Blíží se jaro

Jaro (zastarale Vesna) je jedno ze čtyř ročních období. V našem mírném pásu se vyznačuje začátkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením aktivity živočichů. Prodlužují se dny, otepluje se. Do jara patří měsíce březen, duben, květen… Astronomické jaro začíná jarní rovnodenností (na severní polokouli zpravidla 20. března, na jižní 23. září) a končí letním slunovratem (na severní polokouli zpravidla 21. června, na jižní 21. prosince). Termíny počátku a konce mohou být až o dva dny posunuty kvůli nepravidelnostem souvisejícím s přestupnými roky.

Příroda se v předjaří probouzí, nejdříve objevujeme sněženky, bledule a šafrány. K jaru patří zpěv ptáků, mnoho druhů se vrací z teplých krajin. Prvním hnízdícím ptákem u nás je křivka – menší barevný pták s charakteristickým zobákem k otvírání šišek. V pozdním jaře se také vrací čápi, jejich hnízda bývají na komínech či stromech při vodních plochách. Na jaře se také probouzí veškerý hmyz, mezi ním ii tesaříci, čmeláci a vážky. Jaro láká také děti; školy jistě uvítají možnost výletů do oživené přírody. Děti si jistě zazpívají: Přijde jaro, přijde …

Kdy začíná a končí letní čas?

Letní čas byl u nás zaveden již za německého protektorátu v r. 1939 a v roce 1950 byl do r. 1979 zrušen. Nyní letní čas začíná poslední neděli v březnu, kdy se hodiny posunou ve 2:00 o jednu hodinu napřed, na 3:00, končí poslední neděli v říjnu, kdy se hodiny posunou ve 3:00 o jednu hodinu nazpět, na 2:00. Letní čas tedy trvá sedm měsíců. Původně se tvrdilo, že tím dojde k úspoře elektřiny, ale průzkumy to nepotvrzují a většině lidí jsou přechody na letní a zimní čas nepříjemné. Jenže dnes jsme v tomto ohledu závislí na rozhodnutí Evropské unie.

Pro neznalé je třeba připomenout, že naši předkové měli poledne (12 hodin) v okamžiku, kdy Slunce bylo nejvýše nad hlavou, kulminovalo a pomalu se chystalo klesat k západu. V době, kdy je zaveden letní čas je umělé poledne předčasně už v 11 hodin daného pásmového času. Země je rozdělena na 24 časových pásem, s krokem cca 1 hodiny, takže např. Euroasie zahrnuje 14 časových pásem. Pásmový čas byl u nás zaveden již 1.10.1891. Světový čas (UT, SČ) byl zaveden v roce 1925. Je to střední sluneční čas nultého poledníku (Greenwich u Londýna). Podle toho ČR patří do časového pásma „+1 hodina“ (15 stupňů východně od Greenwiche).