Dýně a halloween

Rubrika: Co se jinam nevešlo

Semínka dýně jsou nazývána bio-pokladem. Dýně obsahuje cenné látky jako třeba Betafytosterin, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje minerální látky, fosfor, železo, vápník, zinek.
Také obsahuje vlákninu, bílkoviny (více než slunečnicová semínka), skoro celý soubor vitamínů, lecitin, cukry, enzymy, fytin a podobně…

Dýně obsahuje 37% oleje a proto jí můžeme zařadit mezi olejniny.
Dýně je známá pro své léčivé účinky. Dýňovými semínky lze u dětí i dospělých odstranit škrkavky či tasemnice ze zažívací soustavy. Je zdravá čerstvá i nasušená. Dokonce se říká, že je dobrá také k vyléčení prostaty.

Dýni dělíme do tří skupin.
První a asi také nejznámější je tykev obecná (lidově se jí říká – dýně).

Do druhé skupiny patří cukíny.

dýně
A třetí skupina představuje dýně okrasné nebo dekorativní. Plody nejsou jedlé, slouží opravdu pouze na ozdobu.

Z dýně se obvykle vaří, dusí nebo zavařuje (kompoty, džemy, marmelády) a používá se při přípravě různých moučníků.
Já se musím teda přiznat, že dýni nemám ráda. Nejím ji, nedělám z ní kompot ani marmeládu. A to proto, že mi nechutná.
Ale každý rok jí používáme na halloween. Vydlabeme, uděláme strašidelný obličej a dáme za okno. Děti pomáhají a strašně se jim to líbí.
Večer se pak chodíme dívat ven, jak strašidelná dýně svíti ve tmě.

dýněAle letošní rok je trošičku jiný.
Dýně už teda svítí za oknem. Jenom se letos nachystala také k jídlu. A musím říct, že to bylo naprosto senzační a vím, že toto jídlo udělám zase za rok.

Pokud dýni nemusíte, zkuste tyto recepty. Jsou jednoduché a zvládne je každý. A hlavně opravdu dobré.

Polévka – dýňový krém
800 g očištěné dýně – vydlabaná a odříznutá od kůry – tzn. čistá dužina
250 g Ricotty, případně měkký tvaroh
80 g másla
4 plátky Pancetty – angl. slanina
snítka tymiánu
120 g mražených hub
sůl a bílý pepř dle chuti

dýněDýni nakrájíme na kostky cca 2 na 2 cm (pokud nebudou na kostky, nevadí. Já vydlabávala dýni lžíci na zmrzlinu), dáme na vytřený pekáček máslem a 15min pečeme v troubě na 180°C.
Na pánvi opečeme pancettu a na stejném výpeku ze slaniny orestujeme houby s tymiánem.
Dýni orestujeme na másle a zalijeme vývarem podle potřeby (podle konzistence, postupně se ze směsi stává kaše). Rozmixujeme, přidáme Ricottu a rozmícháme do hladkého krému.
Můžeme dochutit solí, při servírování dáme navrch houby a plátek slaniny.

Dýňový koláč

dýně340 g hladké mouky
600 g očištěné dýně
250 g cukru krupice
3 lžíce oleje extra viržin
100 g rozinky
40 g máslo
2 vejce
2,5 g mleté skořice
5 ks hřebíčku
5 ks Cardamone
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
1 lžíce cukru moučka
Pokud nemáte potřebné koření, přidejte koření perníkové.

Dýni nakrájíme na slabé plátky (cca 1cm), dáme do předehřáté trouby na 180 °C do vytřeného pekáčku máslem asi na 15min. Pak ji rozmixujeme.
V hmoždíři si natlučeme všechno koření, až vznikne prášek. Nebo použijeme perníkové kožení.
Rozinky namočíme do vody, aby změkly.
Zvlášť vyšleháme vejce s cukrem, olejem a přidáme rozinky a rozmixovanou dýni. Dále smícháme mouku, sůl a koření, obě směsi promícháme dohromady.
Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou (případně můžeme vyložit dno pečícím papírem), nalijeme hmotu a pečeme 1 hodinu na 180 °C. Pocukrujeme moučkovým cukrem.
Koláč můžete upéct i ve formě na bábovku.
Koláč krásně voní a chutná po perníku. Není suchý a je moc dobrý.

Tak toto jsou recepty, které mi chutnaly a ráda je zase udělám. Určitě vyzkoušejte. Pokud si ještě říkáte – dýně, to já jíst nebudu. Já to říkala taky, ale není všechno tak, jak nejprve vypadá. Chce to jenom najít opravdu dobrý recept. Ten umí totiž z některých surovin udělat záraky. Tyto recepty mám z pořadu S Italem v kuchyni.

Přeji dobrou chuť a krásný halloween.

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)

  • Anonymní

    Tak Egypťan sa mi hdoone pozdával… až na ten šialený lettering (ale to ja som len príliš rozmazlený :-)))

  • Děláme z dýně hranolky.Velikost jako z brambor,okořenit podle chuti-tymián,paprika,sůl….potřít olejem,před koncem přidat česnek(aby se nespálil).My to baštíme s majolkou,ale není nutné.Manžel jinou úpravu numusí,ale na tohle říká mňam,máme ještě?A vydlabaná očištěná semínka hodíme na chvíli proschnout do trouby a baštíme osolené u telky k vínku.

  • Lien

    Dělala jsem letos kompoty, jsou mŇam a polévku se smetanou, taky byla poživatelná.

  • bokul

    Mamka z dýně dělá kompot… leos jsme ale pěstovali jen cukety.

  • No Nuninko, opět nádhera:)
    Ty z toho jídla uděláš neskutečné:))
    Mám výtku, polévku bych teda z dýně nepozřela, ale koláč vypadá báječně:)
    Já letos poprvé dýni zavařila, kupodivu je k jídlu:)
    Předevčírem jsem udělala dýnové zelí a moc jsem si pochutnala a snědla ho sama s malým, manžel ofrnoval nos:)))
    Strašidlo děláme taky každý rok, to jsem odnesla dětem do školky a ve školce jsme s malou udělali z okrasné dýně strašidýlko na výstavku:)
    Takže si myslím, že tento rok jsem limit pro dýni splnila:)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist