsou na něm psaná silná léčiva většinou proti bolesti.
Recept „z pohotovosti“ platí pouze v den napsání a den poté, protože se jedná o neodkladnou péči.
V lékárně můžete dostat ještě tzv. „Výpis z receptu“, je to formulář podobný receptu, na který se vypíše lék, který momentálně nemá lékárna na skladě. Výpis platí stejně jako recept, ze kterého se vypisovalo a jeho platnost začíná dnem výpisu.

Pokud už tedy dopředu víte, že si lék nestihnete vyzvednout v rámci platnosti receptu, protože na něj nepospícháte a máte jej do zásoby, můžete požádat sestru nebo lékaře, ať neuvádí datum. Ten se dá vždy doplnit.

Přeji vám všem, ať těch receptů mnoho nepotřebujete a nemusíte datumy sledovat. 🙂

Informace patří k všeobecným znalostem lékárníka.